| Konu: | (2/470) esas numaralı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi (4/54) münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 1 |
| Birleşim: | 123 |
| Tarih: | 09.08.2016 |
KAZIM ARSLAN (Denizli) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İç Tüzük'ümüzün 37'nci maddesi gereğince 14 Aralık 2015 tarihinde vermiş olduğum muhtarlarımızın özlük haklarının düzenlenmesi ve aynı zamanda temel ihtiyaçlarının devletçe karşılanması yönündeki teklifimizin doğrudan gündeme alınması üzerine söz almış bulunmaktayım. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.
2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Kanunu ile 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetlerinin Teşkiline Dair Kanun'da değişiklik yapılmasını teklif ediyoruz. Çünkü, 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu'yla 34.500 adet olan köyümüzün 16.082 adedi kapanmış, mahalleye dönüşmüştür. Bu mahalleye dönüşen muhtarlıklarımızın, köyleri mahalleye dönüşen muhtarlarımızın ellerinde sadece mührü vardır, yetkileri budanmıştır, herhangi bir gücü de kalmamıştır ve bunların da tekrar elde edilmesi için bu teklifimizin yararlı olduğunu düşünüyorum.
Muhtarlık, sadece yetkilerinin alınmasıyla, tüzel kişiliğinin kaldırılmasıyla kalmamış; muhtarlık, gerçek anlamda icracı olmaktan çıkarılmış ve ricacı olan, belediye başkanlarının, belediyenin kapısında bekleyen konuma düşürülmüştür. Bunlar yetmemiş, aynı zamanda daha önce köylünün, köy tüzel kişiliğinin gayretleriyle, imkânlarıyla yapılmış olan birçok mülkiyetleri, birçok gayrimenkulleri hangi belediye sınırları içindeyse büyükşehrin veya ilçe belediyelerinin mülkiyetine geçmek suretiyle köylünün gerçek anlamda mülkiyeti de elinden alınıp götürülmüştür. Hatta, birçok köy muhtarı, köyü mahalleye dönüşen köy muhtarı kendi mülkiyetinin içinde kiracı durumuna düşen, zor duruma düşen, hatta, bu arada yeri satılmışsa açıkta kalan bir konumda çalışmasına devam etmek zorunda kalmıştır.
Şimdi, bu yasayla... Özellikle, geçmişte, muhtarlarımızın maaşları Cumhuriyet Halk Partisinin ısrarıyla 1.300 liraya çıkarıldı ama sosyal güvenlik primi maalesef kendi ceplerinden ödenmeye mahkûm edildi. Hâlbuki, devletin bir temsilcisi olarak, devletin her türlü işini yapan, sorumluluğa gelince devlet memuru gibi sorumluluk taşıyan ve muamele gören bir kişinin sosyal güvenliğinin devletçe karşılanmamış olması bana göre bir yanlıştır, bunun düzeltilmesi gerekir. Bunun için, muhtarlarımızın sosyal güvenliklerinin devletçe karşılanması, ayrıca, temel ihtiyaçları olan, kirası varsa kirasının, elektriğinin, suyunun, doğal gazının, telefon ücretlerinin, İnternet ücretlerinin de devletçe karşılanması suretiyle onların güçlü duruma gelmesi ve görevlerini daha iyi bir şekilde yapabilme olanağının mutlak suretle sağlanması gerekmektedir.
Değerli arkadaşlarım, eğer muhtarlarımızı güçlü konuma getiremezsek, onları çalışamayacak, zor durumda bırakacak, maddi imkânsızlıklar içinde bırakacak noktada bırakırsak yetkisi kısılan, sözü olmayan, köyünde, mahallesinde ağırlığı kalmayan bir muhtarlık konumuna bu muhtarlarımızı getirmiş oluruz diye söylüyorum. Onun için, binalarının, özellikle, mahalleye dönüşen köylerimizdeki binaların, büyükşehirlerin sınırları içinde bulunan, ilçe belediye başkanlıklarımızın sınırları içinde bulunan binaların da yapılmak suretiyle muhtarlarımızın eline teslim edilmesi ve görevlerini rahat bir şekilde, devletin kendisine tahsis etmiş olduğu binalar içinde ve temel ihtiyaçlarının da karşılanmış olacağı biçimde yerine getirilmesi uygundur diye düşünüyorum.
Hepinize teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)