| Konu: | Dolar kullanımının azaltılması kampanyasının son derece yerinde olduğuna ve dövizle olan sözleşmelerin Türk lirasına çevrilmesinde harçların azaltılmasına yönelik bir düzenleme yapılması gerektiğine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 33 |
| Tarih: | 07.12.2016 |
ERHAN USTA (Samsun) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Şimdi, Sayın Cumhurbaşkanının başlattığı bu dolar kullanımının azaltılmasına yönelik kampanya son derece yerinde bir kampanya. Hani moral açısından önemli. Tabii, aslında Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı çok yüksek, bu kampanyanın çok teknik olarak ne kadar faydası olur, o ayrı bir şey. Ancak burada şöyle bir yanlışa düşülmemesi gerekir: Sayın Cumhurbaşkanı, işte "Yastık altındaki dövizlerinizi getirin, ya TL'ye çevirin ya da altına çevirin." diyor. Burada, TL'ye çevrilmesi tamam, gayet güzel ama altına çevrilmesi bir yanlış olur. Önemli olan sistem dışındaki paranın, dövizin sisteme getirilmesidir. Altına çevirdiğimiz zaman altın talebinin artırılması bizim altın ithalatımızın artacağı anlamına gelir, bu ayrı bir sıkıntı yaratır. Ben burada dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.
İkincisi de: Bu, dövizle olan sözleşmeler var şu anda, bir sürü sözleşme var. Bunların Türk lirasına çevrilmesi durumunda birtakım yeni harçlar doğuyor. Bu harçların azaltılmasına yönelik de bizim ivedilikle Mecliste bir düzenleme yapıp, bir kanun çıkarıp hakikaten dövizden Türk lirasına geçişi sağlamamız uygun olur diye düşünüyorum.
Teşekkür ederim.
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.