| Konu: | Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir'in ifadelerine katılmadıklarına ancak kürsü dokunulmazlığının olması gerektiğini düşündüklerine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 36 |
| Tarih: | 13.12.2017 |
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Bu sözlere Cumhurbaşkanının söylediği bağlamda da bugün burada ifade edilen bağlamda da katılmadığımızı, Cumhuriyet Halk Partisi olarak Misakımillî sınırları, üniter devlet ve üniter devlet yapısının tanımlanmış coğrafi tanımlamaları dışında kullanılmasını doğru bulmadığımızı açıkça ifade edelim.
Bunun yanında, parlamentolar konuşulan yerlerdir ve Voltaire'e atfedilen "Fikirlerinize katılmıyorum ama fikirlerinizi ifade edebilmeniz için canımı bile verebilirim." tanımlaması bir parlamentoda en aykırı, en şok edici fikirlerin dahi dinlenilebilmesini ve tahammül edilmesini gerektirir. Bu konuda, bu bir demokratik olgunluk meselesidir, sivil siyasetin önünü açma meselesidir, ifade özgürlüğü meselesidir.
Tüzük değişikliği sırasında 161'inci maddeye bu dercedildiğinde Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilkesel ve kategorik olarak karşı çıktığımızı söylemiştik, o tutumumuzu sürdürüyoruz. Biz, Osman Baydemir'in bir coğrafi tanımlama anlamına gelebilecek ifadelerine katılmıyoruz ancak bu ifadelerin Meclis kürsüsünden yani kürsü dokunulmazlığının olması gerektiği ve en şok edici fikrin de dile getirilmesi gerektiği bir yerde söyletilmemesinin demokratik anlayışımıza aykırı olduğunun altını çiziyoruz.
Teşekkür ederim efendim.