GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Uluslararası Çatışma Kurbanı Masum Çocuklar Günü'nde Gazze'de yaşanan çocuk dramına ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:3
Birleşim:94
Tarih:03.06.2025

CEVAHİR ASUMAN YAZMACI (Şanlıurfa) - Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri, ekranları başında bizleri izleyen aziz milletimiz; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Yarın 4 Haziran Uluslararası Çatışma Kurbanı Masum Çocuklar Günü. Ne acıdır ki bu özel ve anlamlı günün üzerinden geçen yıllar çocuklar için barış, güven ve esenlik getirmedi; tam tersine, dünyada ve özellikle Gazze'de masum çocukların hayatları sistematik bir şekilde hedef alınmaya devam ediyor. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği acımasız, hukuksuz, orantısız katliam boyutundaki saldırılarında en az 54.418 kişi hayatını kaybetti, 124.190 kişi yaralandı ve bu ölümlerin en az 18.000'ini çocuklar oluşturuyor; 18.000 masum evlat, sadece bir istatistik değil umutları, hayalleri, oyunları ellerinden alınmış 18.000 yaşam. Aslında bu özel günü, Birleşmiş Milletler, 1982 yılında İsrail'in saldırılarından etkilenen Filistinli ve Lübnanlı çocukları anmak amacıyla ilan etmişti. Üzülerek ifade ediyorum ki aradan geçen kırk üç yılda değişen tek şey, katledilen çocukların sayısının artarak devam ediyor olması. Gazze'de insana, insanlığa dair ne varsa yerle bir ediliyor; çocuklar oyun oynamak yerine enkaz altında can veriyor, binlerce çocuk açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya, elektrik yok, temiz su yok, ilaç yok, gıdaya erişim imkânsız. Birleşmiş Milletlerin oluşturduğu, dünyanın açlık gözlemcisi olarak bilinen Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırmasının Raporu'na göre Gazze nüfusunun yüzde 93'üne denk gelen 1,95 milyon kişi yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği, 244 bin kişi ise felaket düzeyde gıda güvensizliği yaşıyor. Raporda, Gazze'de yarım milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğu vurgulanırken 5 yaş altı yaklaşık 71.000 çocukta da Nisan 2026'ya kadar akut yetersiz beslenmenin beklendiği belirtiliyor.

KAMURAN TANHAN (Mardin) - Türkiye'deki çocuklar dâhil mi buna?

CEVAHİR ASUMAN YAZMACI (Devamla) - İşgalci İsrail ordusunun altı yüz beş gündür süren kuşatması sonucu Birleşmiş Milletler de Gazze'yi tüm nüfusun kıtlık riski altında olduğu tek tanımlanmış alan olarak niteledi. İnsani yardımları taşıyan kamyonların çok azı Gazze'ye girebiliyor. İsrail'in ABD'yle ortaklaşa kurduğu ne olduğu belirsiz Gazze İnsani Yardım Vakfı aracılığıyla gıda dağıtım noktaları düzensiz şekilde kuruluyor, maalesef burada büyük izdihamların önüne geçilemiyor. Gazzeli kardeşlerimiz İsrail ordusu tarafından açılan ateş sonucu yemek sıralarında yaşamlarını yitiriyor, sağlık sistemi de Gazze'de çökmüş durumda. Sağlık sisteminde yaşanan yıkım sonucu sadece birkaç hastane kısmen hizmet verebiliyor. Netanyahu'nun ve hükûmetinin kanlı eliyle işlenen bu suçların gölgesinde yaşananlara dünya kamuoyu utanç verici bir sessizlikle eşlik ediyor. Uluslararası kurumlar fonksiyonlarını yitirmiş durumda. Tam da bu noktada bir gerçeği haykırmak istiyorum: Gazze'nin çocukluğu çalınıyor. Her gün yeni ölümlere imza atan, binlerce Gazzeli çocuğu hayattan koparan Netanyahu bir gerçeğin farkında değil; öldürerek zafer kazanamazsınız. Dünya tarihi katliamlara imza atmış ancak başarılı olamamış diktatörlerle dolu. Öldürdüğünüz insan kadar yenilginiz de büyük olacak. Çocukları öldürmenin akılla, mantıkla, vicdanla açıklanabilecek hiçbir tarafı yoktur. Tarih başta çocuklar olmak üzere sivilleri hedef alanları hep katil, cani olarak anmıştır. Kendine "insan" diyen herkes Gazze'deki ölümlerin utancını yaşamalı ama Birleşmiş Milletlerin 5 daimî üyesi başta olmak üzere kendilerini modern dünyanın yöneticileri addedenlerde zerre kadar utanma belirtisi yok. İşte, o yüzden, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan her zaman dile getiriyor "Dünya 5'ten büyüktür." diye. Biz mazlum toplulukların sesi olmak için çıktığımız bu yolda liderimizin arkasında yürüyüşümüzü gerçekleştirirken onun "Daha adil bir dünya mümkün." anlayışını benimsiyoruz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Yazmacı, lütfen tamamlayın.

CEVAHİR ASUMAN YAZMACI (Devamla) - Teşekkür ederim Başkanım.

İsrail gibi terörist devletlerin karşısında duracağız. Temennimiz odur ki bu 4 Haziran, son kez çatışma kurbanı çocukları anmak zorunda olduğumuz gün olsun.

İki gün sonra mübarek Kurban Bayramı'na müşerref olacağız. Bayramla, İsrail saldırısı altındaki Filistinli kardeşlerimiz başta olmak üzere tüm mazlum coğrafyadaki Müslümanların huzura kavuşmasını temenni ediyor, aziz milletimizin ve tüm İslam âleminin Kurban Bayramı'nı yürekten kutluyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)