| Konu: | Oturum Başkanı TBMM Başkan Vekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın, İç Tüzük'ün 73'üncü maddesinin son fıkrasıyla ilgili uygulamasının İç Tüzük hükümlerine uygun olup olmadığı hakkında |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 59 |
| Tarih: | 20.02.2015 |
OKTAY VURAL (İzmir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; gerçekten. tabii, İç Tüzük'ten kaynaklanan milletvekillerine tanınmış bir hakkı kullanmak amacıyla taleplerimiz oluyor ama Sayın Başkan, zatıaliniz bir önceki ifadenizde kanun tasarı ve teklifleri aynı addetmediniz ve İç Tüzük'te sadece kanun tasarılarına yönelik bir havaleye itiraz edilebileceğini söylediniz. Bu konuda daha önce Meclisi yöneten bir Meclis başkan vekili "Tasarı ve teklifleri aynı görüyoruz. Bu konuda milletvekillerinin bu havalelere itirazını doğru buluyoruz." diyerek gündeme almıştı ve siz de İç Tüzük'ü okudunuz, bütün milletimizin önünde, milletvekillerinin önünde İç Tüzük'ü okudunuz ve "İç Tüzük'te kanun tasarısı yazıyor. Ben bu kanunu, bu İç Tüzük'ü uygularım ve diğer teamüller de beni ilgilendirmez. Benim yorumum budur." dediniz. Bu çerçevede ben de 12 Şubatta yapılmış, hâlen komisyonda bekleyen bir tasarıya itiraz ettim. Tasarıya itirazı kabul ettiniz ama içeriye geçtiniz, ondan sonra kalkıp "Oturumun başında söz alır." ifadesini "ilk oturum" diye ortaya koydunuz. E kanunda yazmıyor bu.
Şimdi, geçen tutanak hakkında söz talebi, geçen birleşimden sonraki birleşimdir. Şimdi, ben iki gün önceki bir tutanağı düzenlemek istesem siz bana söz verecek misiniz? Vermeyeceksiniz.
BAŞKAN - Belki veririm Sayın Vural.
OKTAY VURAL (Devamla) - Efendim, ondan dolayı veremezsiniz. Ondan dolayı veremezsiniz. Vereceğinizi ifade ediyorsunuz, teşekkür ederim. Demek ki vereceksiniz.
BAŞKAN - "Belki" dedim.
OKTAY VURAL (Devamla) - Biraz sonra göreceğiz verecek misiniz, vermeyecek misiniz.
BAŞKAN - "Belki" dedim.
OKTAY VURAL (Devamla) - Sayın Başkan, teşekkür ederim. Demek ki bundan önce yapılmış itirazlarımızı da "Vereceğim." diyerek bu konuda genişletici bir şekilde bakıyorsunuz...
BAŞKAN - "Belki" dedim, "belki."
OKTAY VURAL (Devamla) - Yani teşekkür ederiz. Bu sözünüzde duracağınızı umut ediyorum. Yani Meclis Başkan Vekili verdiği sözlerden, hele hele milletin huzurunda tutanaklara geçmiş bir sözden vazgeçmez çünkü saygınlığı çok önemlidir. Bu konuda sizin geçen birleşimle ilgili söz taleplerimize olumlu cevap verme iradenize de teşekkür ediyorum.
Şimdi "Oturumun başında söz alır"ı bu sefer de benim daha önce yaptığım bir itiraz neticesinde o zamanki başkan vekilinin yaptığı uygulamayı örnek olarak getirdiniz. Kendi içinizde çelişkiye düşüyorsunuz. Kendi yorumunuzla çelişkiye düşüyorsunuz. Bir zamanlar bizde bir Başbakan, iki Erdoğan vardı, şimdi bir Ayşe Nur Bahçekapılı, iki başkan vekili gibi bir duruma düştünüz. Dolayısıyla, uygulamanız, kendi iradenizle ortaya koyduğunuz uygulamanın da tersine oluyor. Bu bakımdan, sizi, hem kendi içinizde tesanüte hem de İçtüzük'e uymaya davet ediyorum.
Teşekkür ederim. (MHP sıralarından alkışlar)