GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: MHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:12
Tarih:24.10.2017

HDP GRUBU ADINA AHMET YILDIRIM (Muş) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; kayıt dışı ekonomiyle ilgili olarak Milliyetçi Hareket Partisi Grubundan verilmiş olan grup önerisi için partim adına söz aldım, bütün Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Bu ülkede giderek artan kayıt dışı ekonomi aslında toplumsal, siyasal, ekonomik yaşamın her veçhesinde var çünkü siyasi iktidar anayasal düzenden ayrılmış; siyasi iktidar, bu ülkede Anayasa'yı, yasaları, hukuku, yargı kararlarını en fazla çiğneyen kurum hâline gelmiştir. Başta anayasal düzeni korumakla mükellef olan Hükûmet, bugün, Anayasa'yı en fazla çiğneyen, yasaları en fazla çiğneyen; Danıştay, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi kararlarını en fazla tanımayan bir kurum hâline gelmiştir. Neden kayıt dışı ekonomide bunlardan söz ettim? Ülkenin her şeyi kayıt dışı. Siyasi kayıt dışılık, ekonomik kayıt dışılık, diplomatik kayıt dışılık ve toplumsal, hukuki, yargısal kayıt dışılık had safhaya ulaşmıştır. Bütün bunların, bu ülkede, son iki yılda iktidarını sürdürmek uğruna başlatılmış olan bu kirli güvenlikçi politikalarla alakalı olduğunu düşünüyoruz çünkü çatışma ve savaş ortamlarında her şey çok kolay gizlenir ve toplumsal algıdan kaçırılır. Buradan hareketle, bakın, sadece bir örnek vererek ifade edeyim: Hükûmet, bu ülkede yaptığı bütün şehir hastanelerini, otoyolları, köprüleri, geçitleri sıfır maliyetle özel sektöre yaptırdığını söylüyor. Biz, ısrarla, bunların bir karşılığının olduğunu, hazine garantisiyle yapıldığını söylediğimizde "Hayır, biz bedava yaptırıyoruz." diye söylüyordu. 2018 bütçesi önümüzdeki hafta Komisyona, bir ay sonra Genel Kurula geldiğinde göreceğiz ki, 2018 için tam 6,2 milyar -yani 6,2 katrilyon- sadece hazine garantisi verilen şehir hastanelerine ve köprülere ayrılmıştır.

Yine, geçen yıl -2017'de- savunma sanayisine 64 milyar ayrılmışken bu yıl ise savunma harcamaları ve savunma kurumlarının toplam bütçesi 64 milyardan 92 milyara yükselmiştir. Düşünün, bir ülkede eğitime, sağlığa, işsizliğe, hukuka, yargıya, toplumsal yaşamın bütün alanlarına dönük bütçe artışları yüzde 1-2'lerde seyrederken savaş sanayisine, savaş bütçesine ise yüzde 50'nin üzerinde bir artış sağlanarak bütçeden yer ayrılmıştır. İktidar, cumhuriyet tarihinin en müsrif iktidarı olmuştur. Hükûmet, büyük şatafatlara ve lükse batmıştır; Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı açısından, cumhuriyet tarihinin en büyük gizli ödeneklerini kullanan Hükûmet hâline gelmiştir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

AHMET YILDIRIM (Devamla) - Bu çatışmalı ortam devam ettiği sürece halkın gözünden kaçırılarak bu savunma sanayisine ayrılan payın artacağını ve bütçenin belli bölümlerinin ise sürekli gizli tutulacağını düşünüyoruz.

Bu grup önerisi lehinde oy kullanacağımızı ifade ediyorum.

Teşekkür ederim. (HDP sıralarından alkışlar)