GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ
Yasama Yılı:4
Birleşim:55
Tarih:30.01.2014

SİNAN OĞAN (Iğdır) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bundan tam otuz bir yıl önce Ahmet Kerse'ye 12 Eylül dönemi mahkemelerinin ayak oyunlarıyla idam cezası verilmiş ve kendisi 31 Ocak 1983 tarihinde, henüz 25 yaşındayken Gaziantep Cezaevi'nde şehit edilmiştir. Geçtiğimiz hafta ise İstanbul Esenyurt seçim bürosunun açılışındaki hain saldırıda, AKP'nin âdeta besleyip büyüttüğü, Habur'da kucaklaşıp İmralı'da şımarttığı zihniyetin uzantıları Yusufiyeli Cengiz Akyıldız'ı kurşunlayarak şehit etmiştir. Başta Ahmet Kerse, Yusufiyeli Cengiz Akyıldız ve son olarak da bugün şehit haberini aldığımız Mustafa Ünlü olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Sahte kefen edebiyatı ile toprak üstünde ayakkabı kutularını aklamaya çalışanların hak davası yolunda kefen giyerek toprağa düşenlerden ders alması gerektiğinin zamanıdır.

Değerli milletvekilleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının teşkilat ve görevleriyle ilgili kanun değişikliği yapılıyor. Ancak, bunu yaparken bilmiyorum hiç incelediniz mi, dünyada bu işler nasıl yapılıyor? Türkiye terörle mücadelenin aktif olarak yaşandığı ülkelerden biri iken bu konuda acaba şehitlerimize ne yapabiliriz, onların ailelerine, yakınlarına, gazilerimize ne yapabiliriz, onların ailelerine, yakınlarına, gazilerimize ne yapabiliriz, bir araştırma içerisine girdiniz mi Sayın Bakan, bilmiyorum. Bu konuda, belki size yol gösterir umuduyla biz bir çalışma yaptık. Dünyanın 11 ülkesinde şehit ve gazilerle ilgili -ki bazı ülkelerde bu kavram yoktur biliyorsunuz- düzenlemeler, kanunlar nedir, inceledik. Bunları incelerken -üzülerek görüyoruz ki- Türkiye'nin, maalesef, dünyadaki bu ülkelerin içerisinde şehidine, gazisine sahip çıkma konusunda belki de ortalarda, hatta alt sıralarda olduğunu üzülerek öğrendiğimizi ifade etmek istiyorum.

Türkiye gibi şehitlik kavramının son derece önemli olduğu, gazilerimizin, şehit ailesi ve yakınlarının el üstünde tutulması gereken bir ülkede, maalesef, gazilerimizin birçok sorunu çözülememiş, şehit ailelerimizin yakınları yokluk içerisinde. Tek bir evladına bütün umudunu bağlayan, belki de ileride bir iş sahibi olup ailesine bakacağı yerde şehit olan bu insanlarımızın ailelerinin zaman zaman icraya dahi uğradığını üzülerek görüyoruz.

Buradan şunu da ifade etmek istiyorum: Bu maddede, ek 1'inci madde kapsamında yapılan başvuruların 31 Mart 2014 tarihine kadar ve bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren de başvuruların en geç bir ay içerisinde neticelenmesi lazım. Sayın Bakan, anlamakta hakikaten güçlük çekiyoruz. Şehit ve gazi ailelerimiz ve onların yakınlarına en kısa sürede iş temin edilmesi gerekirken, onlara en hızlı, en çabuk şekilde elimizi uzatmamız gerekirken, ertesi yıl, hatta 2015 senesine kadar bunların başvurularını bırakmanın mantığını anlamak hakikaten de mümkün değil.

Dolayısıyla da biz eğer bugün buradaysak, bu Meclis bugün açıksa, bayrağımız dalgalanıyorsa, alnımız açık geziyorsak, değerli arkadaşlar, bunu, geçmişten bugüne bu ülkeye, şehit olmuş insanlarımıza ve uzvunu kaybetmiş, gazi olmuş insanlarımıza borçluyuz. Dolayısıyla, yakınını kaybetmiş bir insana, uzvunu kaybetmiş bir insana maddi olarak yapılacak şeyleri ne kadar sınırlarsanız, ne kadar sınırını artırırsanız artırın, onun o kaybettiğini geri getiremezsiniz. Hiç olmazsa, hiç olmazsa, manen hiç olmazsa, yapılacak düzenlemelerle bu çevrelerin, şehitlerimizin yakınlarının, gazilerimizin sorunlarını çözmek lazım.

Sayın Bakan, görevinize yeni başladınız, size hayırlı olsun diyorum ve şunu lütfen unutmayınız: Öncelikle el atmamız gereken konu, şehit yakınlarımız -en çok ihtimam göstereceğimiz kesimler bu kesimler- ve gazi yakınlarımızdır. Türkiye'de, maalesef, açılıma kurban ettiğiniz bu kesimleri bari siz yeni Bakanlığınızda hatırlayınız ve sahip çıkınız diyor, hepinize saygılar sunuyorum. (MHP sıralarından alkışlar)