GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Giresun fındığına ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:3
Birleşim:47
Tarih:14.01.2025

ERTUĞRUL GAZİ KONAL (Giresun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün, seçim bölgem Giresun için maddi ve manevi büyük önem arz eden Giresun fındığıyla alakalı söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle, Genel Kurulu ve yüce milletimizi saygıyla selamlıyorum.

Antik Çağ'dan bugüne kadar birçok tarihî kaynakta belirtildiği üzere, fındığın başkenti Giresun'dur. 1400 yılında İspanya Kralı III. Henry'nin Timur'la görüşmeye gönderdiği elçinin seyahatnamesinde Giresun bölgesinden fındık yüklü bir gemiyle İstanbul'a gittiğini not olarak düşmesi, daha sonra 1700'lü yıllarda Osmanlı ile Fransa arasında Giresun fındığının ilk uluslararası tarihî anlaşma yapılması bunun ilk kaynaklarındandır. 1700'lü yılların sonlarına geldiğimizde, fındığın Rusya, Romanya, Belçika, İsviçre, Almanya, Sırbistan, Marsilya gibi birçok ülkeye dış ticaret anlaşmasıyla sevk edildiği tarihî kaynaklarda belirtilmiştir. Bu saydığım ülkelerin birçoğunun 1900'lü yıllara geldiğimizde Giresun'da konsoloslukları ve ticaret merkezlerinin olduğu Giresun'un hem şehir tarihinde hem de tarihî binalarımızda hâlen izlerini taşımaktadır. 1900'lü yıllarda dünyanın tek fındık üretim ve satış merkezi Giresun'du. 1937 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Büyük Millet Meclisi açılış konuşmasındaki "Fındık başta olmak üzere, ülkemizdeki stratejik ürünlerimiz için birlikler kurmalıyız ve korumalıyız." talimatıyla 1938 yılında Giresun'da FİSKOBİRLİK kurulmuştur. Ancak daha sonrasında, ülkemizde birçok stratejik ürün koruma altına alınırken, fazlalık tarım arazilerinden sökülürken fındık aksine, yasak olmasına rağmen birçok şehrimizde ve bölgemizde dikim sahaları oluşturularak artırılmış, yetmemiş, Gürcistan, Yunanistan, İtalya gibi farklı ülkeler dâhil, Türkiye'deki bazı kurumlar vasıtasıyla dikim sahaları oluşturmuştur. 1900 yılında dünyanın tek merkezi olan Giresun, şu anda Türkiye'de üretim rekoltesinde 5'inci sıraya düşürülmüştür. Her şeye rağmen, her nerede üretilirse üretilsin kalori, yağ ve lezzet bakımından Giresun fındığı dünyada liderliği kimseye kaptırmamıştır. Yıllardan beri olduğu gibi bu yıl da başta Avrupa ülkeleri olmak üzere en çok arz talep edilen ve ülkemizde ihracatta yine rekor kırarak üretimde geride olsa da ihracatta 1'inci olan ürün Giresun fındığı olmuştur. Peki, dünyanın en lezzetli ve en kaliteli fındığını üreten Giresunlu ürettiği ürünün değerini kazanabiliyor mu? İşte, burada kocaman bir soru işaretiyle karşı karşıya kalıyoruz. Tabii ki kimse yanlış anlamasın ancak bu bir gerçektir ki 24 ayar altın ile 18 ayar altın aynı değildir veya kaliteli bir kumaş elbise ile polyester düz bir elbisenin bu zamanda aynı değerde olma imkânı var mıdır? Ama baktığımızda, zor şartlarda, yüzde 70 eğimli arazilerde her yıl ölümlü ve onlarca yaralanmalı çiftçilik yapan Giresun fındığı üreticisi, fındığını bahçesinden tüketiciye getirdiği döneme kadar 4-5 defa, eliyle kendi işçilik yaparak kalitenin artmasında büyük rol oynamaktadır. Verdiği emeğin karşılığını diğer illerimizde daha az ve zahmetsiz bir şekilde kazanan, alternatif ürünleri ve kazançları da olan üreticimiz karşısında bizim üreticimiz zayıf düşmektedir.

Diğer bölgelerimizde toplanan fındık kavşağından ayrılıp, kurutulup tüccara verilirken Giresun'da fındığımız, güneşte kurutulma esnasında vantilatörle ve hava yardımıyla içerisindeki bütün yabancı maddeler, toz ve yapraklar arındırılıp akabinde tek tek elden geçirilerek çürükler, koruklar ve kalitesiz fındık ayrılarak tüketiciye en kaliteli şekilde iletilmektedir. Bu da yetmezmiş gibi bir de Giresun'da tüccarımız randıman sistemi denilen bir sistemle elekten geçirerek fındığı vermektedir. Birinci sınıf Giresun kalite fındığı ile levant kalite fındığın arasındaki fark ise yalnızca 2 TL'dir. Oysaki Giresun kalite fındığının bu sürece gelmesinde ve kalitenin artması için yapılan işlemlerde ve kalitenin sağlanması için o dışa savrulan tozuydu, yaprağıydı derken kilo bazında baktığımızda bırakın 2 TL kazanmayı kiloda 10-15 TL çöpe attığımızın farkına varmamız gerekiyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ERTUĞRUL GAZİ KONAL (Devamla) - Sayın Başkanım, bir dakika daha...

BAŞKAN - Buyurun, lütfen.

ERTUĞRUL GAZİ KONAL (Devamla) - Teşekkür ederim.

İşte, bu yüzden biz dünyanın en kaliteli ürününü ürettiğimiz Giresun fındığı için farkın diğer kalite fındıklardan en az yüzde 40 olması gerektiğine inanıyoruz. Yine, zor şartlarda üretim yapmaya çalışan Ordu-Trabzon-Giresun bölgesindeki üreticilerimizin alan bazlı desteklerinin daha fazla olması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla alakalı çalışmalarını sürdüren Giresun kalite fındığının, Giresun fındık piyasasının ve üreticinin şartlarını iyileştirmeye çalışan ve mücadele eden Giresun Ticaret Borsasını ve ayrıca Ziraat Odasını buradan tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (MHP sıralarından alkışlar)