GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: TÜRKİYE İNSAN HAKLARI KURUMU KANUNU TASARISI
Yasama Yılı:2
Birleşim:122
Tarih:20.06.2012

MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; öncelikle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Gerçekten önemli bir kurum kuruyoruz, İnsan Hakları Kurumunu kuruyoruz. Diğer arkadaşlarımın da söylediği gibi, son zamanlarda, Türkiye'mizin ihtiyacı olan, demokrasimizin bir anlamda gereği olan kanunlar çıkartıyoruz. İşte, Ombudsmanlık Kanunu çıkarttık, Ara buluculuk Kanunu çıkarttık. Hem kültürümüzde var hem değerlerimizde var hem de gerçekten entegre olmaya çalıştığımız evrensel değerler kurumların hukukunda var. Burada iki soru ortaya çıkıyor değerli arkadaşlar: Yani bu kadar önemli kanunlar çıkartılması gerekiyordu, kurumlar kurulması gerekiyordu. Bugüne kadar neyi beklediniz?

Değerli arkadaşlar, buraya çıkan her iktidar partisi grubu sözcüsü bir şeyi unutuyor: On yıldır bu ülkede iktidar olduğunuzu unutuyorsunuz. Böyle bir kurum yani İnsan Hakları Kurumu? Ki Türkiye buna bir anlamda mecbur çünkü her yıl Avrupa Birliğinin, Avrupa Parlamentosunun veya Birleşmiş Milletlerin veya bu anlamda uluslararası geçerliliği olan kurumların azarını işitiyoruz. Buraya gelirken çıkarttım, yani en yeni raporlarda bile Türkiye, sicili bozuk ülke olarak? Uluslararası toplantılara giden arkadaşlarımız çok mahcup oluyorlar. Önlerine rakamlar konulunca? Yani böyle büyük ülke, güçlü ülke, lider ülke konumundaki bir Türkiye'nin insan hakları sicili bozuk. Bunu düzeltmek için oluşturulması gereken kurallar ve bunu uygulayacak kurumları kurmak için on yıl niye beklediniz?

Değerli arkadaşlar, geç de kalsa doğruyu yapıyorsunuz ama yanlış yapıyorsunuz. Nedir o? İnsan Hakları Kurumu kuruluyor ki yönetimin, idarenin uygulamalarından doğan insan hakları ihlallerinin tespit edilip uyarılması için. Bunu yurt dışındaki kurumlar uyaracağına biz uyaralım diye bir kurum kuruyorsunuz ama bu kurumu teşkil ederken burada görev alacak olanların belirlemesini iktidarın inisiyatifine bırakıyorsunuz. Bu doğru olmuyor. Yani ombudsmanlıkta da böyle oldu, ara buluculukta da böyle oldu, bunda da böyle oldu. Niye? Burada diyorsunuz ki "Bize güvenmiyor musunuz? Bu milletin seçtiği Hükûmete güvenmiyor musunuz?" Ben de size soruyorum: Siz kendinize güvenmiyor musunuz? Yani bunu bıraksak da? Eğer kendinize güveniniz olsa muhalefetten seçersiniz. Seçiniz ki bir Molla Kasım kuralım oraya. Hani var bizim kültürümüzde bir Molla Kasım. Bu ülkenin bir Molla Kasım'a ihtiyacı var. Sizin yanlışınızı size söyleyecek, söylerken de art niyeti olmayan bir yapıya ihtiyaç var. Siz kendinize güvenmiyor musunuz? Yani burada sabahtan bu yana arkadaşlarımız bunu tenkit ediyor; Sayın Komisyon Başkanı, Sayın Bakan kalkıyor, bunun doğru olduğunu savunuyor. Neresi doğru değerli arkadaşlar? Gecenin bu saatinde, yani tabii ki bu çalışma şartlarında olumlu bir iklimin, havanın olmasını da çok beklemeyin. Yani gecenin on birinde, on ikisinde burada güzel konuşmalar da beklemeyin ama bu kadar önemli bir konuda uzlaşarak, Komisyonda, alt komisyonda, Genel Kurulda uzlaşarak, birlikte böyle müessese kursak da kalıcı bir kurum olsa, yaşayan bir kurum olsa, yakışmaz mı, gerekli değil mi değerli arkadaşlar? Bunu iktidar partisi grubuna söylüyorum, Sayın Hükûmete söylüyorum, Sayın Bakana söylüyorum. Nedir sizi korkutan hadise? Demin Sayın Ali Uzunırmak'ın çok doğru söylediği bir husus var; kendinizin etrafında koruma duvarları örüyorsunuz, bu böyle anlaşılıyor. Buna hakkınız yok. Bu millet size yüzde 50 oranında oy vermiş, yani korkunuz ne? Bizim memlekette bir söz vardır, denilir ki: "Bir insan en fazla neyin eksiğini duyuyorsa onu dile getirir." Sizin, insan hakları konusunda, ara buluculuk konusunda, ombudsmanlık konusunda gerçekten bir korkunuz, bir endişeniz var arkadaşlar. Bu size de yakışmıyor, Türkiye'ye de haksızlık yapıyorsunuz.

Bakın, en son rapor "Türkiye'nin utancı büyük." diyor. Türkiye 2.404 mahkûmiyetle dünyada 1'inci insan hakları ihlalinde. Burada övünmeye hiç hakkınız yok Sayın Bakan. Bu, tabii, yalnız sizin değil, Türkiye'nin ama bunu düzeltmenin sorumlusu sizsiniz. "Efendim, bu dünden gelen bir sorun." Öyle değil. 2011 rakamı var; 2011 rakamında da 159 davada mahkûmiyet alarak? Yani Türkiye'ye yakışmaz?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MEHMET ŞANDIR (Devamla) - ?AKP'ye de yakışmaz bir sonuç. Bunu düzeltmek için ortaya getirdiğiniz kurum da böyle tenkit edilen, eğri büğrü bir kurum. Doğru değil.

Teşekkür ediyorum. (MHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.