| Konu: | AK PARTİ GRUBUNUN, GENEL KURULUN ÇALIŞMA GÜN VE SAATLERİNİN YENİDEN DÜZENLENMESİNE; GÜNDEMİN "KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER" KISMINDA BULUNAN 601 SIRA SAYILI KANUN TASARISI'NIN BU KISMIN 4'ÜNCÜ SIRASINA ALINMASINA VE DİĞER İŞLERİN SIRASININ BUNA GÖRE TESELSÜL ETTİRİLMESİNE; 17 HAZİRAN 2014 SALI GÜNKÜ BİRLEŞİMİNDE SÖZLÜ SORULARIN GÖRÜŞÜLMEMESİNE; 601 SIRA SAYILI KANUN TASARISI'NIN İÇ TÜZÜK'ÜN 91'İNCİ MADDESİNE GÖRE TEMEL KANUN OLARAK BÖLÜMLER HÂLİNDE GÖRÜŞÜLMESİNE İLİŞKİN |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 102 |
| Tarih: | 12.06.2014 |
OKTAY VURAL (İzmir) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Değerli milletvekilleri, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Adalet ve Kalkınma Partisinin grup önerisi... Aslında bugün farklı bir gündemle toplanacaktık ama bu konuda vaki gelişmeler bu gündemin daha uygun bir zamanda gerçekleştirilmesini gerektirdi.
Tabii, çok kritik günlerdeyiz. Hem egemenliğimizin hem de bağımsızlığımızın varlığına yönelik saldırıların oluştuğu bir dönem. Bir taraftan bayrağı indiren eller, diğer taraftan da toprağımızı işgal eden, devletimizin varlığına yönelik kasteden güçler. Bu iki iradenin aslında aynı odaktan kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu bir sonuçtur ve bayrağımıza uzanan el ile bugün Musul'da bu saldırıyı gerçekleştirenler, devletimizin varlığına kastedenler, toprağımızı işgal etme cüretini gösterenler aslında aynı odaktan beslenmektedirler ve birtakım politikaların bir sonucudur.
Bunlarla ilgili düşüncelerimizi elbette iletmeye devam edeceğiz. Eğer saldırılan bayraksa, eğer saldırılan devletimizin hükümranlık hakları ise, şüphesiz, bu konuda, hepimizin hep beraber, birlikte milletimizin ve devletimizin yanında olmamız gerekiyor.
Bayrak, milletimizin bayrağıdır. Bayrağa yapılan saldırı, açıkçası, bir provokasyon değil, doğrudan doğruya Türkiye Cumhuriyeti devletine kasteden bir iradenin planıdır. Dolayısıyla, bu bayrak hepimizin bayrağıdır, devlet hepimizin devletidir. Eğer bayrağa yapılan saldırıyı kınayacaksak "Bayrağımıza yapılan saldırıyı kınıyoruz, karşı çıkıyoruz." dememiz lazım. Eğer Musul'da saldırı oluyorsa "Devletimize, devletimizin görevlilerine, egemenlik haklarına yönelik bu saldırıyı kınıyoruz." diye meseleye bakılması gerekir. Bu bakımdan, Parlamentoda ivedilikle bir tavır oluşturulması gerektiğini ifade ettik, partiler bu konuda mutabakata vardı.
Dün grup başkan vekillerinin imzasıyla bugün Musul gündemiyle toplanmayı planlamıştık ama çok kritik bir süreçten geçiyoruz tabii. Şüphesiz, bu kritik süreç içerisindeki gelişmelerin yakinen takip edilmesi gerekir. "Devletimizi yönetenlerin bu konuda girişimleri olduğu ve bu konuda çok hassas bir süreçten geçildiği" ifade edilerek "daha uygun bir zamanda bu bilgilendirmeyi yapmanın daha uygun olabileceği" ifade edildi. Bu konuda eğer böyle hassas bir süreç varsa, bu süreçle ilgili değerlendirmelerinizi daha sonra yapabileceğinize elbette biz de mutabık kaldık. Partilere bu konuda Dışişleri Bakanı bilgi verecek; Sayın Nurettin Canikli sabah aradığında böyle bir iradeyi oluşturdu ve bugün bu taleplerde bulunuldu.
