| Konu: | Oturum Başkanı TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut'un, Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın Genel Kurulun 21/2/2015 tarihli 60'ıncı Birleşiminde söz ve karar yeter sayısı taleplerinin karşılanmadığıyla ilgili başvurusunu ve 684 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın 110'uncu maddesinin 1'inci maddesinden önce görüşülmesine dair önergesini işleme almamasının İç Tüzük hükümlerine uygun olup olmadığı hakkında |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 62 |
| Tarih: | 23.02.2015 |
OKTAY VURAL (İzmir) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Şimdi biz burada neyi tartışıyoruz? Aslında cumartesi günü çoğunluk iradesinin ve Meclisi yöneten başkan vekilinin İç Tüzük'e aykırı hukuksuzluklarını ve usulsüzlüklerini konuşuyoruz.
Aziz vatandaşlarım, maalesef burada hukuk ayaklar altına alınmıştır. Maalesef, burada, İç Tüzük'ün gerektirdiği karar yeter sayısı olmadan, toplantı yeter sayısı olmadan, oldubittilerle maddeler geçirilmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi Grubuna ait söz hakkı tanınmamıştır. Önergeler gerekçe okutulmadan oylanmıştır, olmayan milletvekili sayısıyla "Kabul edilmiştir." denilmiştir. Vahim bir hukuk hatası vardır. Milletin hukukunu ayaklar altına alan bir çoğunluk iradesine karşı biz milletin hukukunu savunuyoruz. Milletin hukukunu ayaklar altına alan bir Parlamento bunu düzeltmeden çalışmalarına devam edemez. Açıkça İç Tüzük'te bütün bunlar olmasına rağmen, Milliyetçi Hareket Partisinin söz hakları kesilmiştir, milletvekillerinin soru sorma hakları gasbedilmiştir, milletvekillerinin ve grupların karar yeter sayısı hakları gasbedilmiştir, toplantı yeter sayısı hakları gasbedilmiştir. Neden? Çünkü, yeterli sayıda milletvekili olmadığı için oradaki kişi "Var." diyerek bunu gözden kaçırmıştır.
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Başkan vekili sürekli anons yaptı ama çıkmadınız.
OKTAY VURAL (Devamla) - Bize göre yapılması gereken işlem nedir? 13'üncü maddeye göre, aynı birleşimde -tespit edildiği zaman- Meclis Başkanının gerekli düzeltmeyi yapması lazım. Peki, birleşim bittiğine göre ne yapılması lazım? Meclis Başkanının Başkanlık Divanını toplaması lazım.
Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak diyoruz ki bu hukuksuzluğu gidermek için yapmanız gereken işlem, Meclis Başkanının Başkanlığında Başkanlık Divanını toplamak suretiyle takip edilecek yolu belirleyiniz; yapmanız gereken işlem, bu kanuna göre, bu İçtüzük'e göre uygun hareket etmeyi sağlamaktır. Çünkü, eğer bir maddede karar yeter sayısı yoksa o maddeden diğer maddeye geçemezsiniz, toplantı yeter sayısı yoksa yine toplantı yapamazsınız. Bu durumda, Meclis başkan vekilinin bu talepleri göz ardı etmesi, olmayan bir karar yeter sayısını, olmayan bir toplantı yeter sayısını var gibi kabul etmiş olması, doğrudan doğruya, bu maddelerin keenlemyekûn yok kabul edilmesini ve aynen başa dönülerek bunlarla ilgili tekriri müzakereyle bunların yeniden ele alınmasını gerektirmektedir. Hukuku düzeltmek lazım. Bu Parlamentonun, hukukuna sahip çıkması lazım.
Burada, kanun koyucu şunun için yapmış, diyor ki size: "Hukuksuzluk yaparsan Parlamentoda hukuksuzluğa izin vermem, Parlamento hukuksuz bir şekilde devam edemez. Sen tespit ediyorsan sen ama bununla ilgili müracaat varsa Divan toplanacak, karar verecek." Aksi takdirde, Parlamento hukuksuzluğun devam etmesini kabul ederse, o zaman Parlamento...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
OKTAY VURAL (Devamla) - ...milletle, egemenlikle, hukukla bağlantısını kesmiş demektir.
Onun için, yapılması gereken işlem, birleşim bittiğine göre bu usulsüzlükle ilgili Divanın karar vermesidir. Bununla ilgili yapmak, bundan sonraki hukuksuzlukları da önlemek için... Aynı zamanda baskılayıcı bir unsurdur, çoğunluk iradesi ve Meclis başkan vekili buna göre hareket etmek zorunda, mecbur kalacaktır. Bu mecburiyeti sağlamanın yolu... Aksi takdirde, bundan sonra da aynısını yaparsınız, aynısını yaparsınız, bunun garantisi yok ki. İşte bundan dolayı Meclis Başkanı "Toplanalım." diyor, yapalım. O bakımdan, yapılması gereken işlem hukuka uygun bir şekilde hareket etsin. Burası İçişleri Bakanının talimatıyla hareket eden bir Meclis değildir, milletin iradesi vardır, birilerinin keyfi için bu yasa hukuka aykırı bir şekilde geçmez, zorla da, dayatmayla da bu şekilde olmaz. Bu dayatmadan vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Müsamahanıza sığınarak, özür dileyerek teşekkür ediyorum. (MHP sıralarından alkışlar)