| Konu: | MALATYA MİLLETVEKİLİ ÖZNUR ÇALIK'IN BDP GRUP ÖNERİSİ ÜZERİNDE YAPTIĞI KONUŞMASINDAKİ BAZI İFADELERİNE İLİŞKİN |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 124 |
| Tarih: | 25.06.2013 |
İDRİS BALUKEN (Bingöl) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; şimdi, hiç yorum katmadan, önce, bazı rakamları paylaşayım.
Adalet Bakanlığının resmî soru önergemize verdiği cevap: "2002 ile 2008 yılları arasında toplamda 61.469 tecavüz olayı yaşanmıştır. Bu tecavüz olaylarına, altı yıllık süre içerisinde, 99.792 kişi karışmıştır." Sadece 2008 yılında yaşanan tecavüz olaylarının 7.859 olduğunu yine Adalet Bakanlığı bize resmî cevap olarak göndermiş. Ortalama olarak baktığımız zaman, bu rakamlardan, Türkiye'de her gün ortalama 22 tecavüz vakası yaşanıyor.
Şimdi, ben, daha ayrıntılı bilgiler var da onlara girmeyeceğim ama yani burada gelip "İşte, biz her şeyi yapıyoruz, gerekli tedbirleri?" Ama önünüzde de sizin Hükûmetinizin Bakanının vermiş olduğu cevaplar var. Yani, bununla ilgili niye kaçıyorsunuz? Bu tecavüz olaylarıyla ilgili gelin bir komisyon kursun bu Meclis; bunun altında yaşanan kadına yaklaşım, cinsiyetçi bakış açısı, sosyal politikalar, ekonomik nedenler, siyasal nedenler, savaş ortamı, göç, neyse ortaya çıkarsın, ona göre de bahsetmiş olduğunuz Bakanlığa da çözüm önerileri sunsun. Bununla ilgili kaçışın yolunu açacak yaklaşımlardan bence uzak durmanız gerekiyor. E. A. olayıyla ilgili, Sayın Bakanımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, duyarlı bir yaklaşım göstermiştir; bir kadın olması, bir anne olması vesilesiyle her bakanın yapması gereken duyarlılığı göstermiştir. Ama İçişleri Bakanı, bu insanlık dışı muameleyi yapan 8 kişiyi niye görevden almıyor? İlk verilen tutuklama kararından sonra ne oldu ki bunlar tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildiler? Sizinle, ben, Bingöl adalet mekanizmasındaki pek çok yargı kararını paylaştım. Belediye başkanını içeriye alan, milletvekilini, üniversite öğrencisini?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
İDRİS BALUKEN (Devamla) - ?içeriye alan bir yargı mekanizması tecavüzcüleri niye koruyor, bunun bir açıklaması var mı?
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Baluken.
İDRİS BALUKEN (Devamla) - Hükûmet olarak buna cevap vermeniz gerekir.
Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.
BAŞKAN - Barış ve Demokrasi Partisi Grubu önerisinin?
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Bir düzeltmede bulunmak istiyorum Sayın Başkanım.
Son davayla ilgili bir tutuklama var; bu da Adalet Bakanlığımızın da, diğer bakanlıklarımızın da gösterdiği hassasiyetin en önemli göstergesidir diye düşünüyorum. Sayın vekilim?
BAŞKAN - Onu zaten konuşmanızda söylediniz siz.
İDRİS BALUKEN (Bingöl) - Dinleyen var mı? Söyledim, ben de söyledim.
BAŞKAN - Konuşmanızda söylediniz, şimdi tutanaklara da geçti.
Teşekkür ederim.