| Konu: | BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ VE DEVLET MEMURLARI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 137 |
| Tarih: | 11.07.2013 |
MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bir hususu açıklamak için burada bulunuyorum. Muhtemelen inanıyorum, ümit ediyorum ki biraz önce burada ifade eden arkadaşımız da herhâlde İnternet'ten aldığı yanlış bir haber doğrultusunda incelemeden, araştırmadan bizim üzerimizden bir meseleyi dile getirmeye çalıştı.
2011 yılının Eylül ayında öğretmenlerle ilgili bir sendika bana müracaat etti. 652 ve 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de kendilerinin yer almadığını, maaşlarının düşük olduğunu ifade ettiler, "Bu konuda ne yapabilirsiniz?" dediler. Biz de o çalışmalarımızda hem daha önceki gelen hem de o gün gelen arkadaşlarımızdan aldığımız bilgi ve Maliye Bakanlığından aldığımız bilgi doğrultusunda 9/1 öğretmen ile 13/1 hizmetli arasında 30 liralık ücret farkı olduğunu ifade ettik. Bir üniversite doçenti 2.400 lira alırken bir öğretmenin 1.800 lira, en üst seviyede, 1'inci dereceden bir öğretmenin 1.800 lira, 9'uncu dereceden bir öğretmenin de 1.700 lira civarında aldığını, aradaki farkların çok düşük olduğunu ifade ettik. Bugün, geleceğimizi teslim ettiğimiz, en değerli varlıklarımız olan evlatlarımızı ellerine teslim ettiğimiz öğretmenlerin maaşlarının çok düşük olduğunu ifade ederken arkadan da şunu söyledik, dedik ki: "Bu kadar düşük maaş olmasına rağmen, hâlâ 300 bin kişi-500 bin kişi bu meslek için sıraya giriyorsa, birbirleriyle yarış hâlindeyse bunda bir terslik var." Ama her ne hikmetse o gün bizi ziyarete gelen sendika farklı bir şekilde ifade ederek: "Sayın Elitaş öğretmen maaşlarının fazla olduğunu, bunların yerine göz diken 1 milyon civarında öğretmen adayının bulunduğunu, bu öğretmen adaylarının bulunmasından dolayı bu maaşların yüksek olduğunu ifade eden yanıltıcı ve yanlış bir bilgi vermişler?" Kendilerini defalarca aramamıza rağmen, öğretmen maaşlarının düşük olduğunu ifade ederken bir örnek verdiğimizin, 1 milyon 500 bin-1 milyon 800 bin liraya bu öğretmenlerin çalıştığını, özveriyle çalıştığını ama bunlar çalışırken de sırada, birbirleriyle olağanüstü yarış içerisinde bulunan adayların çokluğunun bir çelişki olduğunu ifade etmemize rağmen bunu farklı bir şekilde ortaya koymuşlardır. Defalarca da söylememize rağmen, maalesef, herhâlde fikirlerimiz tutmadığından dolayı o sendika düzeltme ihtiyacını hissetmemiştir.
Sayın milletvekili burada bu konuyu gündeme getirdiğinden tekrar açıklama ihtiyacı hissettim.
Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)