| Konu: | TUNCELİ MİLLETVEKİLİ KAMER GENÇ?E KONUŞMASI SIRASINDA SALDIRIDA BULUNMASINDAN DOLAYI KINAMA CEZASI VERİLMESİ HUSUSUNU GENEL KURULUN OYUNA SUNMASI NEDENİYLE BAŞKANIN TUTUMU HAKKINDA |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 17 |
| Tarih: | 10.11.2011 |
MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Değerli arkadaşlar, öncelikle sözüm Sayın Başkana.
Değerli arkadaşlar, millet adına yetki kullananlar faydayı önceliklemek sorumluluğunda. Yapılan işlem hukuki olabilir, usule uygun olabilir ama sonuçları itibarıyla eğer fayda hasıl etmiyorsa, orada durup düşünmemiz lazım.
Gözünü severim, şu yapılan işlem İç Tüzük'e göre uygun olabilir, sayın grup başkan vekillerinin de içine sinmiş olabilir ama bu doğru olmamıştır. Yani kınama cezasının gerekliliği kabul edilmiş ki Sayın Başkanlık Divanı kınama cezası vermiş, savunmasını istemiş, savunma yapılmayınca da Genel Kurula sunmuş, Genel Kurulun oyuyla bu kınama cezası reddedilmiş. Bu faydalı mı oldu şimdi? Yani burada bir görevli, yani İdare Amiri Meclis çalışmalarında huzuru ve sükûnu sağlamakla görevli. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
MEHMET ŞANDIR (Devamla) - Değerli arkadaşlar, gözünüzü severim.
BÜLENT TURAN (İstanbul) - Kürsüyü terk etmedi!
MEHMET ŞANDIR (Devamla) - Değerli genç arkadaşlar, değerli yeni gelen arkadaşlarımız, bu Meclis, bu Genel Kurul çok sıkıntılı anlar yaşamıştır. Bugünden yarını öngörmek mecburiyetindesiniz. Eğer bu fiilî saldırıya, sebebi ne olursa olsun? Ben, muhtemel Sayın Uslu'nun haklı bir şahsi sebebi olduğu kanaatindeyim, mutlaka ikisinin arasında burada bir söz düellosu olmuştur, bir şey söylemiyorum ona ama ne olursa olsun bu kürsüde bir fiilî saldırıyı hoşgörüyle karşılayamayız. (CHP sıralarından alkışlar) Karşılayamayız değerli arkadaşlar, yani bunu yapmayın. Başka zamanlarda da size gerekli olabilir bu.
AHMET YENİ (Samsun) - Kamer Genç'in yanlış yaptığını söylemeyecek misiniz?
MEHMET ŞANDIR (Devamla) - Efendim, bakın, Sayın Genç'in üslubu budur.
AHMET YENİ (Samsun) - "Yanlış yapmıştır." deseniz ne olur Kamer Genç'e?
BAŞKAN - Sayın Milletvekili, lütfen?
MEHMET ŞANDIR (Devamla) - Beyefendi, Sayın Kamer Genç'in üslubu budur, sürekli de bunu yapmaktadır; bunu tasvip etmiyorum. Kaldı ki grubunun imzasının bulunduğu bir kararın aleyhinde konuşması da doğru, şık olmamıştır ama Kamer Genç budur ve bunu en iyi sayın grup başkan vekilleri bilir.
E, şimdi bu ortadayken kalkıp burada yeni bir sürece yol açmak iktidar partisi grubuna da yakışmamıştır. Yani bir fiilî durumu oylarınızla yok saymak faydalı olmamıştır, doğru olmamıştır değerli arkadaşlar. Ben arkadaki odada bunu da söyledim: Yapmayın, bu oylamayı yapmayın, bu oylama burada yeni bir teamülü geliştirir. Bu doğru değil, bu, hak olmamıştır, Meclise de yakışmamıştır arkadaşlar. Ama şu yapılabilirdi: Meclis Başkanı oradan Sayın Genç'in ve Sayın Uslu'nun bu iki tavrının doğru olmadığını, kabul edilemez olduğunu tutanaklara geçirerek ikisini de?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MEHMET ŞANDIR (Devamla) - Sayın Başkan, bitireyim müsaade ederseniz.
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Şandır.
MEHMET ŞANDIR (Devamla) - Yani bu yapılabilirdi ama yanlış olan şudur ki: Hukuka uyularak yanlış yapılmıştır, hukuka uyularak bu Meclisin geleceğinde bir yanlış yol açılmıştır.
BAŞKAN - Sayın Şandır, lütfen?
MEHMET ŞANDIR (Devamla) - Dikkatlerinize, takdirlerinize sunuyorum.
Teşekkür ederim. (MHP ve CHP sıralarından alkışlar)