GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: AK PARTİ GRUBUNUN, GENEL KURULUN GÜNDEMDEKİ SIRALAMANIN YENİDEN DÜZENLENMESİNE; 639 SIRA SAYILI KANUN TASARISI'NIN İÇ TÜZÜK'ÜN 91'İNCİ MADDESİNE GÖRE TEMEL KANUN OLARAK BÖLÜMLER HÂLİNDE GÖRÜŞÜLMESİNE İLİŞKİN
Yasama Yılı:4
Birleşim:116
Tarih:15.07.2014

NURETTİN CANİKLİ (Giresun) - Sayın Başkanım, öncelikle "639 sıra sayı"nın neyi kastettiği, hangi kanun tasarısını ve raporunu kastettiği belli.

OKTAY VURAL (İzmir) - Nerede?

NURETTİN CANİKLİ (Giresun) - Dolayısıyla, bizim önergemizde belirtilen "639 sıra sayı" çok açık bir şekilde, bugün görüşülmesi önerilen tasarı ve ona bağlı olarak Plan ve Bütçe Komisyonunun raporunu kastetmektedir, tanımlamaktadır daha doğrusu.

OKTAY VURAL (İzmir) - Rapor yazmıyor efendim burada.

MEHMET GÜNAL (Antalya) - Plan ve Bütçe Komisyonunun değil, Başkanlığın raporu, bizim haberimiz yok yani Başkanlığın raporu.

NURETTİN CANİKLİ (Giresun) - Her neyse yani onu... "639 sıra sayısı" burada anahtar kelimedir ve çok açıktır.

MEHMET GÜNAL (Antalya) - Başkanlık kendi karar vermiş.

SÜREYYA SADİ BİLGİÇ (Isparta) - Gönderildi size.

NURETTİN CANİKLİ (Giresun) - Bu konuda en ufak bir tereddüt, bir şüphe söz konusu değildir Sayın Başkanım, bu bir.

İkincisi, bu kanun tasarısı Gelen Kâğıtlar listesinde yer almıştır.

KAMER GENÇ (Tunceli) - Tasarı değil, tasarı değil, teklif. Oku da öyle bak.

NURETTİN CANİKLİ (Giresun) - Tasarı ve birleştirilen teklifler. Tasarı var, gelen tasarı ve birleştirilen teklifler var, açık yani çok açık. Dolayısıyla, tasarı olarak tanımlamamızda hiçbir sakınca yok.

Dolayısıyla, Sayın Başkan, Meclis Başkanlığımız tarafından usule uygun bir şekilde Gelen Kâğıtlar listesine dâhil edilmiştir, basılıp dağıtılmıştır. Dolayısıyla, Genel Kurulda görüşülmeyi hak eden aşamaya gelmiştir.

Ayrıca, kırk sekiz saatle ilgili, biliyorsunuz, Genel Kurul karar aldığı takdirde... Genel Kurul o konuda, kırk sekiz saatin beklenmemesi ve beklenmeden görüşmelere başlanması noktasında bir karar ittihaz ettiği takdirde, bu yapılabilmektedir; sayısız örnekleri vardır, sayısız kereler, belki yüzlerce kere bunun uygulaması vardır. Bu açıdan herhangi bir sorun söz konusu değildir.

Diğer konuya gelince Sayın Başkanım, İç Tüzük'ün 35'inci maddesine atfen gündeme getirilen hususa gelince, orada daha önce de Meclis Başkanlığı ilgili komisyonlara yine aynı gerekçeyle görüşlerini beyan etmiştir. Meclis Başkanlığının bu görüşleri idari mahiyette görüşlerdir. Komisyonun faaliyetleri yasama faaliyetidir Sayın Başkanım, bu çok önemli. Yani, idari bir merci ya da idari bir kararla, görüşle yasama faaliyeti değiştirilemez, yasama faaliyetine müdahale edilemez. O nedenle, zaten bu konuların hepsi konuşuldu, görüşüldü Plan Bütçe Komisyonunda ve Plan Bütçe Komisyonunda bir görüş ortaya çıktı bütün boyutlarıyla ve o görüş gönderildi Meclis Başkanlığına, Genel Kurula gönderilmesi için.

