GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 524 SIRA SAYILI KANUN TASARISI'NIN, PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDAKİ GÖRÜŞMELERİ SIRASINDA İÇ TÜZÜK'E AYKIRI UYGULAMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİ GEREKÇESİYLE GÖRÜŞMELERİNİN YAPILMASININ İÇ TÜZÜK'E UYGUN OLUP OLMADIĞI KONUSUNDA BAŞKANLIĞIN TUTUMU HAKKINDA
Yasama Yılı:4
Birleşim:53
Tarih:28.01.2014

SÜREYYA SADİ BİLGİÇ (Isparta) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Görüşmelerine başlayacağımız Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve bazı kanunlarda değişiklik yapan kanuna başlamadan önce açılan usul tartışmasında lehte söz aldım.

Değerli arkadaşlar, bu konu defaatle, Sayın Başkanım, Komisyon çalışmaları esnasında da gündeme geldi ve bu tartışmalar yapıldı. O süreçte de Sayın Zozani'nin bu itirazları ve Meclis Başkanlığına bu konuda yapmış olduğu müracaatlar da bilgimiz dâhilinde. Ancak, gerek Komisyon olarak gerek Başkanlık Divanı olarak burada şu an sizin takınmış olduğunuz tutumun -lehte- doğru olduğunu ifade etmek istiyorum.

Sayın Zozani'nin -temel itirazı olan ki kendisi bunu Meclis Başkanlığına göndermiş olduğu dilekçede de belirtmiştir- "Komisyonlar, kendilerine havale edilen kanun tasarı veya tekliflerini aynen veya değiştirerek kabul veya reddedebilirler..." ifadesinde "veya" geçtiği için bunlar ayrı ayrı görüşülmek zorundadır gibi bir itirazı vardır. Ancak, bu İç Tüzük madde 35'in devamını okuduğumuzda "reddedebilirler"den sonra şu ifade gelmektedir: "...birbirleriyle ilgili gördüklerini birleştirerek görüşebilirler." Komisyonumuzda da Komisyonumuza havale edilmiş olan tasarının yanında bu tasarıyla ilişkili olan teklifler de birleştirilerek görüşmeleri yapılmıştır.

Burada bir diğer itiraz, kırk sekiz saatlik sürenin beklenilmemesine ilişkin yapılan itirazlardır. Ancak, Komisyonda, kırk sekiz saat bekleme meselesine de titizlikle uyularak, kırk sekiz saat süre beklenerek bu birleştirmeler tarafımızdan yapılmıştır.

Tutumunuzun lehinde söz aldığımı ifade ediyor, saygılarımı sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)