| Konu: | Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yaptığı açıklamasındaki bazı ifadelerine ilişkin |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 31 |
| Tarih: | 16.12.2014 |
DURDU ÖZBOLAT (Kahramanmaraş) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Bugün EPDK bütçesi üzerinde konuşmamı yaptıktan sonra Meclisten ayrıldım. Ben ayrıldıktan sonra Sayın Bakan, konuşmasında enerjiyle ilgili süreci anlatırken bir laf atma sonucu cevap vermiş.
Sayın Başkanım, ben iki dönemdir milletvekiliyim ve kürsüyü bugüne kadar kaç kere kullandıysam hiç kimse benim sözümü kesmedi, ben de bugüne kadar hiç kimsenin sözünü kesmedim. Seviyeli olmaya çok dikkat eden bir siyasetçiyim. Siyaset çok zor bir iş. Ben otuz yedi yıldır siyasetin içindeyim ve siyasette hiç kimseye belden aşağı vurmadım bugüne kadar. Ayrıca, ailemin, benim ve dostlarımın utanacağı hiçbir şey de yapmadım.
1995 yılından beri ticaretin içerisindeyim, rüzgâr ve güneş enerjisi konusunda da gerçekten ihtisas sahibi birisiyim ama bugüne kadar benim bir tane bürokrattan, bir tane siyasetçiden ya da bakandan özel bir isteğim olmamıştır, talebim de olmamıştır. Teknik bilgilerimizle biz ticaret yapıyoruz; namuslu ticaret, haysiyetli ticaret yaptım. Bugüne kadar hiçbir kamu kurumundan özel bir ihale almadım. Enerji, medya, turizm, eğitim başta olmak üzere, ticaret yaptım ama ticaretimle siyaseti birbirine karıştırmamaya özen gösterdim. Sayın Bakanın yaptığı açıklamayı gördükten sonra, bu açıklamayı da bir görev sayıyorum.
Değerli arkadaşlar, rüzgâr enerjisi için bugüne kadar Türkiye'de 80 bin megavata yakın başvuru yapılmıştır, 5 bine yakın müteşebbisin de bu işe müracaatı olmuştur. Güneşte 500 başvuru, 9 bin megavat kurulu güçte talep açılmıştır. Benim, güneş enerjisiyle ilgili sadece 23 megavatlık bir lisansım var, bunda 1 gram bile eksik, 1 gram bile özel bir tasarruf olmamıştır, güneş lisansı da yok.
Ticareti sadece iktidar yandaşları yapar diye düşünülüyorsa, bu sıradakiler bilsinler ki, evet, ticaret namuslu yapıldığı sürece herkes yapar, hepimiz yapabiliriz. Töhmet altında bırakmak, insanların onuruyla, haysiyetiyle oynamak bu salonda bulunan hiç kimseye yakışmaz.
BAŞKAN - Sayın Bakanın hiç öyle bir sözü olmadı Sayın Özbolat.
DURDU ÖZBOLAT (Kahramanmaraş) - Sayın Başkanım, ben hayatım boyunca...
ALİM IŞIK (Kütahya) - Sayın Başkan, bir kişinin listesini buraya getirmek hakarettir.
BAŞKAN - Hayır, açıklama getirme anlamında... Niye itiraz ediyorsun Hocam?
HASAN ÖREN (Manisa) - Neyi açıklayacaksın? Niye açıklama ihtiyacı hissettin?
ALİM IŞIK (Kütahya) - Olmaz böyle şey, olmaz.
DURDU ÖZBOLAT (Kahramanmaraş) - Sayın Başkanım...
BAŞKAN - Savunma değil efendim.
DURDU ÖZBOLAT (Kahramanmaraş) - Sayın Başkanım, hayatım boyunca...
ALİM IŞIK (Kütahya) - Bir kişinin listesini getirmek, onu deşifre etmek, olmaz ama!
ALİ ÖZ (Mersin) - Liste getirdi, adamın adı var.
BAŞKAN - Müdahale etme hakkınız yok oradan Sayın Işık.
ALİM IŞIK (Kütahya) - Olmaz ama.
DURDU ÖZBOLAT (Kahramanmaraş) - Sayın Başkanım, eğer ticaret...
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - AKP'lilerin listesini de getirsenize!
ALİM IŞIK (Kütahya) - Herkesi getirecek, herkesi getirecek.
BAŞKAN - Sayın Işık, müdahale etme hakkınız yok, oturun.
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Var, var, nasıl yok ya?
ALİM IŞIK (Kütahya) - Böyle bir şey mi olur?
DURDU ÖZBOLAT (Kahramanmaraş) - Sayın Başkanım...
ALİM IŞIK (Kütahya) - Bir kişinin ticari sırrını getirmek olmaz.
BAŞKAN - Sayın Özbolat burada yoktu, açıklama getirme anlamında söyledim Sayın Işık.
ALİM IŞIK (Kütahya) - Destek çıkmayın, yanlış olduğunu siz de kabul edin.
BAŞKAN - Ben kime destek çıkıp çıkmayacağımı kendim bilirim, destek de çıkmadım, onu çok net bir şekilde ifade ediyorum.
ALİM IŞIK (Kütahya) - Bir kişinin ticari sırrını buraya gelip belgeyle gösteremezsiniz.
DURDU ÖZBOLAT (Kahramanmaraş) - Sayın Başkanım...
BAŞKAN - Buyurun Sayın Özbolat.
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - AKP'lilerin bulunduğu listeyi de getirsin.
DURDU ÖZBOLAT (Kahramanmaraş) - Sayın Başkanım, benim mahcup olacağım hiçbir şey burada olmamıştır, olmaz da.
AHMET YENİ (Samsun) - Sayın Başkan, daha ne kadar konuşacak?
DURDU ÖZBOLAT (Kahramanmaraş) - Ben yaşamım boyunca uzun yıllar cezaevlerinde yatmış birsiyim, ben siyasi nedenlerle bedel ödeyenlerden birisiyim. Ben fişlendiğimi biliyorum, çok fişlendim ama ticaretten de fişlendiğimizi burada gördüm, şirketlerimizin ismini dağıtarak bir töhmet altında bırakmak alçaklıktır. (CHP ve MHP sıralarından alkışlar)