GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ
Yasama Yılı:4
Birleşim:123
Tarih:22.07.2014

MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygılarımla selamlıyorum.

Tasarının bu maddesiyle Sosyal Güvenlik Kurumunun alacağının tahsilinin riske gireceğinin öngörülmesi hâlinde ilgili sağlık hizmeti sunucularının kurum nezdindeki alacaklarının ödemesinin altı aya kadar durdurulabileceği düzenlenmektedir. Ayrıca, nitelikli dolandırıcılık suçu işleyerek kurum zararına sebep olan kişiler ve sağlık hizmeti sunucularıyla sözleşme yapılmayacaktır.

Kurum alacağının tahsilinin riske gireceği gerekçesiyle sağlık hizmeti sunucularının kurum nezdindeki muaccel veya müeccel alacaklarının ödemesinin durdurulması keyfî ve siyasi uygulamalara neden olabilecek mahiyet arz etmektedir. Zira, kurum alacağının tahsilinin hangi hâllerde riske gireceği konusu subjektif değerlendirmelere yol açabilecektir. O nedenle, kurum alacağının hangi hâllerde riske gireceğinin kanunda açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Kaldı ki, hangi usulsüz ve yolsuz işlemlerde sağlık hizmeti sunucuları hakkında genel hükümlere göre takip yapılacağı 5510 sayılı Kanun'un 103'üncü maddesinde açıkça belirlenmiş durumdadır. Ayrıca, bu uygulamayla müfettişler de riske atılmaktadır. Müfettişlerin tazminat davalarının muhatabı hâline gelmesi söz konusu olabilecektir.

Sosyal güvenlik bütçesini son yıllarda en fazla ağırlaştıran unsurların başında sağlık harcamaları gelmektedir. Önemli boyutlarda bulunan hastane, ilaç ve tıbbi malzeme harcamaları konusunda alınacak her tedbir sisteme önemli kazançlar sağlayacaktır. Bu itibarla, gerçekçi bir ilaç fiyatlandırma sistemi kurulması, ilaçların etken madde miktarı ve hacim yönünden ruhsat formuna uygunluğu da dâhil olmak üzere üretim veya ithalatından hastada kullanım aşamasına kadar etkin bir kontrol mekanizması oluşturulması, kuruluşlar arası iş birliği ve koordinasyona dayalı sağlıklı bir reçete ve fatura kontrol sistemi kurulması büyük önem arz etmektedir. Bu yönde alınacak tedbirlere Milliyetçi Hareket Partisi olarak her zaman destek ve katkı vereceğimizi buradan bildirmek istiyorum.

Değerli milletvekilleri, bu torba tasarıyla kadro bekleyen birçok kamu çalışanı hayal kırıklığına uğramıştır. Kamuda çalışan taşeron işçiler açtıkları davaları kazanmalarına rağmen, üç yıldır kadroya alınmamaktadır. Kamu çalışanları arasında en kısıtlı haklara sahip olanlardan biri 4/C'lilerdir. 4/C'li personel, aynı işte aynı görevi yaptıkları kadrolu personele göre hem bazı haklardan mahrum hem de maaşları çok düşük durumdadır. Diyorlar ki: "4/C'lileri işe aldık, istediğimiz parayı veririz, istediğimiz gibi çalıştırırız, istediğimizi yaparız." Anlayış bu. AKP'nin köle çalıştırma anlayışı burada kendini göstermektedir. Aynı yerde aynı işi yapmalarına rağmen, kadrolulara göre çok düşük maaş verilmesinin, ayrımcılık yapılmasının hiçbir izahı olamaz.

AKP zihniyeti bu tasarıyla da kendi amacı, kendi keyfi için kadrolar ihdas ederken yıllardır kadro bekleyen mağdurları görmezden gelmektedir.

Biliyorsunuz, geçen yıl temmuz ayında torba kanunla sözleşmeliler ve vekil Kur'an kursu öğreticileri memur kadrolarına alınmıştır. Ancak AKP zihniyeti yine en iyi bildiği şeyi, haksızlığı, ayrımcılığı, eşitsizliği ve adaletsizliği yapmış ve bazı kamu çalışanlarını mağdur etmiştir.

Bu kanunla 4/C mağdurları boynu bükük bırakılmıştır. Rehber ve usta öğreticiler ile ücretli öğretmenler görmezden gelinmiştir. Vekil ebe hemşireler, aile sağlığı çalışanları hayal kırıklığına uğratılmıştır. Vekil imamların ve vekil müezzinlerin sevinci kursağında bırakılmıştır. Vekil imamlar ve vekil müezzinlerin de kadroya alınması Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmişken Genel Kurulda AKP Grubunun önergesiyle çıkarılmıştır. Düşük ücretle çalışan vekil imam ve vekil müezzinlerin hakları elinden alınmıştır.

İmam ve müezzinlerin bile emeğini sömürüyorsunuz. Vekil imam ve vekil müezzinlerin haklarını niye yediniz? Tam kadroya alınırken niye engellediniz, gerekçeniz nedir, açıklayın. Hâlen AKP'nin hazırladığı broşürlerde kadro verildiğinden bahsedilmektedir. Niye insanları kandırıyorsunuz? Niye vekil imamlara ve vekil müezzinlere kadro vermiyorsunuz diyor, saygılar sunuyorum. (MHP sıralarından alkışlar)