GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:44
Tarih:07.01.2025

MURAT ÇAN (Samsun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; kanun teklifinin birinci bölümü üzerine şahsım adına söz aldım. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Yeni yılda önümüze gelen ilk teklif bu. Bugün emeklilere zammı açıkladı bir Bakan, Meclisin görevi olmasına rağmen Bakan açıkladı ama Mecliste iktidar partisi tarafından önümüze getirilen ilk teklif maalesef bu. Teklife bakıyoruz, yeni olan hiçbir şey yok. Torba işi tarafınızdan bu yıl da maalesef devam ediyor.

Teklifin gerekçesinden yola çıkalım, ne deniliyor? "Çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatı bakımından ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanması." Çalışma hayatının, sosyal güvenlik sisteminin en acil sorunu olarak bunu görüyorsunuz; sizin "ihtiyaç"tan anladığınız sadece bu. Asgari ücretlinin idam fermanı imzalanmış, emekli sefalete mahkûm edilmiş, sosyal güvenlik sistemi felç olmuş, sigortalılıkta bir günlük fark yüzünden on yedi yıl fazla çalışmak zorunda bırakılan insanlar isyan bayrağı açmış, esnafımız 7200 prim günü yalanıyla aldatılmış, emekliye nefes aldıracak intibak yasası çöpe atılmış ama bunların hiçbiri iktidarın gözünde sorun değil, ihtiyaç hiç değil; ben de "Yazıklar olsun sizlere!" diyorum. İktidara göre tek mesele, en yakıcı ihtiyaç, en acil sorun Komisyonun elindeki torbada bulunan şu maddeler çünkü iktidarın gündeminde milletin derdine derman olmak diye bir şey yine maalesef yok. Emekçiler, işsizler, emekliler gündemde hiç yok.

Değerli milletvekilleri, iktidar sebep olduğu krizin faturasını emeklilere, emekçilere, yoksullara ödetmeye yemin etmiş. Açlık ve yoksulluk sınırının altında asgari ücretle, yüksek emeklilik yaşıyla, kayıt dışılıkla, güvencesizlikle emek sömürüsü yaygınlaşmış, yoksulluk derinleşmiş; toplumun geniş kesimleri için karın doyurmak, barınmak artık neredeyse imkânsız.

İktidar geçen yılı "Emekliler Yılı" ilan etmişti. O 2024 yılı emeklilere tarihin en büyük zulmünün yapıldığı yıl olarak kayda geçti. İktidar şimdi 2025'i "Aile Yılı" ilan etti. Demek oluyor ki iktidar bu kez de aileleri perişan etmenin tezgâhını kurmuş, derdine düşmüş. İktidar, faili olduğu bu ekonomik kaosla zaten üç yıldır aile kurumunu hedef tahtasına oturtmuş durumda. Bir ailede kadın-erkek çalışıyor, evine ekmek getirmek için çırpınıyor ama elde ettikleri ücret hiçbir şekilde yetmiyor. Soruyorum size: O evde, o ailede huzur kalır mı, o ocak ayakta kalır mı, o evde çocuklar için umut kalır mı?

İktidar 2025'te nasıl ki aileleri ateşe atıyorsa "aile" kelimesini görünce hedef ayırmıyor, aile hekimlerini de ateşe atıyor. Aile hekimleri birkaç ay önce yayınlanan eziyet yönetmeliğiyle zaten hedef alınmıştı; şimdi, bu torbanın içinde de aile hekimliği hizmetlerinin bazılarının ücretli olarak sunulmasını öngören düzenleme var, çok sayıda çalışma koşulları kısıtlaması var, özellikle raporla ilgili ilave ücret ödemeleri var, ilave yükler var. Aileleri perişan eden, aile hekimlerine zulmeden iktidar, utanmadan sıkılmadan 2025'i "Aile Yılı" ilan ediyor, bu milletle resmen alay ediyor.

İktidarın alay ettiği bir başka kesim daha var, esnafımız. Seçim meydanlarında esnafa emeklilik için 7200 iş günü indirme sözü verildi. "Seçimden sonra ilk işimiz bu." diye meydan meydan dolaştınız, boy boy afişler astınız; tutmayacaksanız o sözleri vermeyeceksiniz, esnafın aklıyla alay etmeyeceksiniz, millete yalan söylemeyeceksiniz. Seçimden sonra bir buçuk yıl içerisinde bu Mecliste kaç tane kanun çıkardık, 7200'le ilgili verilmiş onlarca kanun teklifi var.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın lütfen Sayın Çan.

MURAT ÇAN (Devamla) - Bu kanun tekliflerinin Genel Kurulda gündeme alınmasına engel oldunuz, esnafa verdiğiniz o sözü tutmadınız, Meclisin önüne sosyal güvenlikle ilgili başka mevzuat düzenlemeleri getiriyorsunuz. Özetle, ülkenin gerçeklerinden kopmuş, milletin derdini tasasını umursamayan, o sorunu çözmek için kılını dahi kıpırdatmayan bir iktidar bugün işbaşındadır.

Bu iktidar 2024'ü emekliye, emekçiye, yoksula zehir etti; 2025'i de zehir etmeye devam edecek. Bu millet de "Geçim yoksa seçim var." diyerek, "Çare Cumhuriyet Halk Partisinde." diyerek bu gamsızları yolcu edecek.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)