| Konu: | CHP GRUBUNUN, MANİSA MİLLETVEKİLİ SAKİNE ÖZ VE ARKADAŞLARI TARAFINDAN, ERZURUM İLİ PALANDÖKEN İLÇESİNDE BULUNAN TÜRK TELEKOM ATLAMA KULELERİNDE TOPRAK KAYMASI SONUCU MEYDANA GELEN HASARIN TÜM BOYUTLARIYLA ARAŞTIRILMASI AMACIYLA 21/7/2014 TARİHİNDE TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA VERİLMİŞ OLAN MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGESİNİN, GENEL KURULUN 23 TEMMUZ 2014 ÇARŞAMBA GÜNKÜ BİRLEŞİMİNDE SUNUŞLARDA OKUNMASINA VE ÖN GÖRÜŞMELERİNİN AYNI TARİHLİ BİRLEŞİMİNDE YAPILMASINA İLİŞKİN |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 124 |
| Tarih: | 23.07.2014 |
CENGİZ YAVİLİOĞLU (Erzurum) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.
Değerli arkadaşlar, bu ayın 15'inde Erzurum'da meydana gelen olayda kayakla atlama tesislerinde meydana gelen kayma nedeniyle gündeme getirilen bu konu hususunda söz almış bulunmaktayım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Konuşmama, Filistin'de ve Irak'ta insanlarımızı, kardeşlerimizi katleden her kim ise onları kınayarak ve lanetleyerek başlamak istiyorum.
Yine bu gecenin, Kadir Gecesi'nin tüm insanlığa, İslam âlemine hayırlı uğurlu olmasını, hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Mevla'dan niyaz ediyorum.
Değerli arkadaşlar, Erzurum'da 2011 Kış Olimpiyatları nedeniyle çok önemli tesisler yapıldı. Tabii, kış olimpiyatlarının veya olimpiyat tesislerinin her bir il için özel önemi vardır; ekonomik, sosyal, oranın demografik yapısına dahi etki edebilecek derecede önemi bulunmaktadır. Şurada her bir il mensubu arkadaşımız böyle bir organizasyonun iyi analizler yapılmak suretiyle, verimlilik analizleri, etkinlik analizleri yapılmak suretiyle kendi illerinde, bölgelerinde yapılmasını mutlaka isteyeceklerdir. Nedenini hepimiz biliyoruz. Bu tip çalışmaların veya bu tip organizasyonların bölgelere ve ülkelere kazandırmış olduğu imkânları da yine hepimiz biliyoruz.
Fakat ben konuşmaya başlamadan önce şunu söyleyeyim, şu bir gerçek: Yani olimpiyatlar maliyetli ve olimpiyat sonrasında o olimpiyat tesislerinin sürdürülebilirliği de o kadar zor. Yani dünyada yapılan olimpiyatlar sonrasında, olimpiyat yapan ülkelerin tesislerinin verimli kullanılması, etkin kullanılması hep problem olmuştur. Böyle bir sorunla bütün dünya yüz yüze. Mesela yanı başımızdaki Yunanistan'ın yapmış olduğu olimpiyatlar nedeniyle çok ciddi krizle, hatta 6 milyar dolarlık bir krizle başlayıp 32 milyar dolara kadar yükselen bir finansman kriziyle yüzleştiğini biliyoruz. Bu bir problem, sürdürülebilirliği önemli bir şeydir. Biz de tesislerin etkin bir şekilde kullanımının devamlılığı için çaba gösteriyoruz, çaba sarf ediyoruz.
Erzurum'da önemli tesisler var. Bunlar neler kazandırdı Erzurum'a? Tabii ki CHP'li sayın milletvekilimizin sormuş olduğu soruların tamamına cevap verecek durumda değilim yani onu açıkça söyleyeyim çünkü bununla ilgili araştırmalar var, bununla ilgili çalışmalar var. Mesela hemen olayın akabinde Valilikçe bir ekip oluşturulup bununla ilgili bir çalışma başlatılmış. Valilik bunu başlatmış Sayın Vekilim ama akabinde, yine, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Spor Genel Müdürlüğünün de içerisinde olduğu, Tesisler Dairesi Başkanlığı, üniversite öğretim üyelerinin içinde olduğu 7 kişilik bir ekip oluşturulmuş.
Yine, tespit davası açılmış. Hatta ondan önce olayın akabinde Gençlik ve Spor Bakanlığı ve AFAD'la birlikte, jeoloji ve harita mühendisleri tarafından yapılan incelemeler neticesinde toprak hareketlerinin devam edip etmediğinin tespiti için hassas ölçümlerin yapılabilmesi amacıyla kuyuların açılması ve bunların, bu aletlerin buraya yerleştirilerek kaymaların devam edip etmeyeceği yönünde çalışmalar yapılmış. Hâlihazırda bir sondaj yapılmak suretiyle kuyular açılarak cihazlar da oraya yerleştirilmiş bundan sonra kaymaların olup olmayacağının tespiti için.
Yine, burada bir tespit davası açılmış yani söylemiş olduğunuz iddiaların nedenini... Var mı bu iddiaların gerçekliği, gerçekten orada bahsetmiş olduğunuz ihale süreçleriyle başlayıp yapımıyla devam eden, teslimiyle devam eden bir problem var mı yok mu, bunu sizin kadar ben de bilmek istiyorum. Gerçekten samimiyetle istiyorum çünkü varsa burada bir kusuru olan, bunun hesabını vermeli.
SAKİNE ÖZ (Manisa) - İstemeniz yetmiyor.
