| Konu: | ADIYAMAN MİLLETVEKİLİ MEHMET METİNER?İN 14?ÜNCÜ BİRLEŞİMDE YAPTIĞI GÜNDEM DIŞI KONUŞMADA CUMHURİYETLE İLGİLİ İFADELERİNE VE CUMHURİYET REJİMİNE İLİŞKİN |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 15 |
| Tarih: | 01.11.2012 |
ÖZCAN YENİÇERİ (Ankara) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Dün, burada, Cumhuriyeti küçümsemek anlamına gelecek ifadeler kullanılmıştır. Bir arkadaşımız "Cumhuriyet ne iyidir ne kötüdür, cumhuriyetin ilanının bir yararı da olmamıştır." anlamına gelen sözler etmiştir. Cumhuriyet, millet tarafından seçilen, parlamentoya dayanan ve başında cumhurbaşkanı olan siyasi bir rejim şeklidir. Hemen bütün ülkelerde tek ortak yanı devlet başkanlığı makamının babadan oğula veya aile yakınlarına miras kalmamasıdır. Sömürge kafalı olmayanlar için bunun anlamı çok büyüktür. "Cumhuriyet ne iyidir ne de kötüdür." diyerek söze başlayıp "Önemli olan demokratik cumhuriyettir." diyenler hem demokrasiden hem de cumhuriyetten nasibini almamış olanlardır. Demokrasiyi övmek için cumhuriyeti yermek ihtiyacı duymak vahim bir yaklaşım tarzıdır. Türkiye'de tek parti uygulamalarını gerekçe göstererek cumhuriyet eleştirisi yapmak, gerçekleri fena hâlde saptırmaktır. Cumhuriyet, en azından, tek partili hayattan çok partili hayata geçmeyi ve buradan konuşan arkadaşa da özgürce görüşünü belirtme imkânını vermiştir. Cumhuriyet fazilettir, demokrasinin de sigortasıdır. İnsanların onuruna sahip çıktığı gibi, hem demokrasiye hem de cumhuriyete sahip çıkmaları gereklidir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ÖZCAN YENİÇERİ (Ankara) - Farkında olan için cumhuriyet hem adam yerine konmayı hem de adam olmayı sağlamıştır. Yetmiyor mu?
BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Yeniçeri.