| Konu: | Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 9 |
| Tarih: | 19.10.2016 |
BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 418 sıra sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı'nın 3'üncü maddesi üzerine verilen önerge üzerinde Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, öncelikle, Bosna Hersek'in unutulmaz lideri Aliya İzzetbegoviç'i vefatının on üçüncü yılında rahmetle anarak sözlerime başlamak istiyorum.
Tabii, bugün 19 Ekim, aynı zamanda Muhtarlar Günü. Köy ve mahallelerin devlet kurumlarıyla olan ilişkilerinde aracılık rolü üstlenen ve demokrasinin temel taşı olan muhtarlarımızın Muhtarlar Günü'nü kutluyorum.
Ülkemizde ne yazık ki muhtarlarımızın özlük hakları ve maaşları istenilen düzeyde değildir. Muhtarlarımıza 1.300 lira maaş veriyoruz ama birçoğunun sosyal güvencesi yok ve sosyal güvencelerini kendilerinin yatırmasını istiyoruz. Emekli olmayan muhtarlarımıza 1.300 lira yerine bin lira maaş vererek bunların sosyal güvencelerinin devlet tarafından yatırılmasını sağlamalıyız yoksa muhtarlara 1.500 lira da maaş versek bu paradan kendi sosyal güvencelerini yatırmıyorlar ve ileriki dönemlerde büyük sıkıntılara giriyorlar. Bu konuda, maaşlarının iyileştirilmesi ve sigorta konusunda gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
Değerli milletvekilleri, kanun tasarısıyla KOBİ'lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması, rekabet güçlerinin artırılması, dengeli ve istikrarlı büyümesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Ayrıca, taşınır varlıklar, getirileriyle rehin edilebilecek unsurlar arasına alınmıştır. Tasarıya bu bakımdan olumlu yaklaşıyoruz. Ticari rehine taraf olabileceklerin kapsamı genişletilmekte, rehinin paraya çevrilmesi sürecinde alternatif yolların ortaya konulması suretiyle finansmana erişimin kolaylığı sağlanmaya çalışılmaktadır.
KOBİ'ler sağladıkları istihdam imkânları, gerçekleştirdikleri yatırımlar, yarattıkları katma değer ve ödedikleri vergiler gibi birçok nedenle ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Ticari faaliyetler için gerekli finansman kaynaklarını bankalar aracılığıyla temin edilen kredilerden sağlayan KOBİ'ler finansmana erişimde zorluklar yaşamakta ve bu durum, KOBİ'ler için büyük işletmeler karşısında dezavantaja neden olmaktadır. Kira, lisans, ticari plaka, ruhsat, projelerin teminat olarak verilmesini doğru buluyoruz, bunları destekliyoruz; yalnız, fiilî durumda yaşanan birçok sıkıntıyı da gözlemliyoruz. Para ve ipotek oranlarındaki dengesizlikler yatırımcılarımızı çok ciddi sıkıntılara sokmaktadır. Tarımsal bir faaliyet yapıp kredi kullanmak isteyen bir vatandaş devletten yer kiralıyor ve burayı ağaçlandırmak istiyor, ceviz ekecek, badem ekecek veya başka fidan ekecek. Zaten yeri devletten kiralıyor. Bu vatandaş 1 trilyon kredi kullanacak olduğu zaman devlet bundan 2 trilyon ipotek istiyor. Zaten 2 trilyon parası olan bir vatandaş böyle bir yatırıma girmez. Onun için bununla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılarak üretime dönük faaliyetlerde kredi ve ipotek oranlarının yeniden gözden geçirilmesini bekliyoruz yoksa vatandaşların -zaten devletten yer kiralıyorlar- bu projeleri hayata geçirmeleri mümkün olmayacak. Devletimizin burada mutlaka üretim yapmak isteyen insanları desteklemesi gerekiyor.
Değerli milletvekilleri, taşınır varlık üzerindeki rehin hakkının o varlığın bütünleyici parçası olacağı, tarafların taşınır varlığın mevcut veya sonradan ilave edilen eklentilerini rehin kapsamına alabilecekleri belirtilmiştir. Böylece taşınır malların kapsamı genişletilmekte, rehine konu olan taşınır varlıkların sayısı artırılmaktadır. Bugün yaşanan finansman sorunu bakımından, taşınır rehininde genişletmeye ihtiyaç olduğu gerçek ve tüzel kişi, ticari işletmelerin birçoğunun da ortak görüşüdür. Getirilen düzenleme olumludur.
Çiftçi, tüccar, esnaf ya da tacir, rehin uygulamasının yaygın olarak kullanılması neticesinde ticaretin doğal seyrine uygun olmayan tefecilik ya da trampa gibi yollara başvurabilirler. Bugün üreticiler, maalesef, bankalardan kullanmış oldukları kredileri ödeyemiyorlar. Kredi ödeme günü geldiği zaman bir yerden borç para buluyorlar krediyi kapatıyorlar ve bir gün, iki gün sonra yeniden kredi kullanmak mecburiyetinde kalıyorlar. Onun için, kendi kaynaklarıyla üretim ve yatırım yapma olanağına kavuşamayan, girdi maliyetleri ve vergi yükü yüksek seyreden bir KOBİ varlığı, ekonominin ve siyasi gündemin derin bir bunalımdan geçtiği ülkemizde son derece büyük risklerle karşı karşıya kalabilir.
Bu duygu ve düşüncelerle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (MHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Şimşek.