CENGİZ YAVİLİOĞLU (Devamla) - Yani burada bir tesis yapıldı, Erzurum halkının bir beklentisi yerine getirilmiş oldu, oraya da ciddi kazanımları var. Bu kazanımların heba olmaması lazım. Bu zemin etüdünün bir kez çıkarılması lazım, bir tespitin yapılması lazım. Bir tespit davası açılmış, bilirkişi aracılığıyla bu tespit davası sonuçlandırılacak.
İkinci olarak, yine burada savcılık tarafından resen adli dava açılmış. Bunun sonucu da önemli ama öncelikli olarak bu tespit davasının sonucu önemli.
SAKİNE ÖZ (Manisa) - Koskocaman olay olmuş orada, bunlar elbette yapılacak, yapılmaması hata.
CENGİZ YAVİLİOĞLU (Devamla) - Fakat bunlar için ciddi bilirkişi heyetleri de oluşturuldu yani hem Bakanlık tarafından hem mahkemeler tarafından bilirkişi heyetleri de oluşturulmuş durumda.
Dolayısıyla, arkadaşlar yani bu sadece burada kalmadı. Yine, aynı şekilde Bakanlık tarafından da başlatılan bir inceleme var. Bakanlık da müfettişleri marifetiyle burada var olan kaymanın neden olduğunu en başından, yapım aşamasından nihai durumuna kadar neler yaşandığını, nasıl geliştiğini araştırıyor, Bakanlık da bunu araştırıyor. Yani böyle bir olayın meydana geldiği bir durumdan itibaren Valilikçe başlatılıp mahkemelerce devam ettirilen tespit davasının, işte savcılıkta resen, Bakanlıkça oluşturulan müfettişler marifetiyle araştırmanın, incelemenin ve bunların hepsinin bir amacı var. Neden oldu, nasıl oldu, bir teknik sorun var mı? Bir.
İkincisi, burada yapım aşamasından itibaren başlayan süreçte bir ihmal var mı? Ancak bunları bu raporlar ortaya çıktıktan sonra öğreneceğiz. Bilirkişi raporları hazırlanıyor. Gerçekten çalışmalar... Ben buraya gelmeden önce, Sayın Bakanımız da şu an Erzurum'da, bununla ilgili bir basın açıklaması da yaptı Sayın Bakan. Sayın Bakan da bununla ilgili çalışmalarını iyi niyetle ve incelikli bir şekilde yapıyor.
SAKİNE ÖZ (Manisa) - Tamam o zaman, siz de inceliyorsanız...
CENGİZ YAVİLİOĞLU (Devamla) - Yani şöyle bir şey yapacağız Sayın Vekilim, şöyle bir şeyin yapılması lazım...
SAKİNE ÖZ (Manisa) - Bir daha böyle bir olayın olmaması için komisyonda çalışma yapalım.
CENGİZ YAVİLİOĞLU (Devamla) - Hepimiz bunun sonuçlarını bekleyeceğiz. Bu raporlar çıkacak, raporların sonucunda mahkeme süreci devam edecek. Yine burada idareden kaynaklı bir şey varsa hem Bakanlığın müfettişleri marifetiyle başlatmış olduğu araştırma, incelemeler, soruşturmalar hem de mahkemelerin başlatmış oldukları davalar neticesinde neyse suç ortaya çıkacaktır. Yani ihaleyi alan firma, ihale sürecini götüren kamu görevlileri de dâhil olmak üzere. Bunu da beklemek lazım. Yani bu sonuçlanmadan, şimdiden bununla alakalı bir kanaat belirtmek hakkaniyetli olmaz. Bunu bekleyip sonucunu görmek lazım.
Değerli arkadaşlar, tabii, bu gündeme gelince, ortada bir şey, sanki Erzurum'da Hükûmetimiz tarafından yapılmış olan bu tesislerin tamamında bir problem varmış algısı oluşturuldu. Hâlbuki, burası Erzurum'a ciddi bir katkı, katma değer yarattı. Buradan şu an Erzurum halkı faydalanıyor, bundan sonra da faydalanacaktır.
SAKİNE ÖZ (Manisa) - İhale verilme sürecini anlatın.
CENGİZ YAVİLİOĞLU (Devamla) - Mesela, aslında ilk çalışmaları geçen sene olan, bu sene de devam eden yine bu oluşturulan tesislere, Erzurum bugüne kadar almadığı bir oranda sporcu aldı. Şu an çok ciddi manada antrenman amaçlı sporcular geliyor. Oradaki tesislerin kullanılması için yüksek irtifa kampına giren spor kulübü sayısı 16. Mesela, bugüne kadar böyle bir şey Erzurum'da olmadı. Şu an otellerin doluluk oranları oldukça yüksek bir durumda. Yine, onlarca branşta yüzlerce sporcu var, Rusya'dan çok ünlü patenciler buraya gelmiş durumda. Şu an, yine burada bu tesisler vasıtasıyla, 2011'de yaptırılan tesisler vasıtasıyla orada yeni bir organizasyon başlatıldı.
Değerli arkadaşlar, yani buradaki çalışmalarla ilgili nihai olarak söyleyeceğim şey şu: Raporlar çıksın -şu an raporlar hazırlanıyor- raporlar çıktıktan sonra hepimiz bakalım buna, sonuçlarını birlikte değerlendirelim. Ama, bu şuna da dönüşmemeli: Erzurum'daki bu yatırımların Erzurum'a oluşturmuş olduğu katma değeri de göz ardı etmemeli, ettirmemeli. Bu devam ediyor. Bekleyeceğiz, göreceğiz, siz de göreceksiniz, biz de göreceğiz. Çok açık, şeffaf bir şekilde yürütülüyor, hiçbir endişeniz olmasın. Yani, eğer ihalelerde bir sorun varsa o da ortaya çıkacaktır, çıkarılacaktır, hiç merakınız olmasın.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum arkadaşlar. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)