| Konu: | Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 112 |
| Tarih: | 19.07.2025 |
ERTUĞRUL KAYA (Gaziantep) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sizleri YENİ YOL Grubumuz ve DEVA Partisi adına saygıyla selamlıyorum.
Görüşmekte olduğumuz bu madde, vergide kayıp ve kaçağın önlenmesi için sahadaki denetimlerini gece gündüz yapan Gelir İdaresi Başkanlığı personeline yapılacak ödemelerin artırılmasına ilişkin bir düzenleme. Ülkemiz için, milletimiz için çalışan, ter döken herkese emeğinin karşılığında aldığı ücretler helal olsun diyoruz.
Değerli arkadaşlar, aylardır Türkiye Büyük Millet Meclisine sadece vergi ve harçları artıran torba kanunlar dışında maalesef bir şey gelmiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı da vergi toplamak için harıl harıl çalışıyor; alabildiği herkesten vergi alıyor, harç tahsil ediyor. Yollarda, pazarlarda, bakkalların önünde denetim yapan, lokantaların kasasında oturarak hesap yapan Maliye memurlarını kamuoyu zaten yakından görüyor ve izliyor. Bu maddeyle yapılmak istenen düzenlemeden de anlıyoruz ki o kadar çok vergi toplamaya odaklanılmış ve bu konuda bir çalışma programı yapılmış ki artık vergi memurlarımız bunlara dahi yetişemiyor. Vergi toplanmasın elbette ki demiyoruz, bu vergilerin onu verene hizmet olarak dönmesi için buradaki uyarılarımızı yapıyoruz.
Evet, değerli arkadaşlar, vergi dairelerinin önünde "Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır." yazar, hepimizin malumu. Evet, bu son derece doğru. Peki, gençlerimize iş imkânlarını sağlamak da kutsal değil midir? Emeklilerimize insanca yaşam koşulları sağlamak kutsal değil midir? Demin de belirttiğim gibi, harıl harıl vergi tahsil ediliyor ama bu vergiler maalesef faiz ödemelerine gidiyor. 2025 bütçesinde malumunuz olduğu üzere 1 trilyon 950 milyar lira gibi çok yüksek, fahiş bir faiz maalesef devletimizin kasasından bu yıl çıkacak. Bu, önümüzdeki yıl katlanarak, artarak yukarılara doğru çıkacak. Bu vergiler faiz ödemelerine ve şişirilmiş kamu-özel iş birliği projelerinin müteahhitlerine maalesef aktarılıyor. "Kutsal olan bu mudur?" diye buradan da sormak istiyoruz. Bu paraları faize, faizcilerin kasasına aktarmak hakikaten 86 milyon vatandaşımız için adil bir uygulama değil, olmadı ve bu gelir dağılımındaki adaletsizliği bozan bir uygulamadır. Faiz ve enflasyon sarmalı arasına girmiş bu ekonomik sistemde yapısal reformların bir an önce yapılmasına odaklanılmasını burada bir kez daha tavsiye ediyoruz.
Değerli arkadaşlar, TÜİK tarafından açıklanan işsizlik oranları ile vatandaşımızın yaşadığı işsizlik arasında derin bir uçurum olduğunu da bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Keşke TÜİK'in açıkladığı veriler hakikaten doğru veriler olsa, buna da razıyız ancak bu veriler bile OECD rakamlarının gerçekten çok çok üstündeki bir düzeyde seyrediyor. Bu tablodan, bu içinden çıkılmaz kaotik tablodan çıkmak için çözüm önerilerini burada ifade ediyoruz. Bir kez daha buradan belirtmek isteriz ki değerli arkadaşlar, kozmetik müdahalelerle ekonomide bu artan problemleri çözmek hakikaten mümkün değil. İktidar yetkililerine buradan şunu bir kez daha ifade etmek isteriz ki kurumsal reformlar hayata geçirilmeden, yargı reformu hayata geçirilmeden, hukuk alanında reformlar yapılmadan Türkiye'nin ekonomik yapısındaki bu bozulmaların düzelmeyeceğini bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum.
Değerli arkadaşlar, işsizlikle ilgili -gençlerimiz, kadınlar- maalesef toplumun her kesiminde geniş anlamda sorunlar artarak devam ediyor. Bu sorunların çözümü için uzun vadeli bir planlamaya ihtiyaç olduğunu bir kez daha buradan ifade ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.