GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:124
Tarih:10.08.2016

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Sayın Başkan, bireysel emekliliği konuşuyoruz ama Türkiye'deki çalışanların maaşları açlık sınırı civarında olduğundan insanların tasarruf yapabilmesi için aslında öncelikle maaşlarının gerçekten onların yaşamını idame ettirebileceği bir seviyede olması gerekir. Bunun için, aslında biz her yılın ilk altı ayı ile ikinci altı ayında işte enflasyon oranında, yüzde 3,5-4 civarında zam veriyoruz. Bir süre sonra bu da kamuoyunda lüks vergi olarak bilinen vergi dilimine giriyor, verilen zam başka bir şekilde alınıyor. Zaten insanların tasarruf yapacağı bir maaşları yok ama ben bu konuşmamda özellikle bugün Batman'dan bize iletilen bir meseleyi buraya taşımak istiyorum.

Değerli arkadaşlar, Batman'ın Kozluk ilçesinde, daha önce Bekirhan beldesinde -ki Bekirhan'ın nüfusu 2.500 civarında- sekiz gün süreyle elektrik kesintisi uygulandı. Elektrik kesildiği için su da kesiliyor. Sekiz gün elektriği kesik olan Bekirhan'dan sonra yine Kozluk'un bazı köylerinde... Ki köylerin isimleri burada var, Kozluk'un Kaletepe köyü, Yeşilöz mezrası, Kavaklı köyü, Tepecik mezrası, Cevizli köyü ve mezraları, yani toplam beş köyde, değerli arkadaşlar, iki gündür su ve elektrik yok. Su ve elektrik olmadığı için vatandaşın tarlasında ekip biçtiği mahsulü kurumuş, yaklaşık olarak 6 milyon TL civarında bir zarara uğramış.

Peki, niye elektrikler kesik? Hani -elektrik meselesini burada konuştuğumuz dönemde- kayıp kaçak var diye köylünün evindeki saati, elektrik saatini köyün dışındaki bir direğe, ortak bir direğe monte edecek ve gelen faturayı köylüye eşit bir şekilde dağıtacak, kim ne kullandı, ne kullanmadı bilinmeyecek, dolayısıyla az kullanan-çok kullanan ayrımı da kaldırılacak. Köylüden eşit bir miktarda alınmaya çalışılıyor. Köylü buna itiraz ediyor, diyor ki: Benim saatim zaten içeride değil, siz gelip görebilirsiniz. Dolayısıyla, itiraz ettiği için, DEDAŞ geliyor -Dicle Elektrik Dağıtım ekipleri- köyün elektriklerini kesiyor ve elektrik telleri ile trafoları söküp gidiyor. Değerli arkadaşlar, iki gündür su ve elektrik yok.

Şimdi, bunun anlaşılması... Nedir bu kayıp kaçak? Özellikle Batman'ın Kozluk ilçesinde mi geçerli? Türkiye'nin başka bir yerinde böyle bir olay yok mu? Neden? Çünkü, Bekirhan'da da uygulama böyleydi, biraz önce ismini saydığım köylerde de durum bu. Peki, Türkiye'nin diğer yerlerinde kayıp kaçak yok mu ya da Ankara'nın bir köyünde, bir beldesinde kayıp kaçak sıfır mıdır? Peki, neden o ilçenin veya o köyün tüm elektrikleri aynı anda kesilmiyor? Batman'ın Kozluk ilçesi bir deneme alanı olarak mı seçilmiş? Bunun anlatılması lazım. Nasıl olur da köylü vatandaşı bu kadar cezalandırırsınız? Bakın, muhtarları devreye girmeye çalışıyor, valiye ulaşmaya çalışıyor ama sorun bir türlü çözülmüyor. Elektrik telleri ve trafolar sökülüp gidiliyor. Böyle sorun çözeceksek -bu ülkenin sorunlarını- o zaman herkes kendi başının çaresine mi bakacak?

Şimdi, dolayısıyla, yetkilileri bir an önce olaya duyarlı olmaya çağırıyorum. Bu kayıp, oradaki köylünün kayıp mahsulü sadece köylüye ait kayıp mahsul değil; bu ülkenin millî sermayesidir. Dolayısıyla, böyle bakıldığında, ülke zarara uğratılıyor, köylü geçim derdindeyken geçimini sağlayamaz duruma geliyor. Bir an önce duruma dikkat çekiyoruz.

Bakın, Kozluk Muhtarlar Derneği Başkanı bize bir yazı göndermiş: "Kaletepe köyünde Yeşilöz mezrasına, Kavaklı, Tepecik köyü, Cevizli köyüne -sayıyor- iki gündür -trafolar sökülmüş, teller kesilmiş- su verilmiyor. Tarlalar ve oradaki halk perişan durumda." Valilikle görüşme yapılmış ancak çözüm bulunamamış. Nedeni de biraz önce söylediğim gibi elektriğin kaçak kullanımı.

Bunu, bu sorunu bir an önce Sayın Bakanın bilgisine sunuyorum. Bu sorunun çözülmesini beklediğimizi ifade etmek istiyorum.

Saygılar sunuyorum. (HDP sıralarından alkışlar)