GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: AK PARTİ Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:92
Tarih:28.05.2025

DEM PARTİ GRUBU ADINA HAKKI SARUHAN OLUÇ (Antalya) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın vekiller, şimdi, üç haftadır üst üste Anayasa Mahkemesinin bozduğu paketleri konuşuyoruz. Şu andaki torba yasa da böyle bir şey. Dördüncüsü de sırada, bu bitince dördüncüyü de konuşacağız. Şimdi "Bunları bir an evvel bitirelim." diye -Anayasa Mahkemesinin tanıdığı süre doluyor- çalışmayı uzatma önerisi var. Peki, uzatalım çalışmayı fakat şimdi bu yaptığımız işin ne olduğunu iyi anlayarak bunu uzatalım. Şimdi, bakın, Anayasa'ya aykırı düzenlemeler yapıyorsunuz, Anayasa'ya aykırı. Niye? Anayasa Mahkemesi bu kadar maddeyi niye getirdi önümüze bozarak? Çünkü diyor ki Anayasa’nın bir maddesi, mülga olan 91'inci maddesi: "Kanun hükmünde kararname ve Cumhurbaşkanı kararnameleriyle, siz aslında, kanunla yapılabilecek olan şeyleri düzenleyemezsiniz." Siz bunu düzenliyorsunuz, Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor bunlar, Anayasa Mahkemesi bozup geri gönderiyor ve şimdi bile isteye yapılan bu yanlışlığı, bu hukuksuzluğu düzeltmek için biz o kanun hükmünde kararname ve Cumhurbaşkanı kararnamesiyle çıkarılmış olanları kanun hâline getirmeye çalışıyoruz. Şimdi, bu yani bile isteye yapılan bir hukuksuzluk, birincisi bunu tespit etmemiz gerekiyor.

İkincisi: Anayasa Mahkemesi bunları bozana kadar bunlar uygulanıyor. Kaç yıl boyunca uygulanıyor, bozduktan sonra da uygulanıyor, bir yıl vakit vermiş Anayasa Mahkemesi yani bir hukuksuzluk daha. Yan yol buluyorsunuz, aslında bozulmuş olan veya bozulacak olan şeyleri kanun olarak uyguluyorsunuz, bu da bir hukuksuzluk; bunu da bir kenara yazalım.

Şimdi, üçüncüsünü söyleyeceğim. Sayın Başkan, siz buradasınız, size şikâyet de etmiş olayım bunu, hani önümüzdeki dönem de Başkan olacaksınız inşallah. Bu, belki düzeltilir.

MEHMET EMİN EKMEN (Mersin) - Malum mu olmuş size?

HAKKI SARUHAN OLUÇ (Devamla) - Yani niteliksiz bir yasama yapıyoruz. Neden bunu söylüyorum? Bakın, bu üçüncü paket de böyle -şu anda görüştüğümüz- yarın ya da öbür gün görüşmeye başlayacağımız dördüncü paket de böyle. İçinde 4 ayrı komisyonda, ihtisas komisyonunda görüşülmesi gereken maddeler var ve bu maddeler o ihtisas komisyonlarına gitmiyor, Plan ve Bütçe Komisyonuna geliyor. Plan ve Bütçe Komisyonunda bu konuda bir liyakat yok, uzmanlık yok ama bunların hepsini Plan ve Bütçe Komisyonu görüşüyor, görüşmek durumunda kalıyor ve çok komik bir şey oldu en son Plan ve Bütçe Komisyonunda. Sayın Mehmet Muş İçişleri, Millî Savunma, Millî Eğitim ve Adalet Komisyonlarından yazı getirdi "Biz bu torba yasayla ilgili herhangi bir görüşme yapmayacağız." diye, Plan ve Bütçe Komisyonu bu gelen yazılara bağlı olarak bu torba yasayı görüşmek durumunda kaldı.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın lütfen, buyurun.

HAKKI SARUHAN OLUÇ (Devamla) - Tamamlıyorum.

Yani şimdi, bu 4 komisyon, gönderdikleri yazılarda neden bu torba yasayla ilgili bir görüşme yapmadıklarının da gerekçesini anlatmıyorlar. Yani işimiz çok onun için mi görüşemiyoruz? Bakıyoruz, bu komisyonların hiçbirinin önünde bir iş yok ya da biz bu işi anlamıyoruz, onun için mi görüşmüyoruz? O da yok. Yani bir gerekçe de yok, sadece usul yerine gelsin diye o 4 komisyon diyor ki Plan ve Bütçe Komisyonuna: "Biz görüşmüyoruz, siz görüşün." Yani böylece zımnen aslında bu 4 komisyon "Bu Plan ve Bütçedeki torba yasayı bizim görüşmemiz gerekir." demiş oluyor aynı zamanda. Yani burada da bir hukuksuzluk var. Lütfen Sayın Başkan, bu önümüzdeki dönemde bu işten vazgeçelim çünkü gerçekten bu kadar niteliksiz bir yasama faaliyeti olamaz, bunları söylemek istedim. Bunları yapmak için çalışmaya devam edelim. (DEM PARTİ sıralarından alkışlar)