| Konu: | MHP GRUBU ADINA VERİLEN GENEL GÖRÜŞME ÖNERGELERİNİN GELEN KÂĞITLARDA DERHÂL YAYINLANMASI GEREKTİĞİ HÂLDE YAYINLANMADIĞI GEREKÇESİYLE BAŞKANLIĞIN TUTUMU HAKKINDA |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 16 |
| Tarih: | 06.11.2012 |
NURETTİN CANİKLİ (Giresun) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Değerli arkadaşlar, hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Şimdi, biraz önceki tartışmada arkadaşlarımız bu uygulamanın gerçekten eskiden beri bu şekilde yürütülegeldiğinden emin olmak istediler.
MEHMET ŞANDIR (Mersin) - O net değil Nurettin Bey. Aksi uygulamalar var, ben bulup onları getireceğim.
NURETTİN CANİKLİ (Devamla) - İzin verin.
Somut olarak, biraz ara verildi.
OKTAY VURAL (İzmir) - İki tane buldun, topu topu iki tane buldun.
NURETTİN CANİKLİ (Devamla) - Efendim, iki tane, yani?
MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Yani aksi uygulamalar içinde?
OKTAY VURAL (İzmir) - On üç yılda iki tane buldular.
NURETTİN CANİKLİ (Devamla) - Çünkü genel görüşme önergesi çok fazla kullanılan bir mekanizma değil biliyorsunuz.
MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Sayın Başkanım, aksi uygulamaları buraya getirdiğimizde ne diyeceksiniz?
NURETTİN CANİKLİ (Devamla) - Dolayısıyla olduğu kesin. Tartışmasız bir şekilde, benim biraz önce ifadeye etmeye çalıştığım tarzda ve onu doğrulayacak şekilde, önceki dönemlerden beri aynı uygulamanın devam ettiği çok net bir şekilde ortaya çıkmıştır.
MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Doğru değil. Aksi uygulamaların örneğini getireceğim şimdi.
NURETTİN CANİKLİ (Devamla) - Burada herhangi bir tereddüt, tartışma söz konusu değil. Yani son 22'nci , 23'üncü Dönemde yeni bir uygulama başlatılmamıştır bu konuda. Orada herhangi bir problem yoktur. Sadece bu konuda değil, aynı zamanda gelen kâğıtlara alınma konusunda da herhangi bir farklı uygulama söz konusu değildir. Geçmiş dönemlerde de aynı uygulama, gelen kâğıtlara alınma itibarıyla bu şu anda uygulandığı şekilde yürütülegelmiştir. Bir farklılık, farklı durum, arada bir değişiklik söz konusu değildir. Benim söylediğim şu: Bakın, oradaki "teknik" ifadesiyle "Gelen kâğıtlara alma" ifadesi Başkanlığın okunduktan sonra alma uygulamasıyla örtüşmemektedir. Bu ikisi farklı şey. Neden farklı? Çünkü gelen kâğıtlara atfedilen içerik farklıdır, ondandır. Yani aslında Meclis Başkanlığınca her gün gelen kâğıtlara alınır.
OKTAY VURAL (İzmir) - Almıyor, almıyor.
NURETTİN CANİKLİ (Devamla) - Fiilen alıyor aslında, bakın, fiilen alıyor. Bu benim yorumum, benim kanaatim.
NURETTİN CANİKLİ (Devamla) - Hayır. Ama teknik anlamda, okunduktan sonra alıyor.
OKTAY VURAL (İzmir) - Olur mu ya? Okunduktan sonra alınır mı?
NURETTİN CANİKLİ (Devamla) - Fakat ben şunu söylüyorum: O sıraya konulması dahi bu gelen kâğıtlar listesine alınma anlamına gelir. Benim yorumum, kanaatim bu şekilde. Dolayısıyla 102'nci maddedeki bu şart, bu yönüyle, "derhâl" ifadesiyle yerine getirilmiş olmaktadır yani sunma sırasına giriyor, Başkanlığa veya Genel Kurula sunulma sırasına giriyor -önemli olan budur- işlem sırasına giriyor. "Derhâl" kelimesiyle bu yerine getirilmektedir.
Dolayısıyla, bu anlamda, biraz önce Sayın Vural'ın söylediği noktada herhangi bir çelişki söz konusu değildir. Benim açıklamalarımda da çelişki söz konusu değildir. Yani Başkanlığın buna yüklediği, gelen kâğıtlara yüklediği anlam ile benim kastettiğim anlam farklıdır. Benim kastettiğim anlam sadece sıraya sokulmasıdır, işleme alınmak üzere sıraya sokulmasıdır. Bu da yapılıyor zaten ama Başkanlığın yorumladığı, uyguladığı anlamıyla -aynen öyle, uyguladığı anlamıyla- okunduktan sonra, Genel Kurula sunulduktan sonra gelen kâğıtlar listesine alınmaktadır. Durum budur. Bu noktada da Başkanlığın uygulaması doğrudur.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.