| Konu: | İstanbul Milletvekili Hurşit Yıldırım'ın HDP grup önerisi üzerinde yaptığı konuşması sırasında Cumhuriyet Halk Partisine sataşması nedeniyle konuşması |
| Yasama Yılı: | 1 |
| Birleşim: | 78 |
| Tarih: | 22.04.2016 |
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; aslında, bugün, burada, Halkların Demokratik Partisinin verdiği bir grup önerisini görüşüyoruz. İktidar partisinin bu konuda çıkıp hem önerge metnine hem Türkiye'de siyasilerin hem gazetecilerin hem bilim insanlarının iktidar partisine yönelik yaptığı eleştirilere karşı somut bir şeyler söylemesi gerekir ama burada kürsüye çıkan arkadaşımız kendisine verilen on dakikalık süreyi kullanmak bir yana, konuşmasının önemli bir kısmında Cumhurbaşkanının -ki tarafsız bir makamda bulunması gereken Cumhurbaşkanının- savunmasına girişmiş, AKP'nin ülkede yarattığı ve her geçen gün biraz daha ilerleyen despotik, baskıcı, basın özgürlüğünü askıya alan, kişisel hak ve özgürlükleri daraltan ve her geçen gün biraz daha faşizme evrilen bir yönetim anlayışının böyle olmadığını söyleyemeyecek durumda olduğu için başka polemik alanları açmaya çalışmıştır. Kendi açtığı polemik alanında, aslında, hemen yanında oturan grup başkan vekilleri, Erdem Gül ile Can Dündar serbest bırakıldıkları gün Meclisteki olumlu atmosfere katılmış, "Doğrusu budur." demiştir ama maalesef ülkede -daha önce de söyledim- "İki kere iki beş eder." derse hemen dönüp de "Cumhurbaşkanımız kerrat cetvelindeki tarihî hatayı değiştirecek." diyebilecek kadar kendi düşüncelerini saraya emanet etmiş bir siyasi anlayış iktidarda olduğu için arkadaşımız çıkmış burada Cumhurbaşkanının karardan sonra açıklama yaptığını... Cumhurbaşkanının açıklamasını alın, okuyun, diyor ki: "Ben Anayasa Mahkemesi kararını tanımıyorum, alt mahkeme de kararında direnmeliydi." Olabilecek itirazlar, yeni tutuklama talepleri konusunda yön gösteriyor.
Ayrıca da şunu bilin: Milletvekilleri duruşma izler. Bu, mahkemeye etki etmek amacıyla değil, adaletin tecellisine şahitlik etmek amacıyladır ama Karaman'daki duruşmayı izleyen milletvekilleriniz olduğunu da unutmayın, tutarlılık sorunu yaşamayın.