Milliyetçi Hareket Partisi olarak biz, bugün, bu gelişen süreçlerle ilgili, Türkiye'nin her yerinden il başkanlarımızı, görevlileri, merkez yönetim kurullarını acilen bir toplantıya çağırdık Türkiye'nin meselelerini değerlendirmeyle ilgili bir toplantı süreci içerisinde. Bu konuda Dışişleri Bakanının bilgi vermeyle ilgili talebi, bu yoğun gündem içerisinde Musul meselesi beklemez. Dolayısıyla, bu toplantı münasebetiyle bu görüşmelerin ivedilikle yapılması gerekir kanaatiyle Sayın Tuğrul Türkeş'i Sayın Genel Başkanımız görevlendirdi ve Sayın Tuğrul Türkeş Dışişleri Bakanından bu konuda iletmek istediği bilgileri alacak ve bu şekilde Milliyetçi Hareket Partisinin görüş ve düşüncelerini ifade edecektir.
Milliyetçi Hareket Partisi için Musul meselesi, devlet ve millet meselesi çok önemlidir. Bunun için kendi gündemimizde bu tip görüşmeleri ötelemek yerine ivedilikle bu konuda bir görüş alışverişinin yapılmasını gerekli gördük. Bu bakımdan, Musul konusunda Milliyetçi Hareket Partisi olarak -Sayın Genel Başkanımızın iradesiyle- bu görüşmenin ivedilikle yapılması ve daha önceden planlanmış bu görüşmelerden dolayı daha sonraya ötelenmemesi amacıyla Sayın Tuğrul Türkeş bugün görüşecektir, diğer partiler görüşecektir ama bu meselede -teşekkür ediyoruz siyasi parti grupları olarak- hep beraber, birlikte bu konuda, görüş ve düşüncelerimizi ileteceğiz. Belki farklı değerlendirmelerimiz olacak ama bayrak hepimizin bayrağı, devlet hepimizin devletidir. Dolayısıyla, bu konuya geldiği zaman hepimizin hep beraber, birlikte bu konuda, değerlerimizi korumak üzere elbette ortak bir tavır oluşturmamız gerekir.
Aslında, bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisinde dün aldığımız karar, Musul gündemiyle toplanma ve milletin milletvekillerinin bu konuda tavır oluşturması zannediyorum bu menfur saldırıyı gerçekleştirenlerin de, açıkçası, bu işin böyle geçiştirilemeyeceğini, bir bakıma caydırıcılık açısından da önemli bir tavır olmuştur. Bu konuda Parlamentonun aldığı bu tavrı da önemsediğimi belirtmek istiyorum. Bugün bu tavrı almışsak eğer şoförlerimiz serbest bırakılmıştır. Parlamentonun aldığı bu tavrı ben bu bakımdan önemli görüyorum.
Evet, her şey masadadır ve masada olmalıdır. Gerekirse, bu konuda egemenlik haklarımızı, vatandaşlarımızı korumak için gerekirse Türk Silahlı Kuvvetleri... Bu konuda iradenin masada olması gerektiğini elbette ifade ediyoruz, ifade edeceğiz ama ben gerçekten Parlamentoda siyasi parti gruplarının bu eksende ortaya koyduğu ortak tavrın bu süreçte bu saldırıyı gerçekleştirenlere karşı ciddi bir tavır oluşturduğunu ifade etmek istiyorum. Muhtemelen yarın bu konuda bir bilgilendirme yapılmasını da önemsediğimizi, siyasi partilerle yapılan istişareden sonra da alacağımız bilgiler istikametinde bu konuda yapılacak bir bilgilendirmede Türkiye'nin millî menfaatlerini koruma ekseninde neler yapılması gerektiğini Milliyetçi Hareket Partisi olarak, bir siyasi parti ekseninden öteye devleti yöneten bir irade olarak neler yapılması gerektiğini açık yüreklilikle burada paylaşacağız, eleştirilerimiz varsa bunları da elbette dile getireceğiz.
Ben bu eksende bu ortak tavrı oluşturan siyasi partilere de elbette teşekkür ediyorum ama, yarın, umarım Hükûmet bir an önce bu bilgilendirmeyi yapar ve bu konuda Parlamento daha önce aldığı karar gereğince bu önemli gündemle bir değerlendirmeyi beraber, birlikte yapar.
Ben bu amaçla söz aldım. Hepinize saygılarımı arz ediyorum.
Teşekkür ediyorum. (MHP ve AK PARTİ sıralarından alkışlar)