Meclis Başkanlığının yazdığı -idari yetki çerçevesinde Plan Bütçe Komisyonu Başkanlığına yazdığı- yazıyı aynı şekilde, aynı mantıkla Plan Bütçe Komisyonu Başkanı da görüşünü belirterek kendisine göndermiştir. Yani çünkü bununla ilgili zaten Komisyonun görüşü, kanaati bellidir, rapor ortaya çıkmıştır; bütün siyasi partilerin, bütün Komisyon üyelerinin görüşü ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla, yeniden bir görüş alınmasına gerek yok.

Bununla ilgili de yine, Sayın Başkanım, sayısız kereler uygulaması vardır.

MEHMET GÜNAL (Antalya) - Nasıl yok? Başkan yazı yazmış. Başkan yazı yazmış, onu görüşmemiz lazım.

NURETTİN CANİKLİ (Giresun) - Yine burada itirazlar edilmiştir, hatta usul tartışması gündeme gelmiştir ve sonunda bu uygulama devam etmiştir.

Bakın...

BAŞKAN - Şimdi...

NURETTİN CANİKLİ (Giresun) - Bitiriyorum Sayın Başkan.

Tasarının ve birleştirilen tekliflerin...

BAŞKAN - Yani hızlandırırsanız, ben sizi arkaya davet edeceğim -grup başkan vekillerini- size söz verdikten sonra.

KAMER GENÇ (Tunceli) - Efendim, zaten onların önerisi işleme konulamaz.

MEHMET GÜNAL (Antalya) - Eksik diyor.

KAMER GENÇ (Tunceli) - Sayın Başkan, AKP'nin önerisi işleme konulamaz çünkü İç Tüzük'ün 52'nci maddesine göre, kırk sekiz saat...

BAŞKAN - Şimdi Sayın Canikli bitirsin Sayın Genç.

KAMER GENÇ (Tunceli) - Hayır, hayır...

BAŞKAN - Hayır bitirsin ama Sayın Genç.

KAMER GENÇ (Tunceli) - ...kırk sekiz saat geçmeden görüşmeyi ancak komisyon ve hükûmet teklif eder, grup teklif edemez efendim.

BAŞKAN - Sayın Canikli bitirsin.

KAMER GENÇ (Tunceli) - İç Tüzük hükmü açık.

BAŞKAN - Herkes birbirini dinledi.

KAMER GENÇ (Tunceli) - Ama yani hep yanlış bilgi veriyor.

BAŞKAN - Yanlış-doğru ama sonuç itibarıyla bitirsin.

KAMER GENÇ (Tunceli) - Ama yanlış-doğru... Böyle bir şey olmaz ki yani.

BAŞKAN - Tamam da bitirsin.

KAMER GENÇ (Tunceli) - İç Tüzük'te açık hüküm var.

BAŞKAN - Hayır burada...

KAMER GENÇ (Tunceli) - Peki, ben söz istiyorum.

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Otur aşağıya!

KAMER GENÇ (Tunceli) - Hadi be! Otur aşağıya... Kimsin sen be! (AK PARTİ sıralarından gürültüler) Zaten burada her türlü pisliği yapıyorsunuz, ondan sonra da... Utanma yok, utanma yok sizde!

HÜSEYİN BÜRGE (İstanbul) - Aynaya bakarak konuş.

KAMER GENÇ (Tunceli) - İnsan yerin dibine girer sizin yerinizde olsa be! Bu memleketi sattınız, hırsızlıklar yaptınız.

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Otur yerine. Yanlış yere oturma.

KAMER GENÇ (Tunceli) - "Hırsız" diyoruz, çıkıyorsunuz ortaya. Hırsızsınız ya!

BÜLENT TURAN (İstanbul) - Hadi Bodrum'a, hadi!

BAŞKAN - Evet, bitirirseniz...

NURETTİN CANİKLİ (Giresun) - Sayın Başkanım, bu kanun tasarısı ve birleştirilen tekliflerin Komisyonda görüşülmesi sırasında birçok teklif verilmiştir madde ihdasına ilişkin ve tabii, muhalefete mensup arkadaşlarımız tarafından da bu teklifler verilmiştir ve bunların içerisinde de önemli bir bölümü -hatta birleştirilen kanunlar dâhil- herhangi bir değişiklik olmayan konularda verilmiştir. Müzakere edilmiştir, reddedilmiştir, ayrı bir şey. Yani, Komisyon üyesi arkadaşlarımız da dâhil, muhalefete mensup Komisyon üyesi arkadaşlarımız da aynı mantıkla, aynı şekilde bu teklifleri vermişlerdir. Hepsinin burada örneği vardır, gerekirse bunları paylaşırız.

Teşekkür ederim.