| Konu: | FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİ KANUNU TASARISI |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 27 |
| Tarih: | 21.11.2012 |
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Sayın Başkan, değerli üyeler; Türkiye'nin ekonomisiyle ilgili burada yapılan her değerlendirmede ekonominin âdeta uçtuğu, çok önemli bir seviye yakaladığı, Fitch'in en son raporuyla da Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir ülke hâline geldiği konusu sık sık burada dile getiriliyor. Biz de Fitch'in bu değerlendirme raporundan sonra bir şey söylemiştik, demiştik ki: "Fitch'in bu raporu acaba Türkiye'deki Fransa'ya verilmesi düşünülen enerji ihaleleriyle ilgili olabilir mi?" Bu konuda biz işgüzarlıkla suçlandık, ama gelin, bugün başka bir değerlendirme kuruluşu, Moody's'in Türkiye Raportörü Sayın Sarah Carlson, Türkiye'yle ilgili raporu hazırladı.
Şimdi, dokuz aylık Türkiye'nin cari açığı yaklaşık 40 milyar dolar. Bunun geçmiş döneme göre bir azalma trendine girdiği hissedilse de tüketimin azalmasıyla beraber ithalattaki azalmaya bağlı olarak belli bir aşamada düştüğünü hatırlatmak istiyorum sizlere. Türkiye'de ekonomi bir dar makasa girerken tüketim azaldı, tüketimle beraber ithalat azaldı, dolayısıyla cari açığımızda belli bir oranda düşme var, 40 milyar dolara düşmüş, ama bunun yıl sonunda çok daha fazla bir rakama ulaşacağı konusu bütün finans çevrelerinde konuşuluyor.
Hiç kimse bana bu cari açığın düşmesinin yapısal reformlarla ilgili olduğunu iddia etmesin. Zira, ithalat rakamları, tüketim rakamları da gösteriyor ki bu tamamen ithalattaki düşüşe, tüketimdeki daralmaya bağlı olarak? Bunu yalnız ben söylesem mesele yok. Siyasi bir angajman olarak kabul edebilirsiniz, görmemezlikten gelebilirsiniz ama bugün Sayın Carson'ın Türkiye Raporu'nu açıklarken kullandığı ifade de benimle çok benzer şeyler içeriyor; diyor ki: "Türkiye'de cari açık hâlen çok ciddi bir risk teşkil etmektedir, dolayısıyla Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülkeler arasına koymamız kabil değildir " Yani Fitch'de izlenen yol görüyorum ki Moody's'te pek işlememiş. Sayın Başbakan aynı Fitch'in daha önceki raporunu beğenmediği zaman "Bunlar uluslararası değerlendirme kuruluşları, siyasi raporlar yayınlıyorlar." dediğinde? Olumlu rapor verdiğinde nasıl alkışlıyorsa Moody's'in bu raporunu da alkışlamanızı bekliyorum. Yani, Türkiye hâlen yatırım yapılabilir ülke standardına erişememiştir, hâlâ cari açık ciddi risk taşımaktadır yatırımcılar için.
Bizim, bu kanun tasarısı üzerinde özünde bir itirazımız yok ama bir itirazımız şu, bütün yapısal reformlarla ilgili olarak da söyleyebiliriz: Türkiye'de finansal sektörlere kolaylık getiren kanunlar çok kolay çıkarken -üretime yönelik kanunların, ısrar etmemize rağmen, Türkiye'nin önünde bir takoz olarak durduğunu- üretimi canlandıracak, imalatı canlandıracak, yerli sanayiyi koşturacak herhangi bir kanun, düzenleme yapılmamaktadır. Bunu, kendi seçim bölgem olan Kocaeli'de de görüyorum. Çok önemli sanayi kuruluşları yavaş yavaş lojistik depo hâline gelmeye başladılar, üretimden vazgeçmeye başladılar. Zira, ithalatta çok ciddi anlamda ithalatı teşvik edici, üretimi yok edecek seri önlemleri almakta gecikmiyor Sayın Hükûmetimiz.
Umuyorum "Türkiye'nin yapısal reformları" diye bahsedilirken, Türkiye'nin önünü açabilecek sanayiyi, üretimi teşvik edecek yapısal reformların ciddi anlamda buralarda tartışılabileceği günleri de yakalarız.
Hepinize saygılar sunuyorum.(MHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederim.