GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu:
Yasama Yılı:4
Birleşim:63
Tarih:24.02.2026

DEM PARTİ GRUBU ADINA SERHAT EREN (Diyarbakır) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; parti grubumuzun önergesi adına söz almış bulunuyorum.

Önergemizde Orta Doğu halkları olmak üzere dünya halklarının başına gelmiş en büyük felaketlerin faillerinden olan IŞİD'lilerin Türkiye'deki yargılamalarındaki cezasızlık pratiğinin araştırılmasını talep ediyoruz.

Değerli milletvekilleri: IŞİD Irak'ta, Suriye'de, Orta Doğu'da, Avrupa'da ve dünyanın birçok yerinde katliam yapan, kadınları ve çocukları kaçırıp köleleştiren, sivilleri hedef alan vahşi cinayetleri işlemekten çekinmeyen ve Ezidi halkına karşı soykırım yapan bir örgüttür. Suruç'ta 33 düş yolcusunu, Ankara'da 104 barış ve demokrasi talep eden emekçi yurttaşımızı katletmiş, Diyarbakır'da HDP'nin mitingini, Antep'te bir Kürt düğününü kana bulanmış ve son olarak Yalova'da 3 polisi katleden IŞİD bizatihi örgütlü, planlı ve sistematik hareket eden bir örgüttür.

Peki, bu kürsüden soruyoruz: Bu kanlı örgütle Türkiye gerçekten siyasi, ideolojik ve hukuki anlamda yüzleşti mi, yüzleşiyor mu? Soruyoruz: Kaç IŞİD'li insanlığa karşı suçlardan mahkûm olmuştur? Bugüne kadar kaç IŞİD sanığı kesinleşmiş mahkûmiyet almıştır? Kaç davada soykırım değerlendirilmesi yapılmıştır? Bu soruların bir an önce cevaplanmasını bekliyoruz.

Değerli milletvekilleri, Türkiye'de IŞİD üyeleri kiliseye günah çıkarmaya gider gibi mahkemelerde günah çıkarıp sonra da rahatça çıkabiliyorlar. Katliamlardan, soykırımlardan, tecavüzlerden değil, basit birer örgüt üyeliğinden yargılanıyorlar. Şimdi soruyorum: İşledikleri suçlar arasında öldürme fiili var mı? Var. Kadınları köleleştiriyorlar mı? Köleleştiriyorlar. Hapse atıyorlar mı? Atıyorlar. Tecavüz ediyorlar mı? Ediyorlar. İnançtan ve etnik kökeninden kaynaklı olarak kitlesel katliam yapıyorlar mı? Yapıyorlar. Peki, hem bizim iç hukukumuzda hem de uluslararası hukukta insanlığa karşı işlenmiş suç olarak tanımlanan bu suçlardan dolayı yapılan yargılamalarda hem Diyarbakır hem Suruç hem Ankara hem Antep'le ilgili verilmiş tek insanlığa karşı suçtan dolayı ceza var mı? Hayır, tek bir ceza yok. Peki, yapılan yargılamalarda bu IŞİD'lilerin uluslararası bağlantısı araştırılıyor mu? Hayır. Ülke içerisindeki, devlet içerisindeki ilişkileri araştırılıyor mu? Hayır. Yurt dışında işlemiş oldukları suçlar Türkiye'de yargılandıkları dosyalara dâhil ediliyor mu? Hayır. Hiçbiri yapılmıyor, devlet içerisindeki bağlantıları araştırılmıyor. Sadece ve sadece ne yapılıyor? Sıradan yakalanan kişinin şahsi durumuyla sınırlı olmak üzere veya o suçla sınırlı olmak üzere yargılama yapılıyor. Şimdi, sorun tam da bu, şu an yargılanan, yargılamaları devam eden ve iadesi söz konusu olan IŞİD'lilerin gerçekten yargılamaları yapılacak mı, bu bahsettiğimiz çerçevede yargılamaları yapılacak mı? Etkin, bütünsel, bütünlüklü olarak etkili soruşturmalar, yargılamalar yapılacak mı? Hayır, yapılmayacak. Buna ilişkin kaygımız yüksektir, tam da bu kaygıdan dolayı diyoruz ki bu araştırma önergemizin kabul edilmesi lazım.

Değerli milletvekilleri, şimdi, IŞİD yargılamalarıyla ilgili çok önemli bir davadan bahsedeceğim. Bakın, Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesinde bir yargılama yapılıyor. Irak'ta alıkonulan bir kız çocuğunun internet üzerinden satışı yapılıyor, bunun faili yakalanıyor, bununla ilgili bir dava açılıyor. Ama davada ne yok? Davada bu IŞİD'li yok, adli kontrol kararı bile verilmiyor, duruşmalara gelmiyor. Nerede olduğunu bilmiyoruz, bu kişi aramızda da dolaşıyor olabilir. Yarın öbür gün herhangi bir yerde kendisini patlatabilir de; kim bilir, belki Suriye'de, Irak'ta Kürtlere karşı, Ezidilere karşı bir cephede de savaşıyor olabilir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Lütfen tamamlayın.

SERHAT EREN (Devamla) - Dolayısıyla, Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; işte IŞİD'liler böyle korunuyor. Sadece demokratik siyaset yapan gazeteciler, akademisyenler, hukukçular, siyasetçiler, belediye başkanları on beş yıl, on yıl boyunca cezaevinde duruyorken insanlığa karşı suç işlemiş bu katillerin aramızda dolaşıyor olması bu ülkeye yapılan en büyük kötülüktür. Diyoruz ki gelin, bu IŞİD'lileri doğru düzgün yargılayalım, hukuka uygun bir şekilde yargılayalım, bütünlüklü yargılayalım, etkili bir şekilde yargılayalım; gelin, bu araştırma önergemizi hep birlikte kabul edelim.

Teşekkür ederim. (DEM PARTİ ve YENİ YOL sıralarından alkışlar)