| Konu: | Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 87 |
| Tarih: | 31.03.2015 |
MEHMET GÜNAL (Antalya) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Değerli milletvekilleri, arkadaşlarım teşekkür ettiler, ben de teşekkür ediyorum ama vallahi Antalyalılar olarak ben biraz kıskandım çünkü bütün arkadaşlar tekliflere imza atmışlar. Alaaddin Keykubatla ilgili de bana bir öneri getirilmedi. Hatay'ı da Balıkesir'i de tebrik ediyorum. Bu arada hem teşekkürümü hem sitemimi aynı anda etmiş olayım. Hele hele bir öğretim üyesi milletvekili olarak tabii üniversitenin önemini biliyoruz.
Ama başlarken usul tartışması da yaptık Sayın Bakanım, Sayın Başkanım, burada eksiklikler oluyor maalesef. Yani, ta, 2011 yılında verilmiş kanun teklifi var Sayın Şandır'ın, bekliyor, Sayın Başesgioğlu şimdi söyledi. Oturup YÖK'le bir planlama yapalım dedik -Sanayi Bakanımız, Millî Eğitim Bakanımız, YÖK Başkanı, Çalışma Bakanımız burada, Sayın Çelik'e de kaç defa söyledim, o da biliyor- yani bir ihtiyacı belirleyelim; hangi bölgede ne tip üniversitelere, ne tip fakültelere ihtiyacımız var, onu belirleyelim, her ihtiyaç olduğunda veya bir ilin milletvekilleri bir teklif verdiğinde bunları almayalım; oturalım, önce, bir nerede ne var getirelim, bakalım, bu vesileyle bunları da halletmiş olalım.
Alanya'da zaten bir altyapımız vardı, bazı fakültelerimiz var, yan ilçelerde yüksekokullarımız var, aynı şekilde Manavgat'ta da yüksekokulumuz vardı. Şimdi, geçen hafta bir fakülte için yine üniversite rektörümüz ile Sanayi Ticaret Odamız protokol imzaladı. Oralarda bir eğitim altyapısı var, tek üniversite de zaten yetmiyor, özel üniversiteler belli bir doyuma ulaşamadığı için -öğrenci sayısı açısından ve öğretim üyesi açısından- yeni üniversitelere ihtiyaç var. Ama bunun bu hâliyle değil de daha planlı bir şekilde yapılması lazım, bu vesileyle onu söylüyoruz.
Her yerde üniversite kuruyoruz; 108, 109 oldu ama içindeki öğrencileri ne yapacağız, mezun olan öğrenciler ne olacak? Eğitim fakültelerinden çıkanlar ne olacak? Hepsini bekliyoruz. Az önce Sayın Bakana sorduk, Millî Eğitim Bakanımız vardı, biz bunu söyledik, "Efendim, eylül sonrasında, seçim sonrasına bırakacağız." Ama öbür taraftan birileri de diyor ki: "Bizim puanımız yüksekti, sıra bize geldi." Öbür tarafta "Sınav sonrasında yeni rakipler katılacak." diyenler de var.
Şimdi, bunların hepsini planlamamız lazım. Bir taraftan işsizliği düşüremiyoruz, en yüksek seviyesine çıkmış, resmî rakamlarla 5 üniversite mezunundan 1'i işsiz. Bunları açarken, o bölümleri, fakülteleri kurarken o yörenin altyapısına bakmamız lazım, belli sanayi kuruluşlarına yakınlığına bakmamız lazım, orası hangi sektörle geçiniyor, bunlara bakmamız lazım ve buna göre fakülte ve yüksekokulların kurulmasını sağlamamız lazım; aksi takdirde, o anda "sahibinden", "ihtiyaçtan" burada çıkardığımız kanunlar gibi maalesef bu da çıkıyor. Bakıyoruz, yok, yani yükseköğrenim planlaması diye bir şey, maalesef, yok. Geçen kalkınma planında özel ihtisas komisyonu raporu vardı; bugün araştırdım, Onuncu Kalkınma Planı'na baktım, eğitimle ilgili var ama yükseköğretimle ilgili özel ihtisas komisyonu raporu da yok. Gerçi dikkate alınmıyor ama yine de o konularda belli çalışmalar yapılıyordu değerli arkadaşlar. Bunların hepsinin bir planlama içerisinde... Sektörlerin ihtiyaçlarını, mezun olduğu zaman hangi alanda daha çok ihtiyaç olduğunu, ara eleman olarak sanayinin ihtiyacı olan teknik elemanlar için nelerin gerekli olduğunu hep beraber planlamamız gerekiyor.
Bu çerçevede, Alanya gibi gelişmiş bir ilçemizde böyle bir üniversitenin kurulmasını tasvip ediyoruz, destekliyoruz ve teşekkür ediyoruz. Ama siz de görüyorsunuz ki hep beraber vermiş olduğumuz önergeler daha kısa sürede, konuşmadan, üzerinde ittifak ettiğimiz kanunlar geçiyor. Yapıcı bir şekilde, Milliyetçi Hareket Partisi olarak, ülkemizin ihtiyacı olan konularda ve doğru bulduğumuz konularda destek olmaya devam edeceğiz ama bu vesileyle, bu işlerin de artık bu şekliyle yapılmaması gerektiğini, bir planlama çerçevesinde yapılması gerektiğini bir kez daha hatırlatmış olayım, hem mesleki eğitim açısından, yükseköğretim açısından hem de ara elemanların meslek eğitimiyle beraber üniversiteye geçmesi açısından bu planlamalara ihtiyaç olduğunu bir kez daha söylemiş olayım. Diğer hususları sonraki önergelerde, maddelerde gerekirse dile getireceğim.
Tekrar hayırlı olsun diyor, herkese teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. (MHP sıralarından alkışlar)