| Konu: | Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 1 |
| Birleşim: | 98 |
| Tarih: | 03.06.2016 |
DENİZ DEPBOYLU (Aydın) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 312 sıra sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 21'inci maddesi üzerinde Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, teklife göre, elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin kayıp kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmeti, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedelinin tamamı tüketicilerden tahsil edilecektir. Önergemizde tüketicimizin hak kaybını önlemek istiyoruz. Elektrik üretim, dağıtım ve iletim hizmeti bütün olarak bir kamu hizmetidir ve kamu yararına yönetilmesi gerekmektedir. Ülkemizin ve insanımızın tüm maddi ve manevi değerlerini birer siyasal ve ekonomik rant olarak gören iktidar, elektrik faturaları üzerinden vatandaşın cüzdanından elini çekmemektedir. On dört yıldır, evlerde ve iş yerlerinde kullanılan elektrik kullanım bedelleri üzerinden değişik kalemler adı altında haksız ücretler ve bedeller alınması hukuksuzluğuna göz yummuştur. Dağıtım bedeli, kayıp kaçak bedeli, sayaç okumaya ilişkin hizmet bedeli, perakende satış hizmeti bedeli, iletim sistemleri bedeli, Enerji Fonu kesintisi, TRT payı adı altında toplanan bu haksız ve hukuksuz bedeller vatandaşın elektrik faturalarını şişirmektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun yayımladığı Ocak 2016'dan geçerli elektrik tarifesine göre, organize sanayi bölgelerinden perakende satış hizmeti bedeli alınması girişimcilerimizi de isyan noktasına getirmiştir. Bu yüzden, vermiş olduğumuz kanun teklifimizle Milliyetçi Hareket Partisi olarak biz, vatandaşımızdan bu ücretlerin alınmamasını, elektrik faturalarının düşürülmesini istemekteyiz. Ancak, gelinen noktada iktidar, bizim tam tersimiz düşünceyle bu ücretlerin alınmasını yasal hâle getirirken mahkeme yolunu da kapatmaktadır. Soruyoruz: Neden vatandaşımızı değil de yanlış özelleştirme politikalarınızı desteklemeye devam ediyorsunuz?
Değerli milletvekilleri, elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesiyle tüketicilerin daha kaliteli ve daha ucuz hizmet alacağı öngörüsüne rağmen, uygulamada bu etkilerin görülmediği ve tüketiciye herhangi bir iyileşmenin yansımadığı on dört yıldır görülmektedir. Diğer taraftan, özelleştirmeyle kayıp ve kaçakların daha da azalacağı ifade edilmiş olmasına rağmen, uygulamada bunun tam tersi olmuş, kayıp ve kaçağın faturası tükettiği elektriğin ücretini ödeyen dürüst vatandaşın üzerine yıkılmıştır. Yaklaşık 38,5 milyon vatandaşımız, elektrik faturaları üzerinden cebindeki paraya haksız ve hukuksuz bir şekilde el konulmasını yasalaştırmaya çalışan şu üç kesimi unutmayacaktır. (Gürültüler)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, lütfen hatibi dinleyin efendim.
DENİZ DEPBOYLU (Devamla) - Efendim, geç oldu. Şu andan itibaren Aydın'ın havasına girmeyeceğim, bu konuyla sınırlayacağım.
Evet, kimleri unutmayacaktır?
Birincisi: Bu kanun tasarısını hazırlayıp burada onaylayan milletvekillerini.
İkincisi: Enerji Bakanlığını ve üçüncüsü:
Ona bağlı kuruluş hâline getirilen sözde özerk Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunu maalesef unutmayacaktır.
Verilen yargı kararları, devam eden adli süreçler, tüketici hakem heyetlerinin tüketici lehine sonuçları ve tahsil bekleyen tüm kayıp kaçak bedelleri bu teklifle vatandaşımızın aleyhine olacaktır. Bugüne kadar yasal olmayan şekilde, dürüst vatandaşın faturasına hukuksuz bir şekilde yansıtılan kaçak elektrik bedeli ve bu kapsamdaki zararlar, artık bu teklifle elektrik faturasına yasal olarak girecektir. Şirketler kaybı önlemek için yatırım yapmaz ve kötü niyetli abonelerin kaçak kullanımı ne kadar artarsa vatandaşın elektrik faturaları da o kadar artacaktır. Devletin, ürettiği elektriğin bedelini tahsil etmekte zaafa düşüyorsa, bu zafiyetin faturasını, hiçbir sorumluluğu olmayan dürüst vatandaşlara yüklemesinde ahlaki bir taraf görmemekteyiz. Hukuki olarak da mümkün olmayan böyle bir uygulamayla yargı kararlarını baypas ederek yapılacak bir yasal düzenleme de Hükûmetin ayıbı olarak tarihe geçecektir.
Geliniz, yol yakınken bu ısrarınızdan vazgeçerek önergemize destek olunuz ve sizlere oy veren vatandaşlarımızdan yana olduğunuzu samimi bir şekilde göstererek iyi niyetinizi ortaya koyunuz diyorum, sizleri saygıyla selamlıyorum.
Teşekkür ederim. (MHP sıralarından alkışlar)