GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Çanakkale Milletvekili Bülent Turan'ın usul görüşmesi üzerinde yaptığı konuşması sırasında şahsına ve Cumhuriyet Halk Partisine sataşması nedeniyle konuşması
Yasama Yılı:1
Birleşim:6
Tarih:28.11.2015

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Efendim, öncelikle şunu ifade etmek gerekir ki bir usul tartışması gerçekleştiriyoruz. Sebebi, gündem dışı konuşma talebinin yerine getirilmemesidir. Getirilseydi bugün ortaya çıkan bu vahim tablodan dolayı resmî başvuruda bulunmuş olan Milletvekilimiz Veli Ağbaba beş dakika gündem dışı konuşup bu konuda görüşlerini dile getirecekti. Bunun olmamasından dolayı aldığımız sözde biz, yenilen bir hakkın, kısıtlanan bir hakkın geriye iadesi noktasında o süreyi Sayın Ağbaba'ya tanıdık, beş dakika süreyle burada konuştu. Doğrusu, eğrisi doğrusuna denk geldi efendim. Yoksa usul tartışmasını amacından çıkartıp usul tartışmasında usulsüz bir iş yapmak yerine yerleşik uygulamalara rağmen bir usul tartışmasına muhtaç bir tutumu düzelterek bu hakkı kullandık ve Başkanlık tarafından yapılan hatalı uygulamayı İç Tüzük'ten kaynaklanan hakları kullanmak yoluyla doğrudan grubumuz telafi etmiştir.

Bunun yanında, Sayın Başkan, özellikle şunu söylemek isterim: Baktığınızda bir grup başkan vekilinin yerinde olmadığını görüyorsunuz. Sayın Levent Gök dün Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmalarıyla ilgili Yüksel Caddesi'nde gazete meslek örgütlerinin yaptığı basın açıklamasında iki taraf arasındaki gerginliği engellemek için bizzat polis müdürü tarafından ön tarafa davet edildiği ve "Bir sürtüşme olmasın, ne polis ne gazeteciler zarar görsün." dediği sırada hedef gözetilerek ve koyu kıvamlı, sarı renkli, cilde değdiğinde dahi yakan bir solüsyonun gözüne doğrudan fışkırtılmasından dolayı dün gece geç saatlere kadar hastanede, Başkent Hastanesinde tedavi gördü, şimdi evinde.

Ankara Valisine ulaşamadık, Sayın Bakana ulaşamadık; işin vahimi, ne Sayın Bakan ve Vali ne de sizlerden beklenen bir geçmiş olsun veya durum hakkında bilgi alma telefonunu da duymadık.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Efendim, müsaade ederseniz sözlerimi tamamlayayım.

BAŞKAN - Ama, lütfen tamamlayın.

Bir dakika süre veriyorum.

ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Sayın Başkan, biz beklerdik ki Meclis Başkanı, Sayın İçişleri Bakanı, Sayın Ankara Valisi durumla ilgili derhâl üzüntülerini belirtsinler. Sağlık durumu hakkında bizlerden, Sayın Levent Gök'ün ailesinden bilgi alsınlar. Yedi saat boyunca dün gözündeki kompresler üç dakikada bir değiştirilip ilaç uygulanarak olası, hepimizi çok üzecek bir durumdan Sayın Levent Gök hızlı müdahale sayesinde kurtarılmıştır.

Şimdi burada yeni bir döneme başlarken Meclis Başkanımızın iki noktada çok önemli hassasiyet göstermesi gerekir. Bir, bu Parlamentonun üyelerine, hangi gruptan olursa olsun dokunulmazlıklara, yaptıkları kamu görevi ve görevlerini yaparken çoğunlukla bir çatışmaya, bir sürtüşmeye, istenmeyen görüntülere engel olmayla ilgili gayretlerini ortaya koyarken yapılan bu tip işlere karşı en sert tepkiyi sizden bekleriz. Ayrıca, bunun dışında şunun da çok net olarak söylenmesi lazım: Sayın Bakanın Müsteşarı, mümkün olduğu zamanlarda bizzat kendisi, ilgili valiler, kaymakamlar, bölge milletvekillerinden gelen telefonlara hızla cevap vermelidir. Aksi durum "Orada ne olacaksa olsun, ben daha sonra döner bir bakarım, benim memurum işini bilir." anlayışıdır. Bu Parlamento bu davranışları hak etmemektir. Bu davranışları yapanların da bu davranışları yanına kâr kalmaz.

Saygılar sunuyorum efendim. (CHP sıralarından alkışlar)