| Konu: | |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 67 |
| Tarih: | 04.03.2026 |
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Erzurum) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; evet, Erzurum'u konuşacağız.
Erzurum, Doğu Anadolu'nun en çok göç veren, her geçen gün kan kaybeden, genç nüfusu kenti terk eden ve köyleri boşalan bir il hâline hızla geliyor maalesef. Bölgenin nüfus kaybına ilişkin İçişleri Bakanlığına bir soru önergesi vermiştik ama garip bir cevap aldık, "Görev alanımıza girmiyor." dedi İçişleri Bakanı. Buna dair ayrıca bir önerge verdik, yanıtını bekliyor olacağız. Tek bir soru soracağım İçişleri Bakanlığına: İç göç hareketlerini takip eden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü acaba bu Bakanlığa bağlı değil mi ya da -biz duymadık- alındı mı bu Bakanlıktan? Hakikaten bu sorunun cevabını Erzurumlular merak ediyor ve Türkiye merak ediyor.
Değerli milletvekilleri, Erzurum'un ilçeleri ve köyleri tam bir hizmet fukaralığına mahkûm edilmiş durumda. Yağan'daydım geçen hafta, 22 evin altyapısı yok ama onlar atık su bedeli tahsil ediyorlarmış. Tek tek vatandaşlarla görüştüm ve bununla birlikte yine, Köprüköy'e bağlı Yağan Mahallesi'nde okul yok. 16 derslik bir okul binası yıkılmış, DSİ'ye gitmiş öğrenciler ve orası da Millî Eğitime devredilmiş fakat hâlâ bina yapılmıyor ve öğrenciler mahrumiyet yaşıyor. Yağan-Hınıs yolu bakımsızlıktan âdeta can pazarına dönüşmüş durumda. 40'tan fazla köyün kullandığı bu yolda her gün neredeyse kazalar oluyor ve defalarca sözü verilen Söylemez Barajı ise bir türlü bitirilmiyor. Evet, Horasan'da sadece çiftçiler mağdur değil koca bir ilçe -daha önce de buradan ifade etmiştim- susuzlukla, kirli suyla imtihan ediliyor âdeta, musluklardan çamurlu, arıtılmamış su akıyor ve su kesintileriyle vatandaşlar büyük bir mağduriyet yaşıyor. 21'inci yüzyılda insanlara temiz bir bardak suyun çok görülmesi dehşet verici bir olay gerçekten. Yine, çiftçilerin ortak şikâyeti Toprak Mahsulleri Ofisinden randevu alamıyorlar, torpille randevular alınıyor ve üretim fazla bahanesiyle bunlar geciktiriliyor, üretici âdeta tüccarın kucağına itiliyor. Karaçoban'da da sulama arkları tek tek dökülüyor ve su toprağa sızıp ziyan oluyor. Su arklarını betonarme yapın diyoruz, defalarca başvuru yaptık, "Kaynak yok." cevabı alınıyor. Peki, kaynak kime var, bunu buradan soruyoruz. Kırımkaya, Molladavut, Gündüz ve Çatalgül köylerini hatırlatmak istiyorum. Bu köyler sınırlı sayıda değil, sadece örnek olarak söylüyorum. Bu köylerin suçu ne biliyor musunuz? Partimize oy vermek, demokrasiye oy vermek. Erzurum Büyükşehir Belediyesi kendilerine oy verilmeyen ilçelere hizmet yapmıyor, âdeta ceza veriyor ve halkın iradesini cezalandırmak dışında başka bir şey değildir bu arada. Karaçoban'da Karataş, Burnaz, Erenler, Duman köylerinde halk çukursuz bir yola, temiz bir suya muhtaç. Kırımkaya'da iki yıldır yapılamayan kanalizasyon atıkları dereye akıyor. Kopal köyünde dere yatağına koruyucu çit çekilmediği için çocuklar sürekli boğuluyor.
Erzurum ve Kars arasındaki Karakurt Barajı yapıldı, 19 köyün dünyayla bağı kesilmiş durumda. Erzurum-Iğdır ana yolu iptal edilmiş ve köylüler büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bu köylerin bir kısmı İncesu, Eşmeçayır, Armutlu, Karapınar, Başköy, Çolaklı, Karakilise ve diğer köylerimizin muhtarlarının başvurmadığı yer neredeyse kalmamış.
Stadyum hâlâ yok, Bakan Tekin "19 Ağustosta ilk kazmayı vuracaklar." dedi; bekliyoruz, bakalım kazmadan sonra bu ihale süreci nasıl işleyecek.
Hızlı trene önce "2023" dendi, şimdi 2035'e ertelendi fakat hızlı trenle ilgili Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan bir karar yok, diğer illere ilişkin var; bunu da bu talebi de tekrar tekrar ifade etmek istiyoruz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun lütfen.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Tekman Tüneli on yıllardır bitmiyor, kırk yıla dayandı. Dallıkavak, Kırık, Çirişli tünelleri yılan hikâyesine döndü. Palandöken yollarında insanlar can havliyle sürekli yolculuk yapıyorlar. Uçak seferleri gerçekten vahim durumda -ben de sürekli kullandığım için- bilet fiyatları astronomik ve uçaklar bazen kalkmıyor. "CAT 3A sistemi kurduk." diye bir övünme var ama mağduriyet devam ediyor.
İspir'de 18 Temmuzda yağıştan büyük bir maddi zarar doğdu ve altyapı olmazsa yağışlar felç etmeye devam edecek. Kırık Tüneli hâlâ bitirilemedi ve hayvancılık, Erzurum'un en önemli gelir kaynağı, yem ve mazot fiyatları, yetersiz mera destekleri ve yüksek girdi maliyetleri yüzünden bitme noktasına geldi.
Bunları sayarak bitiremeyeceğim ama Erzurum sahipsiz kalmış durumda; sahipsiz bırakmayacağız onu, bu sorunların çözümünün takipçisi olmaya devam edeceğiz. (DEM PARTİ sıralarından alkışlar)