GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifleri
Yasama Yılı:5
Birleşim:84
Tarih:26.03.2015

AHMET AYDIN (Adıyaman) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

Değerli arkadaşlar, İç Tüzük'ümüzün 88'inci maddesi açık, metnin veya maddenin geri istenmesini çok açık bir şekilde düzenlemiş. "Esas komisyon veya Hükûmet -Hükûmet adına herhangi bir bakan, kim olursa olsun- tasarı veya teklifin tümünün, belli veya birkaç maddesinin, komisyona geri verilmesini, bir defaya mahsus olmak üzere isteyebilir."

Usul tamamen İç Tüzük'e uygun olarak yapılmış. Daha sonra, Komisyon, İç Tüzük'e uygun ve Meclis teamüllerine uygun, gündemine de hâkim bir şekilde olayı incelemiş, tek tek maddeler metinden çıkartılmak suretiyle metinden düşürülmüştür. Dolayısıyla, geri çekilen maddelerin metinden çıkarılması hâlinde ortada yeni bir metin kalmamış, çünkü bütün maddeler metinden düşürülmüştür, çıkarılmıştır; uygulanacak, oylanacak 82/3'e göre, bahsettikleri gibi ortada yeni bir metin yoktur. Dolayısıyla, bu 82/3'ün uygulama alanı da kalmamıştır. Geçmiş teamüllere baktığımızda da buna dair en ufak bir uygulama yoktur. Dolayısıyla, hem Komisyonun uyguladığı hem şu an Meclis Başkanlık Divanının yürütmeye çalıştığı gibi, bundan sonraki süreçte ortada oylanacak bir metin de olmadığına göre, 684 sıra sayılı Tasarı'nın kalan maddeleri üzerinde görüşmelerin devam edilmesi lazım diyorum.

Teşekkür ediyorum.