| Konu: | ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK?İN, ŞAHSINA SATAŞMASI NEDENİYLE |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 37 |
| Tarih: | 14.12.2011 |
İDRİS BALUKEN (Bingöl) - Teşekkür ediyorum.
Şimdi, Sayın Bakan konuşmasında bütün sorunları Kürt sorununa bağladığımızı söyledi. Doğru, bütün sorunların ana kaynağını Kürt sorununa bağlıyoruz.
Ekonomik olarak pek çok bilanço verdim burada. Bir savaş uçağının kalkış maliyetinden bahsettim, helikopter ihalesinin maliyetinden bahsettim. Onunla ilgili rahat kıyaslama yapabilesiniz diye Türkiye'de ihtiyacı bulunan hastanelerden, okullardan bahsettim ve bununla yapılacak olan hizmetlerden bahsettim. Bununla ilgili size düşen, burada benim savunmuş olduğum tezleri çürütecek birtakım rakamları ortaya sunmanızdı.
Bakın, ben size şu anda söyleyeyim, saat 14.00 itibarıyla Diyarbakır Askerî Havaalanı'ndan onlarca uçak havalanmıştır. Bu uçaklar havalanırken emekçinin, çalışan kesimlerin, yoksulun, Kürt halkının, Türk halkının cebinden çıkan vergilerle havalanıyor. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
MUSTAFA ÖZTÜRK (Bursa) - Terörü bitirin.
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, lütfen?
İDRİS BALUKEN (Devamla) - Burada sizin illaki ekonomik göstergeden, ekonomik pencereden bakmanızı da istemiyoruz. 50 bin insanın ölümü sizin için bir şey ifade etmiyor mu? 50 bin genci toprağa vermemiz, bütün sorunların ana kaynağını getirip buraya bağlamamız için bile yeter bir gerekçedir.
Onun dışında, Van'da yaptığınız şeylerden bahsediyorsunuz. Van'da barınma koşuluyla ilgili neler yaptınız? Hükûmet olarak bugün buraya gelip "Van'da şu kadar konteyner, şu kadar geçici prefabrik yaptık." deyin. Bununla ilgili açık çağrıda bulunuyoruz.
Bakın, siz Van'da Bakanlığınıza bağlı çalışanlara ek ücret olarak verdiğiniz ödemeleri bile yapmıyorsunuz. Brüt maaş dışındaki ücretleri bile kestiniz. Bunları getirip buraya söylemeniz lazım.
Bakanlığınız döneminde şu anda Türkiye'de 10 milyon insan asgari ücretle çalışıyor. 10 milyon insan da iş güvencesiz, taşeron bir şekilde ve yarınının ne olacağı belirsiz bir şekilde çalışıyor.
Buraya gelirken hani bizim Genel Kurulu yanıltmamızdan çok, sizin bunları çürütecek birtakım tezlerle gelmenizi bekliyorduk. Ben Kürt sorununun çözümünün Türkiye'deki ekonomi başta olmak üzere bütün sorunlara çözüm sağlayacağını düşünüyorum.
Teşekkür ederim.
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Baluken.