GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Ülkemizde binlerce mimar, mühendis ve şehir plancısı işsiz iken yabancılara hak ve imtiyaz tanınmaması gerektiğine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:1
Birleşim:112
Tarih:13.07.2016

OKAN GAYTANCIOĞLU (Edirne) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Mesleğini icra eden veya etmeyi bekleyen binlerce mimar ve mühendisten yardım talepleri alıyoruz. Ülkemizde 100 binin üzerinde mühendis, mimar, şehir plancısı işsiz iken Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı'yla, yabancıların Türkiye'deki çalışmalarında hiçbir denetim ve kurala tabi olmamaları kabul edilemez.

Bir mühendisin mesleğini icra edebilmesi için akademik ve mesleki yeterliliğinin bulunması ön koşuldur. Bundan, ülkemizdeki mühendis, mimar ve şehir plancıları muaf değilken, getirilen tasarıyla, yabancı ülke vatandaşları bu zorunluluktan muaf tutuluyor. Mühendis olup olmadığını bilmediğimiz yabancılara bu kadar hak ve imtiyazlar tanınmamalıdır. Bu tasarı yasalaşır ise kendi vatandaşı aleyhine bir düzenleme yapan ilk ülke olarak tarihe geçeceğiz. Yasanın acilen geri çekilmesini talep ediyorum.