GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 28 Şubatın yıl dönümüne ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:3
Birleşim:61
Tarih:26.02.2025

SIRRI SAKİK (Ağrı) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum ve bir selam da bundan birkaç gün önce, Türkiyeli olup ama boksta dünya şampiyonu olan bir Kürt, bir Alevi; adı Agit, ona bin kez selam buradan. "Agit" Kürtçe "yiğit" demek. Agit, Dünya Boks Şampiyonu oldu; ben de eski bir amatör boksör olarak kendisine selam ve sevgilerimizi iletiyorum, başarılar diliyorum. "..."(*) (DEM PARTİ sıralarından alkışlar)

Sevgili arkadaşlar, iki gün sonra 28 Şubatın 28'inci yılı olacak. Bu süreç içerisinde biz hep zalimlere karşı mazlumların safında saf tuttuk. Ahmet Arif diyor ya "Nerede bir can ölürse oralı olur benim yüreğim, olmazsa zaten insan olmaz benim yüreğim." Nerede bir haksızlık olmuşsa, hukuksuzluğa karşı bizim de yüreğimiz orada, mazlumların yanında saf tutmuştur. 28 Şubatın zalimleri sadece o günün iktidarı olan Refah Partisi ve Doğru Yola karşı değil, Kürt coğrafyasında da acımasız bir süreci başlattılar ama siz, gelip 28 Şubatın o askerlerinden hesap sorarken Kürt coğrafyasında olup bitenlerle ilgili hiçbir işlem yapılmadı.

Bakın, o 28 Şubatın...

(Uğultular)

SIRRI SAKİK (Devamla) - Sayın Başkan, gürültüden dolayı...

BAŞKAN - Sayın Sakik, bir izin verir misin.

Süreyi durduralım.

Değerli milletvekilleri, Genel Kurulda gerçekten büyük bir uğultu var, değerli hatibin konuşmaları anlaşılamıyor. Herkes kendi arasında, uğultuya yol açmayacak şekilde fısıltıyla konuşursa daha hayırlı olur; yok, yüksek sesle konuşacaklarsa kulisler müsait, orada diledikleri gibi konuşabilirler. O yüzden, lütfen hatibimizi saygıyla dinleyelim, yeni bir uyarıya fırsat vermeyelim.

Sayın Hatip, buyurun.

SIRRI SAKİK (Devamla) - Evet, bu darbeciler Kürt coğrafyasındaki Hizbullah'la kol kola girerek bölgede büyük katliamlar yaptılar ve ortaklaşa çalıştılar. 3.500 köyü yaktılar, 20 bin faili meçhul cinayet oldu ama bu yargılanma sürecinde bu generallere Kürt coğrafyasında olup bitenlerle ilgili tek bir işlem yapılmadı, sadece sizin sürecinizle ilgili işlemler yapıldı. Sonra ne oldu? O JİTEM ve Hizbullah, Kürt coğrafyasında cinayetler işlediler. Yargıya yansıyan boyutuyla sadece ne yapıldı biliyor musunuz? Bu 28 Şubatın generalleri tutuklandı, arkasından Sayın Cumhurbaşkanının affıyla çıktılar. Kürt coğrafyasında cinayet işleyen o Hizbullah'a ne oldu? Tutuklandı, onların büyük bir çoğunluğu da yapılan bir yasal düzenlemeyle ellerini kollarını sallayarak gittiler ama bugün cezaevlerinde binlerce insan hem hasta hem tutuklu hem hükümlü. Bunlarla ilgili tek işlem yapılmadı. Evet, "28 Şubat bin yıl sürecek." denildi ama evet, bugün siz iktidarsınız ve Kürtler açısından 28 Şubat devam ediyor. Bakın, ne oldu biliyor musunuz? 28 Şubatın o dönemki aktörleri -nasıl bugün kayyum atanıyorsa- Mersin'de, 1999 yılında HADEP'in aldığı kent belediyesine gittiler, oradaki seçim çalışmalarını durdurdular; oradaki il, ilçe seçimini ablukaya aldılar, o generaller aldı. Sonra ne yaptılar? Müdahale ettiler. Bizim aldığımız belediyeyi... TRT'den aynen şu haber: "Mersin Belediyesini HADEP aldı." Arkasından, müdahale ettiler ve belediyeyi DSP'ye verdi o askerler. Onlarla ilgili tek bir işlem yapılmadı. Sonra ne oldu? Ergenekon davalarında, yargılama sürecinde "tape"ler düştü; mafya ve askerlerin nasıl kol kola girip orada belediyeyi gasbettiklerini hep birlikte gördük. İşte, iktidarlar değişse de ister adı "siyasal İslamcı" ister "demokrat" ister "sosyal demokrat" olsun, kim olursa olsun Kürt fobisi hiçbir zaman değişmedi. Bu ülkede yapılan haksızlıklar ne olursa olsun, bir bütün olarak Kürtler bunların bedelini ağır ödediler. Biz o gün bugündür diyoruz ki: Bakın, 28 Şubatın mimarları ne yaptıysa bugün aynı şeyi siz yapıyorsunuz, Van'da yapıyorsunuz, Kars'ta yapıyorsunuz, Mardin'de yapıyorsunuz, Türkiye'nin dört bir tarafında, İstanbul'da yapıyorsunuz ve kayyum atıyorsunuz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Sayın Sakik, lütfen tamamlayın.

SIRRI SAKİK (Devamla) - Şimdi size sorarım: Hani, 28 Şubattan hesap soranlar, 28 Şubat generallerinin yaptığını, hukuk dışı uygulamalarını bugün siz neden yapıyorsunuz? Hani siz, bu ülkede gerçekten demokrasiyi ve hukuku hayata geçireceğinizi, ilk kurulduğunuz gün... Bu mesajlarla kurulurken geldiğiniz noktada bugün hâlâ 28 Şubatçıların yaptığının aynısını yapmaya çalışıyorsunuz. Onun için, siz demokrat falan olamazsınız. Sizin, gerçekten bu topraklarda hukuku ve huzuru hayata geçirmek gibi bir derdiniz olmuş olsaydı halkın iradesiyle seçilmiş belediyelere gecenin geç saatinde kayyum atamazdınız, hukuksuz bir şekilde belediye başkanlarımızı mahkûm etmezdiniz.

Sizi hukuka davet ediyorum. (DEM PARTİ sıralarından alkışlar)