| Konu: | İNSAN HAKLARI VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ BAĞLAMINDA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 91 |
| Tarih: | 11.04.2013 |
MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; biz de önergemizde, getirilen kanun tasarısının bu maddesinin tasarı metninden çıkartılmasını talep ediyoruz. Talebimizin gerekçesi, gerçekten, bu konudaki birtakım istifhamların, endişelerin, soruların yeterince cevaplandırılmamış olmasıdır.
Bugün, bizim için, ülkemizin ve milletimizin geleceği açısından çok ciddi tehdit ve tehlikeler taşıyacak olan bir müzakere sürecinden geçiliyor. Türkiye'nin millî birliğini parçalamak, kendince burada bir devlet, bir özerklik kurmak iddiasıyla otuz yıldan bu yana insanımızı katleden bir bölücü terör örgütüyle müzakere yapılan bir süreçte, hukukta, bölücü terörün elini güçlendirecek birtakım düzenlemeler yapıldığı endişesindeyiz. Bu konuda çok da ciddi ithamlar ve iddialar var. Bunlara yeterince tatmin edici cevap maalesef tarafınızdan, Hükûmetiniz tarafından verilememektedir.
Biz bu kanundaki bazı doğru düzenlemeleri de desteklediğimizi başta ifade ettik. Ancak, bu kanunun 7, 8, 10, 11 ve 13'üncü maddeleri açıkça bölücü terörün elini güçlendirmektedir. Bölücülük propagandasını suç olmaktan çıkartmaktadır. Suçun tanımını değiştirerek terörü cesaretlendirmektedir. Hâkimleri çok zor durumda bırakacak ve uygulamada çaresiz duruma düşürerek bölücü terörü, bu konuda tutuklanmış, takipte olan insanları sokaklara terk edecektir.
Yeni düzenlemeyle üç maddenin suç unsurları değiştirilmiş, maddeler âdeta uygulanamaz hâle getirilmiştir. Biz kanun tasarısıyla ilgili muhalefet şerhimizde ifade ettiğimiz hususları tekrar okuyorum size: "Bu düzenlemeler yasalaştığında, mesela PKK terör örgütünün bildirilerini basmak ve yayınlamak kural olarak serbest olacak, ancak, cebir, şiddet ve tehdit içeriyorsa suç sayılacaktır. Keza bölücü örgütün propagandasını yapmak kural olarak serbest olacak. Ancak şiddet içeriyorsa suç konusu yapılabilecektir. Özetle; terör örgütlerinin propagandaları hukuki himaye görecek, örgütler de, sivil toplum örgütleri gibi meşruiyet zemini bulacaklardır.
Tasarı gerekçesinde bu değişiklikler `ifade özgürlüğü' bağlamında değerlendirilmektedir.
İfade ve düşünce özgürlüğü, demokratik bir toplumun olmazsa olmaz kuralıdır. Diğer hak ve özgürlüklerin kullanılmasının da temelidir. Birey ve toplumun gelişmesi için elzemdir. Bu noktadan hareketle gelmiş geçmiş tüm cumhuriyet hükümetleri ifade özgürlüğünü iyileştirme ve önündeki engelleri kaldırma konusunda samimi gayret içerisinde olmuştur."
Sizin de ifade ettiğiniz bu yöndeki gayretlerinize biz de anlayışla yaklaşırız ama belirlediğiniz zaman gerçekten birçok soruyu da içerisinde barındırıyor. On bir yıldır hükûmettesiniz, ifade özgürlüğü gibi çok temel bir konudaki düzenlemeyi bugün yapıyorsunuz. Kaldı ki bundan bir yıl önce, 2012'nin 7'nci ayında bu konuyla ilgili bir düzenleme yapmıştınız zaten ama anlaşılıyor ki bugün o düzenleme bir yerleri tatmin etmedi, şimdi yeni bir düzenleme getiriyorsunuz. Soruları ve istifhamları artıran bir davranış içerisindesiniz.
Sayın Bakan, sayın milletvekilleri; bölücü terörün bizatihi amacı propagandadır. Bunu silahla da yapmaktadır, bunu yayın üzerinden de yapmaktadır, bunu başka araçları da kullanarak yapmaktadır. Seçtiği silah, tehdit, şiddet ve diğer yöntemlerle, muhatap aldığı devlete görüşlerini zorla kabul ettirmek ve kendisini muhatap saydırmaktır. Propagandanın asli görevi budur. Bu nedenlerle uluslararası hukuk kuralları, hem demokratik rejimin kendini koruması hem de ülke bütünlüğü, toprak bütünlüğü, kamu düzeni gibi konularda ifade özgürlüğüne sınırlama getirilebileceğini amirdir.
Dolayısıyla, siz, bölücü terörün propaganda gücünü güçlendirecek, onun önünü açacak bu türlü düzenlemeleri yaparak şu içinden geçtiğimiz müzakere sürecinde gerçekten millete anlatamadığınız bir pazarlık içerisinde olduğunuz konusunda endişelerimizi artırıyorsunuz ve dolayısıyla bu maddeler bu kanunu sakatlamaktadır.
İfade özgürlüğünün önündeki engelleri kaldıralım, eyvallah, biz de destekleyelim ama eğer bölücü terörün propagandasını ifade özgürlüğü olarak alırsanız bu ülkenin parçalanması, bölünmesi noktasındaki birtakım unsurların amacına katkı vermiş olursunuz.
Bu sebeple önergemizin kabulünü ve bu maddenin kanun metninden çıkartılmasını takdirlerinize sunar, saygılar sunarım. (MHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Evet, teşekkür ediyorum.