| Konu: | İstanbul Milletvekili Osman Boyraz'ın yaptığı açıklamasındaki bazı ifadelerine, Cumhuriyet Halk Partisinin demokrasiyi, Adalet ve Kalkınma Partisinin saltanatı tarif ettiğine, Trafik Haftası'na, 13 Mayıs Avrupa Günü'ne ve 13 Mayıs Soma katliamının 4'üncü yıl dönümünde herkesi Soma'daki anma törenine beklediklerine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 97 |
| Tarih: | 09.05.2018 |
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Bugün Genel Kurul çalışmalarına, iktidar partisinden, kürsüde çok da görmediğimiz bir arkadaşın eşsiz bir performansıyla başladık. O tartışma bayağı sürdü.
Aday listeleri belirlenecek, her partinin kendine göre yöntemleri var. Arkadaş bir şiir yazmış, onu yüksek sözlerle söyledi, vücut dilini kullandı falan. Tabii, buna dikkat çekilince de üç dönemdir milletvekili olmasından bahsetti ve CHP'ye de işte "Kişi kendinden bilir işi." dedi. Hakikaten kendimizden biliyoruz. Arkadaş geçen sefer de böyle yüreği ağzında, listeye girmek için değişik performanslar sergilerken biz ilimizdeki, örneğin, ben Manisa'daki 13 bin üyenin kullandığı oylarla ön seçimden çıkarak buraya gelmiştim. Yine, arkadaş hangi grup başkan vekilini seçeceğini Genel Başkanından talimat olarak beklerken beni grup başkan vekili olarak bütün üyelerimiz seçmişti. Örneğin, arkadaşın genel başkan yardımcıları bir listede yer almak için çırpınırken bizimkiler 600 kişi içinden ve çarşaf listeyle seçilerek gelmişlerdi. O yüzdendir öz güvenimiz, bu koltuklarda gerçekten demokrasi kahramanları olarak oturmamız, arkamızdaki gücümüz. O yüzden, kürsüde öyle şeyler yapmaya ihtiyaç duymaz bizim milletvekillerimiz. Örneğin, Cumhuriyet Halk Partisinin büyük kongre delegeleri belirlenir; önce mahalledeki bütün üyeler, sonra ilçe, sonra il, en son büyük kongre delegeleri ve müthiş bir rekabet, müthiş bir çarşaf liste yarışı. Örneğin, İstanbul'un büyük kongre delegelerinin belirlenmesi için ertesi gün sabah saatlerine kadar İstanbul'daki bütün il delegelerimizin çarşaf listeyle kullandığı oylar sayılır. Şimdi, değerli milletvekilimizin partisinde büyük kongre delegeleri belirleniyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Devam edin, buyurun.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Hiçbir yarış yok, bir ağızdan çıkıyor ama bakın, neler duyuyorsunuz mesela: "Adalet ve Kalkınma Partisi Büyük Kongre Delegeleri..." Hem de tanıdık isimler bunlar, böyle, Bumerz'den, Man Adası'ndan tanıdığımız. "Mustafa Erdoğan (kardeş), Ziya İlgen (enişte), Bilal Erdoğan (oğul), Sadık Albayrak (damadın babası), Özdemir Bayraktar (Sümeyye Hanımefendi'nin kayınpederi), Salih Bayraktar (Özdemir Bayraktar'ın kardeşi), Serhat Albayrak (Berat Albayrak'ın kardeşi), Göksel Gümüşdağ (Emine Hanım'ın akrabası)..." diye uzayıp gidiyor liste. Ya, biz bir demokrasi tarif ediyoruz, bazen parti içindeki demokrasiyle birileri dalga geçiyor ama bir saltanat tarif ediyorsunuz arkadaşlar. Büyük kongre delegelerinde sadece tanıdığımız isimlerden kurduğumuz akrabalık ilişkileri, onun dışındaki isimlerdeki ilişkileri biliyorsunuz. Nerede sandık? Nerede çoktan seçme?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Toparlayalım.
Buyurun.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - "Millet iradesi, millet iradesi, millet iradesi..." E, millet iradesi ama millet iradesine bir saltanatsal yönetim biçiminin koyduğu ipotek. Ondan sonra "Birisi beni aday göstersin, tek seçici göstersin, ben sonra geleyim, kendime 'milletvekili' diyeyim." Önce demokratik kanalları kendi partinizde işleteceksiniz, ondan sonra çıkıp başkasına bir şey söyleyecek hakkı göreceksiniz.
Trafik Haftası'yla ilgili kaygılarımız var. Bu trafiğin can almasını önlemek için Meclis elinden gelen bilimsel, akılcı çalışmaları yapmadı bütün taleplerimize, bütün uyarılarımıza rağmen. 27'nci Dönemde bu Meclisi çalıştıracak çoğunluk partisi olarak bu konuyla ilgili söz verdiğimizi ifade etmek isterim.
Avrupa Günü. Geçmişte Avrupa Birliği ümidini pazarlayanların, güneş altında havai fişek patlatanların daha sonra bir referandumda bir tane fazla "evet" oyu çıkarabilmek için Avrupa'nın liderleriyle "kazan-kazan" ilişkisiyle nasıl kayıkçı kavgalarına tutuştuklarını...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Bitiyor galiba.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Bitireceğim Sayın Başkan, diğer arkadaşlar...
BAŞKAN - Buyurun.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - ...maksat hasıl olduktan sonra da gidip kuytuda köşede birbirleriyle nasıl helalleştiklerini gördük. Bu süreçte de Avrupa Günü'nü, biz, hedeflenen muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak ve onları geçmek için "yön olarak batıya" diye sözde söylenen ama Türkiye'nin bilime ve çağdaşlığa yönelik mücadelesinin bir devamı olarak görüyoruz.
13 Mayıs Soma katliamının 4'üncü yıl dönümü. Yarın fırsat olursa daha geniş bir çağrı yapacağım ama dört sene önce "Unutursak yüreğimiz kurusun." diyen herkesi 4'üncü yıl dönümünde Soma'daki anma törenine bekliyoruz.
Teşekkür ediyorum.
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.