GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu:
Yasama Yılı:4
Birleşim:88
Tarih:29.04.2026

AK PARTİ GRUBU ADINA ORHAN YEGİN (Ankara) - Teşekkür ederim Başkanım.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; aziz milletimizi ve onu temsil eden Gazi Meclisimizi saygıyla selamlıyorum.

Hayatın bazı alanları var ki her ne yaparsanız yapın, ne kadar önlem alırsanız alın arzu ettiğiniz hedefe ulaşmakta zorlandığınız, tek başına, aldığınız önlemlerin, koyduğunuz kuralların, belirlediğiniz çerçevenin yetmediği durumlar olabiliyor, trafik kazalarındaki kayıplarımız gibi. Bu da biraz -belki o kadar olmasa da- o alana biraz benziyor. En nihayetinde hepimizin arzu ettiği seviyelere ulaşmakta zorlandığımız, her birimizin de belki baktığımız pencereden, çerçeveden, yerden kuracağımız cümlelerde haklılık paylarımızın olacağı hususlarla karşı karşıya kalıyoruz, tıpkı bu konuda olduğu gibi ama şunu söylemek isterim: Bugün dünyada, çalışma hayatında 3 milyarın üzerinde insan var ve yaklaşık her yıl 2,5 milyonun üzerinde insan ölümlü iş kazalarında hayatını kaybetmekte ve dünyanın da üzerinde çok çalıştığı ve arzu ettiği seviyeye gelemediği bir durum. Belki biz bu dünya örnekleriyle kıyaslandığımızda dünya ortalamasını, gelişmiş ülkelerin yakaladığı seviyeyi henüz yakalayamamış olabiliriz ama özellikle 2012 yılından itibaren çıkarılan kanunla beraber özellikle işverene bu anlamda çok ciddi bir şekilde önlemler alması ve bu süreçlerde kendi sorumluluğunun netleştirilmesi yönünde çok ciddi düzenlemeler yaptık. Tabii, burada, herkes kendi baktığı pencereden biraz haklı olabiliyor dedim ama cezasızlık kültürü yakıştırması yapıldı. Bunun doğru olduğunu söylemek mümkün değil.

KAMURAN TANHAN (Mardin) - Soma davası, Davutpaşa...

ORHAN YEGİN (Devamla) - Çünkü yapılan düzenlemelerle gerçekten işverene, buna sebep olanlara, denetim yetersizliğinde bulunanlara dönük ciddi cezaları ortaya koyduğumuz düzenlemeler yaptık.

KAYIHAN PALA (Bursa) - Hangi işveren ne kadar ceza aldı Sayın Hatip?

ORHAN YEGİN (Devamla) - Çalışma hayatında sermaye birikimini insan hayatının önüne koyan bir anlayış olmakla yaftalandık. Asla, zinhar bunu kabul etmemiz mümkün değil çünkü biz "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." anlayışıyla hayata bakan, yönetim anlayışını, felsefesini bunun üzerine oturtan ve buna dönük hizmetler ve mevzuatlar geliştirmeye çalışan bir iktidarız.

MESEM'ler çocukları ucuz ve güvencesiz emek depolarına dönüştürmüş yerler olarak suçlandı. Her zaman eğitim ile iş hayatının çakışmasıyla ilgili sorunların oluştuğu, bunun yaygınlaştırılması gerektiğine ilişkin hep buralarda çıkıp konuşmalar yaptınız ki MESEM'lerde esas nedir? Bir günü örgün eğitimde, dört gün de iş yerinde geçirerek çocukların mesleki kabiliyetlerini geliştirebileceği ortamlar oluşturmaktı. Evet, bunlar da olduğu zaman maalesef üzücü hadiselerle karşılaşıyoruz ama bunları da aşmak için, bunları da minimize etmek için, sıfıra indirmek için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyuyoruz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Yegin, lütfen tamamlayın.

ORHAN YEGİN (Devamla) - "Göçmen işçilerin tamamına yakını kayıt dışı." denildi; kabul etmek mümkün değil. Bütün göçmen işçilerle ilgili yasal mevzuatlarımızı yaptık, onlar da Türkiye'deki sigortalara tabi koşullarla çalışmak zorundalar, bunların mevzuatları, yönetmelikleri yapıldı. Kayıt dışılığı ülkemizde azaltmış olsak da hâlâ bir vakıadır, bu vakıa elbette göçmen işçileri de kapsamaktadır.

Yani "Sendikalıların, hak arayan sendikalıların tutuklanması..." "Sendikacılığı engelleyen iktidar." denildi. Arkadaşlar, rakamları verip kafanızı şişirmeyeyim.

KAMURAN TANHAN (Mardin) - Evet, sendika başkanını tutukladınız siz, BİRTEK-SEN...

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Doğru, doğru; onlar doğru. O kısma girme.

ORHAN YEGİN (Devamla) - İktidarımız döneminde sigortalı sayısı da ciddi anlamda artmıştır. Bu sigortalılar içerisinde sendikalı oranı da artmıştır. Arzu edilen düzeyde midir? Değildir.

Özetle şunu söylemek istiyorum: Monarşi hayranlığının olduğu, vatandaşın kul sayıldığı ülke yakıştırmaları yapıldı. Siyasal yakıştırmaların sizin açınızdan bir yeri olabilir lakin bazı konular siyasetin ironik yaklaşımlarla motiflenmiş sözlerinin üzerinde acılar ihtiva eder. Biz bu ihtiva etmiş acıların üzerinde özenle konuşmak zorundayız diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)