| Konu: | Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifleri |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 72 |
| Tarih: | 09.03.2015 |
YUSUF HALAÇOĞLU (Kayseri) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.
Değerli milletvekilleri, bu yasayla 3201 sayılı Kanun'un 19'uncu, 27'inci, 68'inci, 69'uncu, 70'inci, 84'e kadar birtakım maddeleri yürürlükten kaldırılıyor. Yürürlükten kaldırılan maddeler hangi konularda, bunları iyi gözlemlemek lazım. Her şeyden önce yurt dışına eğitime gönderilecek, mastır ve doktora yapması düşünülen polis adaylarının engellenmesi söz konusu bununla, bu maddeyle. Dolayısıyla, mastır ve doktora yapmış polise ihtiyacımız yoktur diyor herhâlde Hükûmet. Çünkü şundan korkuyorlar: "Paralel yapılanma" diyor ya. Hani biliyorsunuz, geometride birbiriyle kesişmeyen iki doğrultu, paralel anlamında, yan yana birbirlerini görerek giderler sonsuza kadar ve "Bu şekilde idare ederiz." diyorlar. Nitekim bir Bakan da, zannediyorum Sayın Yıldız, "Biz en çok eğitimsizlerden oy alıyoruz." diyordu. Demek ki eğitimsiz bir polis teşkilatı sizin işinize çok gelecek gibi gözüküyor. Zira, aslında, düşünmeyen, herhangi bir şekilde iradesini kullanmayan kişiler çok daha rahat yönetilebilecek kişilerdir, düşünen insanlar yönetilmez. Ama, değerli milletvekilleri, şöyle bir bakın, devlet yönetmek o kadar basit bir iş değil, sorumluluk gerektirir. İlla ki demokrasi olmadan da bu sorumluluk taşınır. Nitekim, Osmanlı padişahları herhangi bir kanun kendilerini bağlamasa bile yetkilerini töreye ve teamüllere göre sınırlandırmışlardır, onların dışında hareket etmezler. Dolayısıyla, hükümdar hükümdarken bile astığı astık, kestiği kestik hükmünde değildir ve töreye göre, teamüllere göre, birtakım, geçmişten gelen geleneklere göre kendini sınırlar ve ona göre hareket eder.
Şimdi, siz tutuyorsunuz, Polis Akademisini kaldırıyorsunuz, koleji kaldırıyorsunuz ve buna gönülden polis olmak isteyen... Kendinizi yerine koyun, çocuğunuzun polis olmasını istiyorsunuz ve kazanmış çocuk ve göndermişsiniz, son sınıfa gelmiş ve üç ayı kalmış, üç ay sonrasında siz tutuyorsunuz bunları bir şekilde başka yerlere naklediyorsunuz. Bunun sorumluluğu basit bir sorumluluk değildir. İnancınız olsun ki her bir kişinin kul hakkı sizin üzerinize binmektedir. Ha, buna inanıyor musunuz, kul hakkının ne olduğunu biliyor musunuz, orası sizi ilgilendiriyor. Ama, şundan emin olun ki "kul hakkı" dendiği zaman Cenab-ı Allah: "Her şeyi affederim ama kul hakkını asla." diyor. Dolayısıyla, yarın, bunlardan dolayı bir kişinin gönlünü almadan ona bu uygulamayı yaptığınız zaman karşılığında -göreceğiniz- siz öbür tarafta oy çokluğu veya parmakla halledemeyeceğiniz bir veballe ve cezayla karşılaşacaksınız, bundan emin olun. Her ne kadar, efendim, "Hoş geldin ey Allah'ın resulü!" diyenler çıksa bile, başka türlü birtakım şeyler çıksa bile bunlardan kurtulmanız mümkün değil. Buna karşı çıkılmasa bile kurtulmanız mümkün değil çünkü yarın o sorumluluğu rûzimahşerde, tereddütsüz adalet olan bir yerde, muhakkak ki ismi adalet olmayan ama adaletin uygulandığı bir yerde hesabını kesinlikle vereceğinizden şüpheniz olmasın.
Hatırlarsanız, bundan yıllar öncesinde polisler lise mezunlarından seçilirdi ayrıca üniversite bitirmiş olanlardan yine başvurarak komiserliğe geçilirdi. Hep "Bunlar hukuk bilmiyor, toplum içerisinde nasıl davranacaklarını bilmiyorlar dolayısıyla kolej ve akademi açalım ve üst eğitimle eğitilmiş kişiler polis teşkilatına girsin ve toplumda demokrasi çok daha iyi yerleşir." denirdi. Bunlar açıldı ama siz, maşallah, eğitimi daha ileriye götürecekken, rüyalarınıza bile giren paralel yapılanma sebebiyle korkunuzdan artık okulları kapatıyorsunuz. Hani Osmanlı paşalarından biri, Millî Eğitim Bakanı ama diyor ya: "Şu okullar olmasa ne kadar güzel idare ederdim." Yani, demek ki şu polis teşkilatı olmasa veyahut da şu halk olmasa daha doğrusu, aslında ne güzel idare ederdiniz. Ama unutmayın ki -tekrar ediyorum- bunun vebalini er geç çekeceksiniz.
Hepinize saygılar sunuyorum. (MHP sıralarından alkışlar)