GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Afrin'de halkların, kültürlerin, inançların birlikte yaşam sürdüğü bir gerçeklik olduğuna ve Freedom House'un 2018 yılına dair raporda Türkiye'nin "Özgür Olmayan Ülkeler" kategorisine düşürüldüğüne ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:3
Birleşim:49
Tarih:16.01.2018

AHMET YILDIRIM (Muş) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; maalesef ülkede ve bölgesel olarak Orta Doğu'da yeniden savaş tamtamları çalmakta. Ülkeyi yönetenler, özellikle totaliter rejimlerin birçoğunda olduğu üzere, kendi yanlış politikalarını, ülkede cereyan eden sosyal, siyasal, ekonomik bütün sorunların üstünü kapatmanın aracı olarak kaosu, çatışmayı, kan ve can politikalarını ve savaşı evla görürler. Her zaman için totaliter rejimlerde savaşlar iktidarların yanlışlarının ve affedilmez günahlarının üzerini örtmenin aracı hâline getirilmiştir.

Afrin'de de cereyan eden budur. Afrin'e dair, Hükûmetin ve siyasal iktidar aklının Afrin'le ilgili açıklamalarının temel sebebinin bu olduğunu iyi biliyoruz. Yoksa, Afrin Suriye'de savaş patlak verdikten sonra, Afrinli olmayan 500 bin kişinin sığındığı ve sorunsuz yaşam akışını sürdürdüğü, toplumsal yaşamın en istikrarlı olduğu yerlerden biridir. Afrin'de bir sorun değil, halkların, kültürlerin, inançların birlikte bir yaşam sürdüğü kent gerçekliği, bir yerleşim birimi gerçekliği vardır.

Bu ülkenin daha fazla savaşla kaybedecek canı da yoktur, bir tek kuruşu da yoktur. Eğer bu ülkeyi yöneten siyasal iktidar bunlara rağmen sudan gerekçelerle bir savaşın içerisine ülkemizi sürüklemiş olurlarsa yitirilen her candan, kaybedilen her kuruştan sorumlu olurlar çünkü bu ülkenin savaşta kaybedecek bir evladının bir tek canı, kaybedecek bir tek kuruşu yoktur.

Sayın Başkan, diğer bir konuysa bakın, özellikle savaş tartışmalarının ülkenin suni gündemi hâline getirildiği...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın lütfen.

AHMET YILDIRIM (Muş) - Teşekkür ederim.

...böyle bir dönemde, küresel ölçekte çalışma gösteren düşünce kuruluşu olan Freedom House'un 2018 yılına dair bir raporu açıklandı ve cumhuriyet tarihi boyunca veya bu düşünce kuruluşunun etkinlik gösterdiği, faaliyet gösterdiği kırk yıl boyunca ilk kez Türkiye, "Özgür Olmayan Ülkeler" kategorisine düşürüldü. Şöyle ki: Dünya Özgürlükler Raporu'nda Türkiye'nin özgürlük notu, geçen yıla kıyasla 6 puan düşürülerek bütünlüklü puanı 100 üzerinden 32'ye düşürüldü. Oysa bu ülkede 80 darbesinde bile Türkiye, "Özgür Olmayan Ülkeler" kategorisinde değil maalesef, o zaman bile "Kısmen Özgür Olan Ülkeler" kategorisindeydi. Peki, Türkiye'nin içerisine düşürülmüş olduğu "Özgür Olmayan Ülkeler" kategorisinde hangi ülkeler var? Savaşın devam ettiği Suriye var, Irak var, Afganistan var ve kraliyetle yönetilen Arabistan var.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Lütfen tamamlayalım artık.

Buyurun.

AHMET YILDIRIM (Muş) - Yani Türkiye, hasılı, ya savaşan ya da kraliyetle yönetilen ülkeler kategorisine bizzat bu iktidarın yanlış politikaları neticesinde düşürülmüştür. Peki, bu kategoriye alan Freedom House'un gerekçeleri neler? Bir: Seçilmiş belediye başkanlarının yerine hükûmetin atadığı kişilerin iş başına getirilmiş olması. İki: Hak savunucularının ve muhalif olan kişilerin rastgele gözaltına alınması. Üç: Devlet memurlarının tasfiye edilme hâlinin sürmesi. Dört: İktidarı başkanlıkta toplayan, derinden sorunlu bir anayasa referandumunun ülkeye dayatılmış olması. Türkiye'ye bu utancı yaşatanların er geç Türkiye halkları vicdanında mahkûm olacağını ifade etmek isterim.

Teşekkürler.

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.