| Konu: | 21 Kasım Uğur Kaymaz'ın öldürülüşünün 10'uncu yıl dönümüne, Meclis Başkanlığı seçiminin hayırlı olmasını dilediğine, tutuklu HDP milletvekillerinin oy kullanma haklarının gasbedildiğine ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki davanın duruşmasında verilen ara kararına ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 26 |
| Tarih: | 21.11.2017 |
AHMET YILDIRIM (Muş) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; dün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'ydü; bugün ise 21 Kasım Mardin'in Kızıltepe ilçesinde babasıyla birlikte 12 yaşında 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz'ın öldürülüşünün yıl dönümü, katledilmesinin yıl dönümü. Üzerinden on yıl geçmesine rağmen, hâlâ etkin bir soruşturma ve yargılama yapılmadığı gibi bu davayla ilgili herhangi bir tutuklu yok. Başta siyasi iktidar olmak üzere yargı mercilerinin etkin bir soruşturma ve yargılamayı yapması ve kamuoyunu tatmin edecek bir uygulamada bulunması gerekmektedir.
Sayın Başkan, dün Meclis Başkanlığı seçimi yapıldı. Öncelikle bütün ülkeye ve halka hayırlı olsun. Ancak, 10 Kasım günü Meclis Başkanlığına verilmiş bir dilekçemiz var. Başta eş genel başkanlarımız, grup başkan vekillerimiz ve milletvekillerimizin oy kullanma hakları gasbedildi. Bunların koşullarının sağlanması için verilmiş dilekçeye cevap verilmedi. Bu konuda bu duyarsızlıktan ötürü Meclis Başkanlığını kınıyorum.
Bir de şunu da söylemeden edemeyeceğiz: Bir Meclis Başkanlığı seçimi düşünün ki Başkanlığa aday olma hakkı olan biri kendisi için oy kullanma hakkını kullanamıyor. Bizim Hakkâri Milletvekilimiz, değerli arkadaşımız, Kandıra Cezaevi'nde bulunan Selma Irmak grubumuz tarafından aday gösterildi ancak kendisi için bile oy kullanamadı. Sadece o mu? Hayır. Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ; Grup Başkan Vekillerimiz İdris Baluken, Çağlar Demirel; milletvekillerimiz Burcu Çelik, Abdullah Zeydan, Gülser Yıldırım, Ferhat Encu gibi.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN- Tamamlayın lütfen Sayın Yıldırım.
AHMET YILDIRIM (Muş) - Şimdi, bu garabetin özellikle Meclis üzerine, halk iradesinin üzerine düşürülmüş bir kara leke olduğunu ifade etmek istiyorum.
Sayın Başkan, bugün Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesinde Eş Genel Başkanımız Sayın Selahattin Demirtaş'ın duruşması vardı ve duruşmada kendisinin mahkemede hazır bulunarak yüz yüze ifadesini vermek, savunmasını yapmak istediği talebine binaen mahkemenin almış olduğu ara kararı okuyorum size: "Diyarbakır'ın sosyal, kültürel, siyasal yapısı ile Sayın Demirtaş'ın konumu göz önünde bulundurulduğunda kamu güvenliği açısından tehlikeli olabileceği dikkate alınarak reddine."
Şimdi, Diyarbakır'ın sosyal yapısının, Diyarbakır'ın kültürel yapısının nasıl bir tehlike arz edeceğini anlamakta güçlük çekiyoruz. Bakın, "Diyarbakır'ın sosyal, kültürel, siyasal yapısı göz önünde bulundurulduğunda..." Bu kararı veren, yargıçlık yaptığı kentin daha kültürünü anlamamış, özümsememiş.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın lütfen, son bir dakika...
AHMET YILDIRIM (Muş) - Bir de Sayın Başkan, Diyarbakır'ın siyasal olarak HDP'nin kalesi olduğunu en azından bir mahkeme ara kararıyla kabul etmiş oldular çünkü siyasal yapısı engelmiş Eş Genel Başkanımızın konumu ve Diyarbakır'ın yapısı göz önünde bulunduğunda.
Son olarak da şunu söyleyeyim: Uzun süredir Hükûmet yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Amerika'da rehin arıyor. Amerika'da rehin aramaya gerek yok; Edirne'de, Kandıra'da, Sincan başta olmak üzere Silivri, Elâzığ, Tarsus, Alanya, Van ve Diyarbakır cezaevlerinde halkın oylarıyla seçilmiş olan birçok milletvekili ve belediye başkanı rehin olarak bulunuyor diyorum.
Bütün Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (HDP sıralarından alkışlar)