GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ
Yasama Yılı:4
Birleşim:57
Tarih:05.02.2014

MEHMET GÜNAL (Antalya) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Değerli arkadaşlar, burada Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının kadrolarıyla ilgili bir teklif var. Bu maddede, yalnız, enteresan bir şey var; hemen arkasından gelen başka bir madde var bu maddede ek (2) sayılı listeden bahsediliyor; daire başkanı, hukuk müşaviri, mühendis, bilgisayar işletmeni, memur... Toplam 45 kişi zaten alıyoruz. Yani, bu nasıl iştir, ben bunu çözemedim. Yani, korumaya alınan memurlarla ilgili başka... Bir sonrakinde, geliyor, diyor ki... Yani, buraya niye koymuyorsunuz, bu maddenin içerisine de bir sonraki maddede getirip, efendim "Sözleşmeli eleman çalıştırmak için ücret tavanının 5 katını aşamaz, 75 kişiyi geçemez." diyorsunuz? 75 kişilik ne uzmanı, zaten uzmanı yok mu, çalıştıramıyor mu, bunu anlayamadık. Bir taraftan normal kadro öneriyorsunuz, arkasından "Sözleşmeli ve yüksek maaşlı eleman çalıştıralım..." Bu da korumaya alacağınız bazı arkadaşların istihdamını mı sağlayacak, anlayamadım.

Devletin bir çalışma şekli var, demin söyledim; Devlet Memurları Kanunu var, devlet personel rejimi var, bir de Devlet Personel Başkanlığımız var. Ben bu sistemin içinden çıkamıyorum. Defalarca söyledik, gelin -ne gerekiyorsa- bir devlet personel rejimi reformunu yapın, kurumları tanımlayın yapacaksanız. Her gün bir yama. Her gelene -bütçede yapıyoruz- teşkilat kanunu çıkıyor. Bütün kurumların teşkilat kanunlarını kanun hükmünde kararnameyle daha iki yıl önce değiştirdiniz. Bütün kurumlara istediğiniz her şeyi bizden habersiz koydunuz, şu anda onlar da illegal çünkü bu Meclise ve Plan ve Bütçe Komisyonuna gelmesi gerekiyordu, hâlâ gelmedi. Hatırlarsanız -geçen dönemden olan arkadaşlarımız bilecektir- burada, 2011 yılında, seçim öncesi, giderken tartışmıştık yani bu yetki yok, sadece çıkarıyorsunuz. Meclise getirip bunların onaylatılması lazım, ama reddeder ama kabul eder ama değiştirir. Şimdi, buna istinaden siz kadrolar çıkardınız, her geldiğinizde yeni bir kadro istiyorsunuz, bunu anlamakta zorlanıyoruz.

Arkadaşlar, şimdi, bu bir çifte standart. Az önce söylediğimiz hukuktaki çifte standardın bir benzerini, burada kadro işinde yapıyorsunuz. Yani, dün, hatırlarsanız -burada olmayan arkadaşlar vardır, tekrar göstereyim- size, taşeron işçilerin gönderdiği takdirnameyi göstermiştim. Şimdi, bunlar bekliyor, Hükûmetinizin, Başbakanın, bakanların verdiği sözler var, 4/C'lilerle ilgili sözler var, taşeronlarla ilgili sözler var, çalışanlarla ilgili bir sürü sözler var. Onlar dururken buradaki kadroya ilave olarak bir de sözleşmeli çıkarıyoruz. Bu, adaletsizlik değil midir? Gerçekten, ne kadar kötü durumda olduklarını -şimdi içeriğine çok fazla girecek kadar vaktim yok burada reçeteyle yazmışlar, çaresini de sizlere sunmuşlar. Ama, biz her seferinde her kuruma böyle yama yaparak "Efendim, şuna 10 tane müşavir..." Niye? "Burada görevden aldığımız arkadaşlar olabilir." Dönüyoruz, "Filanca kuruma şu kadar yurt dışı müşavirliği..." Niye? "Buradan alacağımız arkadaşlar var, göreve göndermezsek alınıyorlar, mahkemeye gidiyorlar." Böyle bir personel sistemi, böyle bir çalışma, istihdam sistemi olmaz.

Değerli arkadaşlar, bakınız, bu kadar insan bekliyor, kapıya dayanmışlar, sizinle ilgili karne de vermişler. Bakıyoruz, hiçbirinden düzgün not vermemişler yani iş gücüyle ilgili, çalışmayla ilgili, güvenli çalışmayla ilgili. Biz de bakıyoruz, o zaman, hiç olmazsa bunu dikkate alarak, burada adaletsizlik yapmadan bu konuları çözelim. Gelin, kayırma yaptığınız adamlar var ama ötekilere de hiç olmazsa bunu verin. 4 katı maaş, gerçekten... Şimdi, bir sonraki maddede okuyacak arkadaşlarımız, göreceksiniz, önergeyle ilgili. "Bunlara ödenecek ücret 657 sayılı Kanun'un 4/B bendine göre çalıştırılanlar için uygulanmakta olan sözleşme ücreti tavanının 5 katını geçemez." Niye? Niye 5 katı olsun? Onu anlatmaya çalışıyorum veya 75 kişi kim çalışacak? Dışarıdan uzman mı gelecek, yurt dışından mı gelecek, uluslararası birileri mi var, onları mı çalıştıracaksınız? Bu konuları açıklamak gerekiyor. Aksi takdirde, çalışma barışını, çalışanlar arasındaki adaleti sağlama şansımız yoktur, sosyal huzursuzluğa neden olur, zaten oluyor. Gelin, bunları daha düzgün bir şekilde burada çıkaralım ve yine, burada adaleti, hukuku tesis edelim derken yeniden adaletsizliğe yol açmayalım diyor, önergemize destek vermenizi bekliyor, saygılar sunuyorum. (MHP sıralarından alkışlar)