| Konu: | |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 23 |
| Tarih: | 02.12.2025 |
CHP GRUBU ADINA CUMHUR UZUN (Muğla) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, ekranları başında bizleri izlemekte olan saygıdeğer yurttaşlarım; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli arkadaşlar, tarih boyunca tartışılan en önemli konulardan biri de suç ve ceza olmuştur. Cezaların ortaya çıkış amacı toplumu suçtan korumak, failin ıslah amacı ise tekrar suç işlenmesini önlemektir. Bu süreç, en sağlıklı şekilde yargının siyasallaşmadığı, tutukluluğun ceza ve intikam aracı olarak kullanılmadığı ülkelerde görülür. Yargının siyasallaştığı ülkemizde ise ceza infaz rejiminin insan onuruna saygılı, eşitlik ve adalet ilkelerine uygun bir şekilde işlediğini söyleyebilmek bugün için ne yazık ki mümkün değildir.
Değerli arkadaşlar, artık ülkemizde tek bir cezaevi bulunmaktadır. Tek tip cezaevinin adı da "file tipi cezaevi"dir ve bu file iktidarın yanlış politikaları yüzünden artan suç oranı ve derinleşen sorunlar nedeniyle patlama noktasına gelmiştir. Hâl böyleyken, özellikle siyasi mahkûmlara yönelik ayrımcı infaz rejimi hukuk devletine duyulan güveni günbegün eritmektedir. Aynı suçu işlediği iddia edilen mahkûmlar arasında dahi farklı kurallar işletilmektedir. İnfaz sürelerinden sosyal haklara kadar ayırımcılık açıkça kurumsallaştırılmış durumdadır. Yüksek güvenlikli hapishanelerde giderek derinleşen tecrit ve izolasyon uygulamaları toplumun vicdanını yaralamaktadır.
Ağır hasta mahkûmlar konusu ise artık bir insanlık sınavına dönüşmüştür. Cumhurbaşkanı zaman zaman kendine verilen hastalık, kocama ve sakatlık nedeniyle af yetkisini kullanmakta ise de birkaç minik istisna hariç bu yetki hep ideolojik yakınlığa göre tercih edilmektedir. İdare ve gözlem kurullarının takdir yetkilerini hukuka değil siyasete dayalı biçimde kullanması da infaz rejiminde yeni bir baskı mekanizması yaratmıştır.
Diğer bir kronik sorun da sürgün sevk uygulamalarıdır. Mahkûmlar ailelerinden yüzlerce kilometre uzağa gönderilmekte, aile hayatına saygı hakkı açık biçimde ihlal edilmektedir. Oysa infaz rejimi ayrıştırıcı değil topluma yeniden kazandırıcı bir mantıkla yürütülmek zorundadır. Bu nedenle, ceza infaz rejimi ve hapishanelerdeki yapısal sorunların tespiti, ayrımcı uygulamaların ortadan kaldırılması ve insan onurunu esas alan bir infaz rejiminin yeniden inşası amacıyla Meclisimiz etkin bir araştırma yaparak yol gösterici olmalıdır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın.
CUMHUR UZUN (Devamla) - Unutmayalım, adalet, bir devletin taşıyıcı kolonudur, o kolonun çatlamasına izin verirsek hepimiz altında kalırız diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (CHP ve YENİ YOL sıralarından alkışlar)