| Konu: | Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 23 |
| Tarih: | 15.11.2017 |
HALUK PEKŞEN (Trabzon) - Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; bugün size üçüncü havalimanı yolsuzluğundan bahsetmeyeceğim ya da davet usulüyle ilgili yolsuzluk iddialarından da bahsetmeyeceğim ya da Hazine garantili işlerle ilgili yolsuzluklardan da bahsetmeyeceğim. Size Tunçbilek kömür havzasındaki o 1 milyar dolarlık yolsuzluktan da bahsetmeyeceğim. TRT'deki yolsuzluğu zaten konuşmama kararı aldım. Enerji dağıtım şirketleri üzerinden devam eden yolsuzluğu konuşmayacağım.
Bakın, size bir tane tablo göstereceğim. Bu tabloyu bütün Türkiye'nin dikkatle izlemesini istiyorum. Bu renkli boyanan kısımlar son altı ay içerisinde "Artık daha fazla dayanamıyorum, bu ülkeye yapılan bu ihanete daha fazla katlanamam." deyip görevinden istifa edip ayrılan çalışanlar. Nerede bu? TUSAŞ Motorun TAI uçak fabrikasında, tam otuz üç yıldır Türkiye'nin gururu olan bir fabrikada. Başına getirilen Türk Hava Yollarında maruf ve meşhur, meziyetli bir genel müdürün ve savunma sanayisinin başına getirilen bir yönetim kurulunun baskıları ve o baskılara karşı daha fazla direnmeme kararı alıp çekip giden kamu çalışanları, TAI'nin son derece yetişkin uzmanları. Bakın nereden gitmişler: Şurası uydu. Uydu yapımında görevli olan TAI'nin yönetici kadrosunun neredeyse tamamı çekip gitmiş. Ne olmuş uydu işi? Daha fazla ileriye gitmiyorum, bir araştırın. Bırakmayacağız tabii...
Şurası yedek parça konusu... Çok fazla dokunulmamış oraya. Ama şurada uçak, şurada helikopter; bakarsanız, neredeyse tamamı istifa dilekçelerini vermişler, "Artık lanet olsun! Bu kadar baskıya, bu kadar haksızlığa ve bu ülkeye yapılan bu kadar ihanete alet olmak istemiyoruz." diyerek çekip gitmişler. Detay bilgilerini isteyen varsa onları da burada veririm.
Peki, kim gelmiş yerine, ne olmuş, bunların yerine kimler gelmiş? İlaç mümessili gelmiş -çok önemlidir bu ilaç mümessili- açık öğretim mezunu gelmiş, Bakanın özel kalem müdürü gelmiş. TAI gibi Türkiye'nin savunmasında son derece önemli, hepimizin güvenliğinde bu kadar önemli bir kurumu, siyasetin kirli eli, bir yandaş arpalığına çevirmek üzere, müthiş bir baskı zinciri oluşturmuş.
Peki, TAI'nin tedarikçileri var mı? Var. Otuz üç yıldır TAI'ye tedarik yapan firmalar var mı? Var. Ama bu firmalarda da ne enteresandır ki yeni bir süreç başlamış, yeni bir tedarikçi zinciri arayışı başlamış. Nereden gelmiş o tedarikçi zincirine yeni başvuranlar bir araştırın sayın milletvekilleri, bunları bir araştırın. TAI olduğu için, savunma sanayisi olduğu için daha fazla ileriye gitmek istemiyorum ama TAI'deki yolsuzluk emarelerini, devrim otomobillerinin başına gelen her şeyin giderek TAI'deki bugün üretilmekte olan sistemin başına gelmekte olduğunu buradan haykırıyor, sizi uyarıyorum. TAI'den siyasetin elini çekin. TAI'nin bu Yönetim Kurulu Başkanının Türk Hava Yollarını nerelere sürüklediğini burada belgeleriyle, rakamlarıyla hepiniz biliyorsunuz ama TAI'yi aynı duruma sürüklemesine izin vermeyeceğiz.
Buradan Silahlı Kuvvetler mensuplarına sesleniyorum: Özellikle, Silahlı Kuvvetler vakıfları üzerinde -yandaşlara yönelik- yapılmış olan baskılara, operasyonlara lütfen dirensinler. Bu sessizliklerini anlıyorum, Türkiye'nin zarar görmemesi için kendilerini feda ediyorlar, istifa edip istifa dilekçelerini koyup gidiyorlar. Bazıları kendilerine yapılan haksızlıklardan dolayı mahkemeye gidiyorlar, yargı kararı alıyorlar, aldıkları yargı kararlarının uygulanmayacağına eminler ama niye gönderildiklerini en azından yargı ilamlarına bağlamak istiyorlar.
Saygıdeğer milletvekilleri, TAI'nin geçen yılki bütçesine bakın, geçen yılki cirosuna bakın, bu yılki cirosuna bakın, önümüzdeki dönemde elde edeceği ciroya bakın, iş yüküne bakın, önümüzdeki on yıllık planlamasına bakın. TAI olduğu için birçok şeyi sansürleyerek konuşuyorum ama emin olun TAI'de Türkiye tarihinin Dördüncü Sanayi Devrimi'nden daha büyük bir bedel ödenmek üzeredir, buna müdahale edin. Siyasetin kirli ellerini TAI'den çekmediğiniz zaman tarih önünde hesap vermek üzere herkes ama herkes istisnasız Yüce Divan önünde kuyruğa girecektir.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Teşekkür ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Pekşen.