| Konu: | Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 11 |
| Tarih: | 19.10.2017 |
KAZIM ARSLAN (Denizli) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; öncelikle hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.
497 sıra sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 25'inci maddesine bağlı ek 2'nci maddesinde vermiş olduğumuz önerge üzerinde Cumhuriyet Halk Partisi adına söz almış bulunmaktayım.
Değerli arkadaşlarım, özellikle bu düzenlemenin, genel anlamda değerlendirdiğimizde, çok önemli yenilikler getirdiğini hepimiz biliyoruz ama bunun yanı sıra, özellikle müftülüklere nikâh yetkisinin verilmesinin toplumu tedirgin eden, rahatsız eden bir konu olduğunu belirtmek istiyorum. Bu konuyu dün tartıştık, madde de geçti ama ne olur, bu konunun tekrar değerlendirilmesinde ve özellikle bu maddenin hem Anayasa'mıza hem de Medenî Kanun'umuza aykırı olması sebebiyle her an için Anayasa Mahkemesince iptal edilebileceğini düşünmenizde fayda var diye belirtmek istiyorum.
Değerli arkadaşlarım, şimdi, bu ek madde, dış temsilciliklerimizde nüfus memurlarının görevlendirilmesiyle ilgili bir değişiklik öneriyor, elbette ki olumlu çünkü esas olan, dış temsilciliklerimizde, orada çalışan yabancı vatandaşlarımızın nüfusla ilgili işlemlerinin yürütülmesi, aynı zamanda evlilik işlemlerinin de hızlandırılması açısından böyle bir düzenlemenin çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Ancak bu düzenlemenin bir eksik yanı var yani gerekirse orada sicil altına, kayıt altına alınabilir demek kayıtlar arasındaki uyumsuzluğu ve merkezî kayıt sistemini altüst edecek böyle bir düzenlemenin kesinlikle yerinde olmadığını belirtmek istiyorum. O nedenle maddenin bu kısmının çıkartılarak bu değişikliğin yapılmasında fayda olacağını özellikle belirtmek istiyorum çünkü eğer bu temsilciliklerimizde -birçok dünya ülkesinde temsilciliklerimiz var- her bir temsilcilikte açılacak yeni bir kayıt sistemi, merkezî kayıt sistemimizle yerine göre uyuşmayacak, yerine göre de birçok karışıklıklara sebebiyet verecektir.
Şimdi, değerli arkadaşlarım, tabii, madde üzerinde konuşacak, çok fazla söyleyecek bir sözümüz yok ancak özellikle Sayın Bakandan son zamanlarda bir göçmen ülkesi durumuna gelen Türkiye'nin hem ekonomik anlamda hem sosyal anlamda hem de toplumsal anlamda birçok kargaşayı ortaya çıkaran bu yabancılarla ilgili uygulamakta olduğu vatandaşlığa kabul konusunun gerçekten çok dikkat edilerek yapılmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Birçok yabancı var, başta Suriyeliler olmak üzere. Bu Suriyelilerin dışında, Afrika'dan gelenler var, Afganistan'dan gelen var, Irak'tan gelen var, İran'dan gelen var. Değerli arkadaşlarım, bir Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak bu kadar göçmeni sırtımızda taşımamızın imkânı kesinlikle yoktur. Bunu sadece ekonomik anlamda değil, sosyal anlamda da, toplumsal anlamda da entegre etmemizde de çok büyük sıkıntılar yaşayacağımızı belirtmek istiyorum.
Değerli arkadaşlarım, şimdi, özellikle son zamanlarda polis alımları yapılıyor. Sayın Bakandan ricamız: Bu polis alımlarında siyasi tercihler yapılmadan yapılmasının çok büyük fayda sağlayacağını ve vatandaşlar arasında hem eşit hem de adaletli bir uygulamanın yapılması noktasında titizlik göstermenizi özellikle istirham ediyorum. Sayın Bakan, bu konularda birçok şikâyet vardır. Ne olur, vatandaşlar arasında ayrım yapmadan polis teşkilatına alınacak Emniyet mensubu arkadaşlarımız arasında ayrım yapmayınız.
Bir başka sıkıntı da: Özellikle Atatürkçü, cumhuriyetçi birçok kardeşimiz var, Emniyet mensubu. Bunlar, FETÖ soruşturması sebebiyet gösterilerek açığa alınmış durumda. Ama bu arkadaşlarımızla ilgili soruşturmalar maalesef yapılmıyor, öyle bekletiliyor. Peki, suçu varsa? Bir an önce soruşturmasının yapılıp yargıya teslim edilmesi, hakkında bağımsız mahkemelerce karar verilmesi gerekirken veyahut da suçluysa tamamen ihraç edilmesi gerekirken bunların da bekletilmiş olması çok büyük haksızlıklara neden olmaktadır, bunları da belirtmek istiyorum.
Hepinize tekrar teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)