GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu:
Yasama Yılı:4
Birleşim:79
Tarih:08.04.2026

AK PARTİ GRUBU ADINA ERSAN AKSU (Samsun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Gazi Meclisimizi ve ekranları karşısında bizleri izleyen aziz milletimizi, yine Samsunlu hemşehrilerimizi ve bugün bahusus Roman kardeşlerimizi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.

ABD ve siyonist terör devleti İsrail'in İran'a haksız ve hukuksuz saldırısıyla başlayan savaş insani açıdan fevkalade üzücü sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Bu aşamada geçici de olsa ateşkes zemininin oluşması sevindiricidir. Bu zeminin güçlendirilmesi son derece önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü ve tutarlı barış politikası, "daha adil bir dünya mümkündür" manifestosu barış için atılacak adımlara en güçlü ilham ve destek olacaktır,

Değerli milletvekilleri, Türkiye İstatistik Kurumu 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu'nun uygulanmasını sağlayan, yine sair ikincil düzenlemelerle de belirlenen görevleri yerine getiren, kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli, bilimsel ve teknik bir kamu kurumu olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. TÜİK istatistik üretim faaliyetleri kapsamında ülkemiz geneline yayılmış 26 bölge müdürlüğü ve 4 bini aşkın çalışanı aracılığıyla 1,5 milyonun üzerinde cevaplayıcı birimden veri toplamakta, veri işlemekte ve yayımlamaktadır. Üretilen istatistikler mesleki bağımsızlık, şeffaflık, mukayese edilebilirlik, tarafsızlık ve doğruluk ilkelerine bağlı olarak Avrupa Birliği İstatistik Ofisi ve ilgili diğer uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen yöntemlerle, tanım ve kavramlarla alandan ve kayıtlardan derlenen veriler kullanılarak bilimsel ve teknik özerklikle hesaplanmaktadır. Üretilen tüm istatistikler ilgili kurum ve kuruluşların değerlendirmelerine açık olduğu gibi en ayrıntılı düzeyde kamuoyuyla da paylaşılmaktadır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; TÜFE'nin tespiti için hane halklarının en çok tükettikleri mal ve hizmetlerden oluşan ve Türkiye genelindeki hane halklarının ortalama tüketim alışkanlıklarını yansıtan standart bir sepet kullanılmaktadır.

SELÇUK ÖZDAĞ (Muğla) - Mesela o sepeti gördünüz mü, nasıl bir sepet? Sizin bildiğinizi biz niye bilmiyoruz?

ERSAN AKSU (Devamla) - Sepetteki mal ve hizmetlerden bazılarının fiyatı bir dönemden diğerine artarken bazılarınınki sabit kalmakta, bazılarının fiyatları ise mevsimsel ve konjonktürel etkilerle düşebilmektedir. Hissedilen enflasyon üzerine yapılan bilimsel araştırmalar bireylerin düşen ve sabit kalan fiyatları değil, sadece ilgili dönemde yüksek artış gösteren fiyatları dikkate alarak değerlendirme yaptıklarını göstermektedir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın lütfen.

ERSAN AKSU (Devamla) - TÜİK uzun yıllardır ülkemizin resmî istatistiklerini üretmekte ve sistemin koordinasyonunu sağlamakta olup böylesine köklü bir kurumun kamuoyunda yanlış ve temelsiz algılar oluşturularak yıpratılması hiç kimseye bir şey kazandırmayacağı gibi konusunda uzman, Avrupa Birliği tarafından da kabul edilen TÜİK'e ve çalışanlarına da haksızlık oluşturmaktadır. Bu kurumlar hepimizin kurumlarıdır. Bu devlet hepimizin devletidir. Biz devletimizin ve devletin kurumlarının yıpratılmasına asla müsaade edemeyiz.

SELÇUK ÖZDAĞ (Muğla) - Haksızlığın sağlamasını yapalım. Gelin, o haksızlığın sağlamasını yapalım.

ERSAN AKSU (Devamla) - İddia edildiği gibi verilerde bir gizleme ya da baskı durumu da söz konusu değildir. Aksine, Türkiye son yıllarda veri paylaşımında dijitalleşmeyi artırmış, veriye erişimi kolaylaştırmış ve uluslararası raporlarda veri şeffaflığı bakımından çok büyük mesafe katetmiştir. Asıl mesele, Türkiye küresel savaşın ve enflasyon dalgasının etkisiyle mücadele ederken aynı zamanda iç huzur ve kardeşliğini büyütmüş, üretimini, ihracatını ve istihdamını artırmayı başarmıştır.

Bu duygularla Meclis araştırma önergesine katılmadığımızı bildiriyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)