GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: ADALET VE KALKINMA PARTİSİNİN, 156 SIRA SAYILI TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ İÇTÜZÜĞÜNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR İÇTÜZÜK TEKLİFİ?NİN, DAĞITIMINDAN İTİBAREN KIRK SEKİZ SAAT GEÇMEDEN GÜNDEME ALINMASINI İÇEREN GRUP ÖNERİSİNİN İÇ TÜZÜK?ÜN 52?NCİ MADDESİNE AYKIRI OLDUĞU GEREKÇESİYLE BAŞKANLIĞIN TUTUMU HAKKINDA
Yasama Yılı:2
Birleşim:58
Tarih:31.01.2012

MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; her salı günü Genel Kurulumuzun çalışma programı ve süreleri işte bu tartışmalarla ortaya çıkar. Aslında dört partinin grup başkan vekilleri uzlaşarak, kendi aramızda, hem çalışma süresini hem görüşeceğimiz konuların sıralamasını yapsak, milleti meşgul etmesek, sayın milletvekillerimizi meşgul etmesek daha iyi değil mi?

Değerli arkadaşlar, halkımız bizden çözüm bekliyor. Bakın, bu tartışmadan sonra "çek mağdurları" diye tanımladığımız, toplumda bir yaraya dönüşen, iki yönlü, aslında çok yönlü bir konuyu tartışacağız, konuşacağız ve bunu arzu ederim ki toplumun önünde konuşsaydık, televizyon yayını devam ederken konuşabilseydik, ama şimdi, kendi yanlışımızın üzerinden bir tartışmaya kaldık ve Başkanlığın tutumu hakkında da bir usul tartışması açıp lehte, aleyhte konuşmak gibi gerçekten anlamsız, faydasız, bana göre bize de yakışmayan? Her birimiz, bu konuda, İç Tüzük'ün tüm derinliklerini, tüm uygulamalarını bilen insanlarız, öyle bir sonuca hakkımız yok, bu ülkeyi, bu toplumu böyle bir sonuçla muhatap etmeye hakkımız yok.

Sayın Genç'in söylediği, İç Tüzük 49 ve 52'nci madde uygulamalarında bugüne kadar teamül hâline gelen, bir anlamda kural hâline gelen bir uygulamaya, bugün, İç Tüzük'ün 52'nci maddesinin lafzı ortaya konularak itiraz ediliyor ve deniliyor ki: "Bugün AKP'nin getirdiği grup önerisinde İç Tüzük'ün görüşülmesinin karara bağlanması İç Tüzük'ün 52'nci maddesine göre aykırıdır." Doğru olabilir. Benim kanaatime göre de İç Tüzük'ün lafzına göre yani 52'nci maddeye göre, bugün, kırk sekiz saat beklemeden, bir grubun, iktidar partisi grubunun teklifiyle burada gündem belirleyemeyiz, komisyonun veya Hükûmetin teklif etmesi lazım. Kanunun lafzı çok açık. Ama bugüne kadar -Sayın Canikli oraya klasörleri getirdi- böyle uygulanmamış, grup başkan vekillerinin imzasıyla kırk saat beklemeden görüşülmeyi Danışma Kurulunda karar altına almışız. İç Tüzük 52'ye göre aykırı ama yapmışız.

Şimdi, bugün eğer itiraz ediliyorsa bu yanlışı yok sayarak, İç Tüzük'ün bu maddesini göz göre göre ihlal etmemiz hukuk dışı bir davranış olur. Buna mecburiyetimiz yok. Bizim teklifimiz şu, biz diyoruz ki: Gelin, kırk sekiz saat bekleme yarın sabah itibarıyla doluyor, bugün yine AKP'nin grup önerisini görüşelim çünkü görüşemezsek, birazdan sözlü sorulara geçmemiz lazım, geçen haftanın Danışma Kurulu kararıyla yürümemiz lazım. Eğer Çek Yasası'nı görüşeceksek ki Milliyetçi Hareket Partisi olarak biz, Çek Yasası'nın bugün görüşülmesini ve bir tek insanımızın bile, işte tutuklanma korkusuyla, takibe düşmek veya idari takip gibi endişeler içerisinde bir gece dahi geçirmesine gönlümüz elvermiyor. Bu Çek Yasası'nı bugün bitirelim, bu sorunu bir hukuki çözüme kavuşturalım. Milliyetçi Hareket Partisi olarak, bu meselenin geciktirilmeden buraya getirilmesini ve çıkartılmasını ısrarla biz istedik; bu kürsülerden çok konuştuk "Getirin şu Çek Yasası'nı konuşalım." diye. Ee, bugün Çek Yasası'nı konuşabilmek için bu tartışmanın bitirilmesi lazım.

Bu anlamda şunu söylüyoruz, teklifimiz şudur: İktidar partisi grubu getirdiği grup önerisindeki İç Tüzük'le ilgili teklifi çıkartsın, diğer hususları oylayalım. Ondan sonra, bugün bitimine kadar Çek Yasası'nı çıkartalım ve herkes bir rahata kavuşsun. Sonra da yarın yeni bir Danışma Kurulu kararıyla, İç Tüzük'ü, kırk sekiz saat de dolacağı, için gündeme alalım ve yarından itibaren görüşmeye başlayalım. Zaten şimdi de teklifiniz yarın görüşülmek üzere. Değişen bir şey yok yani kör inadımızla, birbirimizle akıl yarıştırarak, aman işte, bu işi Cumhuriyet Halk Partisi söyledi diye inatlaşarak Meclisi germeye gerek yok.

Siz iktidarsınız? Siz iktidarsınız; bu ülkeyi yönetme sorumluluğu, bu Meclisi çalıştırma sorumluluğu herkesten önce size aittir. Bu gerginliğe gerek yok. Bu gerginliğin çözümü, İç Tüzük'le ilgili grup önerisini yarın getirin, yarın alalım; zaten yarın görüşeceğiz. Bugün Çek Yasası'nın görüşülmesine başlayayım ve bu gece bitirelim. Bu sorunu, bu toplumsal sorunu bütünüyle çözmüş olalım diyorum.

Meclis Başkanının tavrının lehinde söz aldım, hepinize saygılar sunuyorum.

Teşekkür ederim.

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Şandır.