GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
Yasama Yılı:2
Birleşim:131
Tarih:03.07.2012

İLHAN DEMİRÖZ (Bursa) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 302 sıra sayılı yasa hakkında şahsım adına söz aldım. Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.

Benden önceki çok değerli arkadaşım torba yasayla ilgili görüşlerini çok güzel şekilde açıkladı. Hakikaten, bu torba yasayla nelerin amaçlandığını, nelerin getirilmek istendiğini anlamakta hepimiz zorluk çekiyoruz. Örneğin, 3/6/2011 tarih ve 635 sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname olmasına rağmen bir yıl sonra maddeleri değiştiriliyor. Mesela, benim dikkatimi çektiği için, bölgemde de olduğu için? İşte, organize sanayi bölgeleriyle ilgili -yeni- arıtmanın ortadan kaldırılmasını, endüstriyel bölgelerdeki kamulaştırma ve kamu yararı kararlarının bu bakanlığa, bu genel müdürlüğe verilmesi konusunda değişiklikler var. Biz organize sanayi bölgelerinin yapılmasına karşı değiliz ama hazırlanan, seçilen yerlerin çok iyi seçilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Ve şunu da hemen belirtmek istiyorum: Bu tür uygun olmayan yasalar sadece şimdi değil, ta ki bu Hükûmetin başlangıcından itibaren gelmektedir. Örneğin, Bursa'yla bir nevi isim olarak özdeşleşmiş Cargill konusundan bahsetmek istiyorum.

Cargill, Bursa'da birinci sınıf tarım arazisi içerisinde kurulan 212.240 metrekarelik, nişasta bazlı şeker üreten bir fabrika. Arkadaşlar, diyeceksiniz ki "Nedir bununla ilgili sıkıntı?" Bununla ilgili sıkıntı şu: Bir kere, ilk bu fabrika kurulurken, burası birinci sınıf tarım arazisiydi. İki, günde 6 bin ton su tüketmesi gerekiyordu. Üç, Orhangazi bölgesinde maalesef mısır üretilmiyordu, mısırın başka bölgelerden getirilmesi gerekiyordu ve buna rağmen, bütün sivil toplum kuruluşlarının karşı olmasına rağmen, burada Cargill kuruldu ve hatta öyle kuruldu ki 2004 yılında, Bush'la Sayın Başbakan arasında ilk gündem maddesi konusu şeklinde olan fabrikalardan bir tanesiydi. Burada ifade etmek istediğimiz husus şu: Siz nişasta bazlı şeker üreten bir fabrika kurabilirsiniz ama bununla ilgili, Avrupa ülkelerine baktığınız zaman nişasta bazlı şekerin üretim oranı yüzde 2 ama bizde yüzde 10. Eğer yıllara göre, 2006'dan itibaren rakamlara bakarsanız, bu rakamların Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 20'lere çıktığını, yani yüzde 10 olan Türkiye'deki nişasta bazlı şeker kotasının Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 20'ye çıktığını hep beraber görmüş oluruz.

Değerli arkadaşlar, burada üzerinde durmak istediğimiz konu şu: Bugün, torba yasayla ilgili maddelerini çıkardığınız bu konularla ilgili? Yıllar önce Cargill uğruna da Anayasa çiğnenmişti. Nasıl çiğnendiğiyle ilgili, süreçle ilgili zamanım ölçüsünde kısa bilgi vermek istiyorum.

Orhangazi tarım arazisinde kurulan bu fabrika için tüm meslek odaları, sivil toplum örgütleri yargıya gittiler ve yürütmeyi durdurma kararı aldılar. Yürütmeyi durdurma kararı alınınca, bu konuyla ilgili olarak Amerikan Başkanı Bush'la Sayın Başbakan devreye girdiler. Devreye girince ne oldu? Bu defa dediler ki: "Bir süre verelim, bu süre içerisinde metrekaresine 5 TL'lik bir para yatırılsın ve ondan sonra da bu işlemi yapalım ve Cargill'i normal hâle getirelim." Ama gelin görün ki Cargill o 5 TL'yi de yatırmadı, kendisi için özel endüstriyel bölge ilan ettirdi Orhangazi'yi. Bu da yargıdan geri dönünce değerli arkadaşlar, tekrar Cargill için özel bir maddeyle kanun çıkartılarak, 5 TL'lik bir para yatırmak suretiyle sadece ve sadece belli bir bölümüyle ilgili af çıkarttılar. Şunun için söylüyorum: İşte bu torba yasada ortaya konan hususların başlangıçları ta o dönemlerden hazırlanarak gelmiştir ama bu yasanın hepimiz için, herkes için gerekli olduğunun bilinmesini istiyoruz. Tarım topraklarının, tarım alanlarının korunması gerektiğini ifade etmek istiyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Teşekkür ederim. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Demiröz.